SON DAKİKA
Hava Durumu

"Agora" diye bir film!

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2012 09:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2012 09:01

Geçen akşam DVD'sini izledim ve bugüne kadar görmemiş, böyle bir filmi göz ardı etmiş olduğum için kendime kızdım.

Eğer siz izlemediyseniz mutlaka ama mutlaka izleyin.

AGORA sadece bir sinema filmi değil, dünyada hüküm süren ŞİDDETİN tarihini de anlatıyor!

Filmin Şilili yönetmeni Alejandro Amenábar, yıldızı ise İngiliz aktris Rachel Weisz...

2009 yılında Cannes Film Festivali'nin açılış filmi olan Agora dünya tarihinin ilk entelektüel kadını HYPATIA'nin öyküsünü anlatırken, yanlış yorumlanınca dinin insanları ne hale getirdiğini gözler önüne seriyor.

İslamiyet henüz gelmemiş, Roma İmparatorluğu çöküş yılları olan 4. yüzyılın sonlarını anlatıyor. Agora, Mısır'ın İskenderiye feneri ve en büyük kütüphanesinin yer aldığı bölgenin de adı aynı zamanda.

Paganlar bölgenin hakimi. Ancak Hristiyanlık giderek yayılıyor ve bu durum Paganları rahatsız ediyor. Ne kadar azınlıkta olduklarını fark etmeyen Paganlar, kovana çomak sokup Hristiyanlara saldırınca, ilk nefret tohumlarını da ekiyorlar!

Paganlar Hristiyanlara, Hristiyanlar Paganlara, paganizm bitince, Hristiyanlar Yahudilere, sonra Yahudiler Hristiyanlara ve nihayetinde de Hristiyanlar tekrar Yahudilere saldırıp din ve Allah adına kan dökmeyi sürdürüyorlar.

Bakın, henüz İslamiyet gelmemiş. Onlar da gelince zaten olanları biliyorsunuz, Haçlı seferleri ve onlara karşı direnen Müslümanlar ve olanlar...

Film sadece 4. yüzyıldaki bir dönemi anlattığı için İslamiyete bulaşmıyor. Ama ister istemez izlerken de ondan sonra ve hatta günümüzde yaşananları da sorgulatıyor.

Filmin genç yönetmeni Amenábar, zaman zaman kamerasını olayların geçtiği bölgenin 200-300 metre üstte (tepeye), hatta dünyanın dışına kadar çıkartarak, insanların böcekler gibi, nasıl da zavallı olduklarını göstermeye çalışıyor ki, bu konuda da çok başarılı oluyor.

Uçağa binenler ya da bir gökdelenin penceresinden aşağıya bakanlar, birer mikro organizma ya da hızla hareket eden karıncaları anımsatan insancıkları, araçları fark etmişlerdir. Koskocaman bir gezegende, birbirini katleden zavallı insanlar, sözde din ve Allah uğruna birbirlerini katlediyor.

"4. yüzyıldan bugüne ne değişti, neyi paylaşamıyoruz?" sorusunu sorduruyor...

Kepler'in ancak 17. yüzyılda astronomi üzerine düşüncelerini kanıtlayabildiği kadın bilimci Hypatia, düşünce ve aydınlanma savaşçısı olarak adını tarihe yazdıracak ve dini değil mantığı üstün tutuyor, bunu da çok açıkça dile getiriyor ve bu da onun sonu oluyor. Kilisenin dini liderleri İncil'de yazılanları kendilerine göre yorumlayınca da cadı olarak ilan edilen Hypatia, taşlanarak öldürülüp etleri tüm İskenderiye'ye dağıtılıyor.

Agora için söyleyecek çok şey var ama izlenmesi ve ibret alınması gereken bir film

Filmin fragmanını izlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=bTZZHPR5kEo 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.