SON DAKİKA
Hava Durumu

Hayko Bağdat diye biri!

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2018 09:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2018 09:22

Ben bir Türkiye Arnavuduyum, Hayko Bağdat bir Türkiye Ermeni'si, 2016'dan bu yana Almanya'da yaşıyor, oralardan hariçten(!) gazel okuyor.

Benim ailem, 2. Dünya Savaşı'nın ardından, eski Yugoslavya'da Müslümanlara karşı artan baskılara dayanamayarak 1950'li yılların ortalarında, Osmanlı'nın Balkanlar'daki mirası olarak Türkiye'ye göç edip Bursa'ya yerleşmiş. Ben doğma büyüme Bursalı'yım. Hayko Bağdat doğma büyüme İstanbullu...

İkimizin bir ortak özelliği daha var; Osmanlı'nın son döneminde Ermeniler ve Arnavutlar yönetimde bir hayli güçlüydü.

Arnavutluk Arnavutları Balkanlar'da Osmanlı'dan bağımsızlığını savaşarak alan tek millet. 1912'de bağımsız olmadan önce, Osmanlı, Balkanlar'daki milletlerden ayrılmak isteyen, başta Bulgar, Yunan ve Sırplara sorunsuz bağımsızlığını verirken, Arnavutlara sıra gelince burun kıvırmış. Bunun nedeni de İstanbul'daki yönetimde etkili olan Arnavut bürokratların statülerini kaybetme endişelerinden başka bir şey değildi ve bağımsız bir Arnavutluk devletinin kurulmasına en büyük engeli Osmanlı Arnavutları çıkardı. İstanbul'daki Ermeniler ise özellikle Ruslar'ın kışkırtmasıyla Anadolu'ya saldıran Ermeni Taşnak çetecilerin fitilini ateşlediği 1915 olaylarının ardından statülerini de itibarlarını da kaybettiler. Ondan sonra olanlar ise tam bir trajedi...

Neyse, bu kısa tarihi anımsattıktan sonra asıl konuya geleyim; Hayko Bağdat, iyi bir yazar ama dün "Ahval" adlı internet sitesinde "Muharrem İnce'yi desteklemek Türkiye'ye ihanettir" başlıklı yazı kaleme aldı. Twitter'da başlığı görünce, önce "Acaba Hayko'nun twitter hesabı mı ele geçirildi, böyle bir zamanda hangi akla hizmet, bu tarz bir yorum yazılır?" diye düşünürken, Ahval'de ki yazısını okudum.

Bu kadar, seviyesiz, bu kadar aşağılık kompleksi içeren, ezik duygularla ve ön yargıyla kaleme alınmış yazı karşısında hayrette düştüm ve çok üzüldüm.

Sonra, Türkiye'de yetişmiş Ermeni, Rum, Yahudi (Kürt, Arnavut, Boşnak, Çerkes, Laz ve Arapları saymıyorum Müslüman oldukları için) gazeteci, yazar, sanatçı, sporcu ve siyasetçiler geldi aklıma. Daha sonra da Ermenistan'da ya da Yunanistan veya İsrail'de bir Müslüman'ın aynı şekilde bir Ara Güler veya Fedon ya da gazeteci Natali Yeres, sinema yazarı Alin Taşçıyan, ünlü ressam Erol Sarrafyan, ressam Karolin Fiçekçi, besteciler Garo Mafyan, Onno Tunç, siyasetçi Garo Paylan, sinemamızın efsaneleri Nubar Terziyan, Sami Hazinses, Kenan Pars, müzisyen Hayko Cepkin, yazar Sevan Nişanyan, milli futbolcular efsane Lefter, Niko ve onlarca Musevi iş insanı ve elbette Hayko Bağdat gibi bir seviyeye gelebilme şansları olabilir miydi, diye sordum!

Birkaç yıl önce Ermenistan'ın Gümrü şehrine gitmiştim, oradaki Ermeni halkın Türkiye ve Türklere karşı sempatisine tanık olmuştum ama hiç Müslüman'a rastlamadım. Ya olsaydı, acaba yükselme şansı verirler miydi?  Hadi Ermenistan'da çok fazla Müslüman yok diyelim, peki ya Yunanistan'da, Batı Trakya'da onca Müslüman ve Türk olmasına rağmen siz hiç duydunuz mu bir sanatçı adı ya da Yunanistan'da yetişip Milli Takımlarında bir futbolcu ya da basketbolcu oynadığına tanık oldunuz mu? Geçin Türkleri, Yunansitan'da çok sayıda Arnavut yaşar, duydunuz mu hiç yetişmiş bir sanatçı ya da sporcu Yunanistan Arnavutu?

Ya İsrail?

Filistinli Müslüman Arapların kanını emen İsrail'de bir Müslüman'ın nefes alabilmekten başka ne şansı olabilir ki?

İşte bu perspektiften bakınca  Muharrem İnce'ye oy vermeyi Türkiye'ye ihanet olarak görmek; affedersin Hayko Bağdat, hiç kusura bakma ama çok büyük bir nankörlüktür be kardeş!

Hem ayıp, hem de günah... Bu dinsel bir günah değil, etik anlamda günahtır.

Bir yanda senin ırkın için "Affedersin Ermeni" diye aşağılayan bir zihniyeti yıkmaya çalışan Muharrem İnce gibi biri, diğer tarafta, "Atatürk olmasaydı adımız Yorgo olurdu" diyen İnce'ye kin besleyen bir köhne zihniyet!

Evet, Atatürk ve silah arkadaşları olmasaydı, Anadolu'da muhtemelen bir tane bile Müslüman kalmayacaktı ve hiçbiri ismini Yorgo ya da Hayko olarak değiştirmeye bile fırsat bulamayacaktı belki. Atatürk'ün bu söyleminin ne kadar gerçek olabileceğini üstte verdiğim somut örneklerle aktarmaya çalıştım.

Kendi topraklarında her türlü farklılıklara tahammülü olmayanların bugün tutundukları tavırları görmezden gelmek ve bir söz üzerinden, ülkenin en kritik zamanlarında kime ve neye hizmet ettiği belirsiz (belki de belli) bir yazıyla, "entelektüel kişiliğine yakışmayan ama karakterine uygun bir davranışta bulunmuşsun" desem Hayko Bağdat, senin yazın kadar maksadımı aşmış olur muyum acaba?!

Bu satırların yazarı, Hrant Dink katledildiğinde "Hepimiz Ermeniyiz" diye haykıranlardan biridir. Çektiği kısa filmlerle Dink Vakfı'nın Hrant adına düzenlediği yarışmalara katılıp final görmüş ve filmleri Ermenistan'da gösterilmiş bir sinemacıdır aynı zamanda...

Zira Almanyalar'dan ahkam kesmek, hariçten gazel okumak kolay, tüm baskılara rağmen muhalif olmanın dayanılmaz çaresizliğin (uzaklarda değil) tam da göbeğinden sesini duyurmanın ne kadar zor olduğunu unutmuş olmalısın!

Gazeteci Namık Durukan'ın haberleştirdiği İmralı tutanaklarından kamuoyuna yansıyan Öcalan'ın, Erdoğan için söylediği "Başkanlığını destekleriz" sözü ne kadar AK Parti ve Erdoğan'a yarıyorsa, senin bu son yazınla en büyük darbeyi Muharrem İnce'ye değil HDP ve Kürt halkına indirdiğini görüyorum. Farkında olmadan bu ruh halindeysen çok aptalsın, yok eğer cebren bunu yapıyorsan ihanetin en büyüğü alnının tam da ortasında yaftadır, haberin ola!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.