SON DAKİKA
Hava Durumu

Altepe kendi kendini mi yedi?

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2013 11:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2013 11:49

Özellikle "Doğanbey TOKİ Konutları" üzerinden kendisine yapılan eleştirilerin maksadını aşıp aşmadığını, kendisi kadar TOKİ ve Çevre Bakanlığı'nın da yapılan yanlışta suçlu olduğunu anlatmaya çalıştım. Yazımı okuyan DOKOB (Doğanbey Konutları Komşu Birliği) Başkanı Mehmet ASLAN bir mesaj yolladı. Yazımı eleştiren ve Doğanbey TOKİ Konutları'nın inşa sürecinde tek suçlunun Recep Altepe olduğunu iddia eden Aslan'ın yanıtını olduğu gibi sizinle de paylaşıyorum:

"Suat bey merhaba, öncelikle bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Yazınızı okudum fikirlerinizi iyi anlıyorum. Konuyu ALTEPE ile de, TOKİ Başkanlığı ile de aynı masaya oturup belgeler üzerinden konuşan biri olarak sizi temin ediyorum ki Doğanbey'i bu hale getiren tek sorumlu ALTEPE'dir. Bunu 11 Eylül 2012'de TOKİ Başkanlığı'na toplantı için gittiğimizde de sorduğumuz sorular karşısında hep aynı cevabı aldık. Doğanbey'de planlar Belediye tarafından çizdirilip onaylattırıldığı, kat farklarının sonradan çıktığı ve dairelerin hak sahiplerinden habersiz olarak büyütüldüğü konusunun da, Osmangazi Belediye Başkanlığı görevindeyken Sn ALTEPE tarafından imzalanan bir evrakla gerçekleştiği, hatta bu evraktan önce değişiklik konusunda TOKİ ve Osmangazi Belediyesi'nin defalarca yazıştığı ama değişiklikte ısrarcı olunduğu ben ve toplantıdaki herkesin huzurunda TOKİ yetkilileri tarafından açıklanmıştır. Elimizde daire büyütülmesiyle ilgili de resmi evrak kopyası zaten mevcuttur.

Dairelerin habersizce büyütülmesi konusunu da zaten resmi başvurularımız karşılığında TOKİ yetkililerinden öğrendik, yıllarca uzayan inşaatlar sırasında metrekare farkı ve çıkacak ekstra borçlar hakkında Başkanımız bizleri uyarma zahmetine bile girmedi. Sorumlu olduğu binlerce
vatandaşa karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen bir Başkan profiliyle karşı karşıyayız.

Şimdi Doğanbey'in faturasının haksız yere tek bir kişiye kesildiği konusunu bu yüzden kabul etmiyoruz. Hatta herkes Doğanbey'in dış görünüşüne odaklandı ve burada Başkan'ı suçluyor ama Doğanbey'e hak sahiplerinin gözünden bakarlarsa daha içeride yaşanan daha büyük sorunlar olduğunu ve her birinin de tek sorumlusunun Sn ALTEPE olduğunu da anlarlar.

Mesela Doğanbey'de kentsel dönüşümü en başta kabul etmeyip, kendilerine sunulan metrekareye 1000 TL rakamı kabul etmeyip mahkemeye veren aileler oldu. Mahkeme sonucu rakam 2750 TL'ye çıkartılınca, mahkemeye veren vatandaşlar bizden 3 kat karlı olarak arsalarını belediyeye satmış oldular. Bu durumda mantıklı olan nedir? Belediye bu parayı hak sahibine öder ve arsasını alır istediği gibi kullanır.

Peki gerçekte olan ne biliyor musunuz? Belediye o arsayı yine aldı kullanıyor ama 3 kat fazla rakamı da diğer hak sahiplerine ödetiyor. Nasıl mı? Metrekare farkı sebebiyle ortaya çıkan ekstra masrafın içine yedirilmiş bir şekilde.

Bunu TOKİ görüşmesinde de Recep ALTEPE ile yaptığımız toplantıda da her iki tarafa da sordum ve inkar eden olmadı! Hatta Başkanımız "Mehmetçim ne var bunda siz de biraz elinizi taşın altına sokun" cevabını verdi. Biz vücudumuzu taşın altında bulmuşuz, hala elinizi taşın altına sokun diyerek vatandaş mağdur edilmeye çalışılıyor. Yani parasını misli misli ödediğimiz ama belediyeye kalan arsalarımız var Doğanbey'de :)) Ve trilyonlarca da borç!

Uzun lafın kısası, Doğanbey olayından sonra gözden çıkartılan Başkanlar konusunda sorumluları yadırgamamak lazım. Bunu belediyede çalışan temizlik görevlisine bile sorsanız aksini söylemez sanırım.

Ayrıca ortada başkaca bir sorun var, bakın düne kadar ALTEPE'nin yaptığı Doğanbey yorumlarına, ne kat farkı, ne metrekare farkı yüzünden mağdur olan halk için lehte bir yorumu yoktur!

Doğanbey neden bu hale geldi, neden ekstra borç çıktı, neden yüksek oldu" diye sorduğunuzda, "sorumlusu TOKİ'dir" diyerek suçu üzerinden atmıyor. "Ortada sorun yok sizi düşündüğümüz için bunu yaptık" diyor. Yani ortadaki sorunu dahi görmeyen ya da kabul etmeyen bir kişiyle karşı karşıyayız!

Ama tabi Başbakanımız bile bu konuda tavrını net koydu. Her ne kadar bu tavır da siyasi olup halkın mağduriyetini gidermese de sorumlularına karşı bir tepki verilmesi bile güzel.

Sanrım yüzyılın projesinde birileri ALTEPE'ye güvendi ama fena halde de yanıldığını şimdi anlamış durumda. Bu noktada TOKİ kurumuna karşı kızdığımız tek nokta, Başbakanlık'a bağlı kurumun dokunulmazlığı ALTEPE'nin Doğanbey'de yaptığı hataları örtmek için kullanılmaya çalışıldı. Elimizdeki sözleşmelerde daire teslimlerini Belediye yapacağı yazarken TOKİ kurumu tarafından yeni sözleşmeler ortaya atılıp eskisinin sözleşme olmadığı, Belediye'nin hiçbir konuda
sorumluluğu olmadığı bilgileri de bunun en bariz ispatıdır.

İşin sonuna baktığınızda hak sahipleri haricinde kimseye daire yapılmayacağı Belediye ve TOKİ ortak çalışmasıyla halka takdim edilen proje kitapçıklarında bile mevcutken, bugün binaların hepsinde TOKİ için yapılmış daireleri görebilirsiniz!

18 ayda bitecek balonuyla başlayan ama 6 yılda zor bitirilme konusuna girmeye bile gerek yok!

Bildiğim tek şey artık birilerinin hataları gün gibi aşikar. Tek başlarına kahraman olmaya çalışırken evdeki hesabı değil çarşıya, köşedeki bakkala bile uyduramayıp Doğanbey'i bu hale getirenlerin artık muhtar bile olamayacakları da net!"

***

Mehmet Aslan'ın açıklamaları böyle...

Ancak ben hâlâ Recep Altepe'nin, AKP teşkilatı başta olmak üzere Çevre Bakanlığı ve Bakan Erdoğan Bayraktar'ın izni ve onayı olmadan, (kafasına göre) böyle bir işe "tek başına" kalkışamayacağını düşünüyorum.

Ancak şu da bir gerçek ki, Altepe'nin kelle koltukta, seçim tarihini bekliyor...

Yerel seçimler için süre de gittikçe azalıyorken bakalım AKP teşkilatı Recep Altepe'yi her şeye rağmen "yedirmeyip" Bursa BŞ Belediyesi için tekrar aday mı gösterecek, yoksa kellesini Doğanbey'e kurban mı edecek?

twitter.com/Suatsh

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.