SON DAKİKA
Hava Durumu

Altepe'nin "Şehir Tiyatrosu" oyunu!

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2013 08:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2013 08:59

Olur mu?

"Burası Türkiye'nin Bursa'sı, her şey olur" diyorsanız haklısınız.

Bursa dışında bir başka kentte var mı benzeri, bilmiyorum!

Bursa BŞ Belediyesi ve bünyesinde yer alan Şehir Tiyatrosu'ndan söz ediyorum.

Son yıllarda sahneye koyduğu başarılı oyunlarla takdir toplayan ama başta başkan Recep Altepe olmak üzere belediye yönetiminin gözüne girmeyi bir türlü başaramayan Şehir Tiyatrosu, kurulduğu 2006 yılından bu yana en sıkıntılı günlerini yaşıyor. (Acaba önceki başkan rahmetli Hikmet Şahin döneminde kurulduğu için mi bu sıkıntı yaşanıyor diye, düşünmüyor da değilim hani)

Kurumsal olmasına rağmen BŞ Belediyesi'nin sanat politikalarındaki çarpıklık nedeniyle şehir tiyatrosuna alternatif, "Bursa Kültür ve Sanat Derneği" adı altında, yeni bir oluşum ortaya çıktı.

Altepe'nin onayıyla da, yakın zamana kadar Şehir Tiyatrosu'nun bünyesinde olan Çocuk Sanat Tiyatrosu'nu ele geçirdi.

Yavaş yavaş da Şehir Tiyatrosu'nu tehdit etmeye(!) başladı da, buradaki "tehdit" vurgusu Şehir Tiyatrosu'nun kurumsal yapısına rağmen sanatın getirdiği "özgür ve çağdaş" bağımsızlığını yitirmesinden dolayı kullanılmıştır.

Bursa BŞ Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndaki tüm sanatçıları tanırım, yeteneklerini ve mesleklerine bağlılıklarını da yakından bilirim. Hepsi de ekmek parası, ailelerini geçindirme derdinde olan, kente değer katan değerli insanlar. Kafalarında biriken, içlerini kemiren soru işaretlerini tahmin edebiliyorum.

Malum durumdan ötürü sesleri çıkmıyor, fakat aynı sahneyi paylaşmış ve sıkıntılarını bilen biri olarak ben susmam, susamam.

Evet, serde eski gazeteci olmanın getirdiği cevvallik de var ama vicdan her şeyden daha ağır basıyor!

Ortada gayri ahlaki ve etik olamayan bir durum varken, seyirci kalmak ne mümkün!

Hep söyledim, yazdım, yine de durmam, yazarım!

BUDO, FotoFest, Han ve Hamamların onarılıp kültür merkezi olmasındaki çabasını alkışladığım başkan Recep Altepe'yi bu konuda da eleştirmekten yüksünmem!

Başkan yanlış yapıyor. Şehir Tiyatrosu varken, Belediye olarak özerk bir tiyatro grubuna beslemesi huzursuzluk yaratıyor! Belediye içindeki adaletsizliği perçinlemekten öte bir işe yaramıyor!

***

Arkasında kimin olduğu anlaşılamayan ama başta Altepe'nin ve dolayısıyla da tüm belediyenin tam desteğini alan Bursa Kültür ve Sanat Derneği, Bursa'nın simge isimlerinden "Deli Ayten"in hayatını oyunlaştırarak sahneye koymaya hazırlanıyor.

Fikir şahane!

"Deli Ayten" konusunu tiyatro oyunu haline getirme fikri İnSanat olarak bizim de aklımızdaydı. Düşünenlere helal olsun, umarım fikri gibi, oyunu da şahane yazılmış ve rejisi de aynı düzeyde olur. Arda Mat'ın kaleme aldığı "Deli Ayten"i, AVP Devlet Tiyatrosu'nun usta isimlerinden Celal Bıyıklı sahneye koyuyor.

Güzel... Ancak böylesi bir oyun "Şehir Tiyatrosu kapsamında değerlendirilemez miydi?" sorusuna yanıt bulamayınca, aklım da karışıyor...

Bursa BŞ Belediyesi'nin, "Osmancık" gibi vasat bir tiyatro oyununu sahnelemeye zorladığı kendi sanatçısı olan yetenekli isimleri dururken bağımsız bir oluşumun çalışmalarına bu kadar çok destek vermesinin anlamı nedir?

Hadi, hemşehrim Sn Recep Altepe'yi sürekli eleştiriyor, yanlışlarını her demde yazıyorum diye, benimle birlikte kurucu başkanı olduğum İnSanat Derneği dışlandı ve bu nedenle yok sayılıyor, diyelim.

İyi ama...

BŞ Belediyesi bir sanat derneğini kanatları altına alınca, öteki sanat dernekleri de "biz üvey evlat mıyız?" diye düşünmez mi?

Tamam, Şehir Tiyatrosu olmasaydı, eyvallah!

AVP'den sonra Bursa'nın en etkili ve organize tiyatro kurumu Şehir Tiyatrosu kapı gibi elinizin altında dururken, sahnelediği oyunların galalarına bile kerhen giden başkan Altepe'nin "Deli Ayten" oyununun provasında boy göstermesi ne kadar sakil duruyor, anlatamam!

Belediye olarak BKSD'ye destek vermesin, demiyorum amma ve lakin, Bursa'daki her sanat oluşumuna eşit mesafede durması gereken Başkan Altepe'nin bu gayri adil tutumunu kabullenmek ne mümkün!

Böyle yapılacağına, mevcut Şehir Tiyatrosu yönetimi ve kadrosuna yol verilsin, daha yetenekli ve kurumsal olduğuna inandığı(!) bu yeni oluşumun önünü açsın da, hiç olmazsa kimin öz, kimin üvey olduğu anlaşılsın!

Ülkenin en önemli sinema organizasyonlarından biri olacakken, dolduruşuna geldiği geri kafalı danışmanlarının saçma sapan gerekçeleriyle İpek Yolu Film Festivali'ni yok eden Recep Altepe yönetimindeki BŞ Belediyesi'nde, (Kültür AŞ dışında) yapılan tüm sanat organizasyonları sarpa sarmış durumda. "Kim, nedir, ne yapıyor, kim neyden, kimden sorumlu, sanattan ne kadar anlıyor" belli değil!

Kimse de ne başkana, ne de danışmanlarına "dur" demiyor, sormuyor: "Bu kente ne yapmak istiyorsunuz, bu oynadığınız tiyatro nedir, yönetmeni kim?"

DELİ AYTEN oyununun provasını izlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=oQoJ9hc33k4&feature=youtu.be

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.