SON DAKİKA
Hava Durumu

'Sultan'ın kabusu; 'Büyük İnsanlık'

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2015 08:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2015 08:58

HDP'nin seçim bildirgesi 12 başlık altında toplanıyor ve "Büyük İnsanlık Çağrısı" başlığı ile tanıtıldı. Bildirgede yer alan talepleri özetlemeye çalışacağım.

-"BİZ"ler Kadınız; Yüzde elliyiz ve her alanda eşitliği yaşama geçireceğiz. Taleplerimiz; Kadın bakanlığı kurulması, 8 Mart'ın kadınlar için tatil yapılması, tüm mahallelerde ücretsiz kreş, ev içi emeğin sosyal güvenlik içine alınması, kadına şiddete en ağır ceza.

-"BİZ"ler Genciz; Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine Gençlik Bakanlığı, 15-25 yaş arası tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği, seçme yaşının 16'ya, seçilme yaşının 18'e indirilmesi, YÖK'ün kaldırılarak özerk ve demokratik üniversite kurulması, sansürsüz ve ücretsiz internet. En çarpıcı talep ise vicdani red hakkı.

-"BİZ"ler Gökkuşağıyız; LGBTİ'lerin eşit, onurlu yaşam sürdürmeleri sağlanacak, tanınma sorunu ortadan kaldırılacak, eşit yurttaşlığı anayasal güvence altına alacak adımlar atılacak. Eğitim, sağlık, istihdam alanları başta olmak üzere mevzuattaki sosyal eşitsizliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılacak.

-"BİZ"ler Çocuğuz HDP seçim bildirgesinde çocuklar da unutulmamış. İnsanlığın ilk şartının çocukların mutluluğu olduğu belirtilen bildirgede çocuk hakları izleme komisyonları kurulması, çocukların çalışmasına izin verilmemesi, her mahallede gıda bankası kurulması, çocuk cezaevlerinin kapatılması talepleri var.

"BİZ"ler Demokrasiye İnananlarız; Türkiye'nin çok kimlikli, kültürlü, dilli yapısına uygun, insanlık esaslı yeni anayasa yapılacak. Merkezi yönetime karşı demokratik özerklik, valilerin seçimle işbaşına gelmesi, eş başbakanlık, her türlü işkencenin insanlık suçu sayılması ve zaman aşımı olmaması, seçim barajının kaldırılması, Kürt sorununun demokratik siyaset ve müzakere ile çözülmesi önerilirken başkanlık sistemine karşı oldukları vurgulanıyor.

-"BİZ"ler İnsan Hakları Savunucularıyız; Cezaevleri sivil denetime açılacak, hasta tutsaklar serbest kalacak, hakikat komisyonları kurulacak, koruculuk kalkacak, medya kuruluşları başka sektörde faaliyet gösteremeyecek.

-"BİZ"ler Her Kimlikteniz; Zorunlu din dersine son verilecek, Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılacak, halklara yapılan soykırım karşısında devlet adına halklardan özür dilenecek.

-"BİZ"ler Özgür Dünyayı Savunanlarız; Suriye'deki iç savaşın sona ermesi ve Filistin halkının bağımsızlığı için destek verilecek. Kıbrıs Türk ve Rum halklarının çözüm önerileri desteklenecek, Ermenistan sınırı açılacak.

-"BİZ"ler Doğanın Koruyucusuyuz; Kapitalizme karşı tüm canlıların yaşam hakkını koruyacağız. Nükleer enerji yatırımlarını durduracağız. HES, termik santral, taş ve maden ocaklarının yaşam alanlarını tahribine son vereceğiz. Su kullanım hakkı anlaşmalarını iptal edeceğiz. Kentsel dönüşüm yerine yerinde dönüşüm projelerini destekleyeceğiz. Hayvanların ticari amaçlı deneylerde kullanılması engellenecek.

-"BİZ"ler Güvenceli Yaşam Ekonomisini Kuracak Olanlarız; Her eve ayda 10 metreküp su ve 180 kw saat elektrik ücretsiz verilecek. Kiracılara ayda 250 TL kira desteği. Asgari ücret 1800 TL olacak. Hiçbir çılgın projeye izin verilmeyecek, kent meydanları, parkları korunacak, yeni AVM açılmasına ruhsat verilmeyecek.

-"BİZ"ler İşçiyiz, Emekçiyiz; Taşeron sistemi kalkacak, madenlerde güvenli üretim koşulları sağlanana kadar üretim duracak, kamu emekçilerine toplu sözleşme hakkı verilecek, haftalık çalışma süresi 35 saate düşürülecek.

-"BİZ"ler Sosyal Hakların Güvencesiyiz; Sosyal yardım değil, sosyal hak istiyoruz. Her yurttaşın barınma hakkı sağlanacak, özgür sendikal örgütlenme olanağı tanınacak, "Engelleri Kaldırma Bakanlığı" kurulacak, ücretsiz, bilimsel, ana dilde eğitim hakkı verilecek. Eşit, parasız sağlık hizmeti tüm yurttaşlar için sağlanacak.

Bu talepler ve bildirgede yer alan çok daha fazlası gerçekten radikal demokrat talepler ve gerçekleşmesi ülkemizde iklimi tümüyle değiştirecek nitelikte.

HDP bildirgenin sonunda diyor ki: #BizlerMeclise #BizlerHDP

twitter.com/aserdaresen

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.