SON DAKİKA
Hava Durumu

'Portakal'ın üstündeki gölge!

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2015 10:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2015 10:33

Fakat, Altın Portakal'a leke geldi miydi ya da gölge düştü müydü, değeri kaybolmasa da tadı kaçar, ne lezzeti kalır, ne de heyecanı...

Antalya yılardır Türk Sinemasının en önemli ve en köklü organizasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Şöyle böyle değil, nalına mıhına ülkemizin en ciddi, en mühim ve en etkili sinema organizasyonu Altın Portakal Film Festivali.

Bu organizasyona üç yıl aradan sonra geçen hafta yeniden katıldım.

İnSanat Derneği'nin azimli belgeselci üyesi Serdar Güven'in (daha önce Ermenistan'da katıldığımız) çalışması "Akhisar-Sucuna" belgeselinin sunumunu Antalya Altın Portakal Film Festivali Film Forum kapsamında görücüye çıkardık.

Gerçekten de Zeynep Atakan'ın organize ettiği muhteşem organizasyonda sinemacılar filmlerini konunun uzmanlardan oluşan uluslararası jüri önünde sunma fırsatı buldu.

Ufak tefek aksaklıklar dışındaki, her festivalde yaşanan sıkıntılardı bunlar, sorunsuz bir etkinlik yapıldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Atakan'ın ekibini tek tek kutlamak gerek!

Forum cephesi bu şekildeydi...

Ancak festivalin ana karargâhında yolunda gitmeyen bazı şeyler vardı.

Ve Portakal üzerinde dolaşan bu negatif hava konukları tedirgin ediyordu.

Oysa Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, film festivalini itibar organizasyonu olarak görüyor ve aksaklık yaşanmaması için her şeyi yapmaya hazır görünüyordu.

Organizasyonu üstlenen Elif Dağdeviren ve ekibinin de hakkını vermek gerek. Türel'in güvenini boşa çıkarmadıklarını söylemeden geçemeyeceğim.

Ancak, cumartesi akşamı yapılan ilk kapanış törenindeki gecikme ve verilecek ödül fazlalığı nedeniyle töreni iki ayrı güne almaları, hoşnutsuzluğun kaynağını oluşturdu.

Festivalin son gününde, cumartesi akşamı verilemeyen ana ödüllerin sahiplerini merak edenler Piramit'e gelirken doğal olarak heyecanlanmıştı.

1 Kasım Seçimleri nedeniyle tarihleri değiştirilen bu şaaşaalı festivalin daha coşkulu ve enerjik olabilmesi için neler yapılmalı diye iyice düşünmek gerek...

Çünkü yurt dışındaki emsallerinin etkisinin yanında Altın Portakal ne yazık ki, umulan tadında değil.

Hele bir de kapanış törenini ekrana canlı taşıyan ATV grubunun yan kanalı AHaber'in uyguladığı saçma sapan sansür Altın Portakal'ın üzerindeki lekeyi de gölgeyi de iyice ayyuka çıkardı.

Gerçekten de yazık oldu. Özellikle de Antalya'nın genç Belediye Başkanı Menderes Türel'e ve organizasyonun aksaksız yapılması için didinen Elif Dağdeviren ve Zeynep Atakan'ın ekiplerine...

İki satır eleştiriye bile tahammülü olmayan AHaber, hem kendisini, hem de festivali rezil etti!

"En İyi Erkek Oyuncu" seçilen Nadir Sarıbacak ödülünü almaya çıkmış dostluktan, kardeşlikten muhabbetten söz ediyor ama buna bile tahammül edemeyen AHaber Sarıbacak'ın sözünü kesip üstüne Antalya manzarası koyuyor.

"Sarmaşık" ile ödüller alan yönetmen Tolga Karaçelik ise Can Dündar ile Erdem Gül'e sadece başarısını atfediyor ve buna da sansür uyguluyor.

Ve üstelik AHaber'in ekranının kenarında "YSK ve RTÜK Sansüre hayır" etiketi durduğu halde!

Benim bu tür insanlara karşı bir sözüm var: Bunlar gölgelerinden dahi korkan, bulundukları yere birilerinin iteklemesiyle gelen, minnet duymak ile yalakalığı birbirinden ayırt edemeyen gölge korkakları hepsi.

Olan Altın Portakal'a oldu.

Geçen yıl belgeselleri sansürlemişlerdi, bu yıl da birkaç kelimeyi...

Ancak böyle giderse, bundan sonraki festivallere katılacak film bulamayabilirler.

Böyle yaparak sadece rezil olurlar, kepaze olmaları da uzak değil...

Uyarması benden...

@inSanatDernegi                                     

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.