SON DAKİKA
Hava Durumu

"Memleket Masası"

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2020 22:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2020 22:12

Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bir Tv programında "Bir masa etrafında toplanmamız lazım, ortak aklı işletmemiz lazım. Bu masanın adını da 'Memleket Masası' diyelim. Bu çağrım Sn. Erdoğan'a, Sn.Kılıçdaroğlu'na, Sn.Bahçeli'ye, Sn.Gültekin Uysal'a, Sn.Karamollaoğlu'nadır" ifadesini kullandı. "HDP masada olmayacak mı" sorusuna ise "HDP'nin yeri PKK'nın yanındadır" cevabını verdi.  

Akşener'in bu sözleri, özellikle de "HDP'nin yeri PKK'nın yanındadır" ifadesi kamuoyunda çok ses getirdi. HDP ve diğer sol, demokrat çevreler ise bu ifadeye tepki gösterdiler. HDP'li yöneticiler Akşener'i iktidar ile aynı dili kullanmakla suçladılar. Ayrıca Akşener'in bu sözlerine yönelik olarak ırkçılık, muhalefeti bölmek, iktidara yandaşlık yapmak gibi suçlamalar da yöneltildi.

Bugün AKP ve MHP'nin oluşturduğu "Cumhur İttifakı" ile CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin oluşturduğu "Millet İttifakı" var. HDP ise son yerel seçimlerde, batıdaki illerde aday göstermeyerek "Millet İttifakı"na destek verdi. Özellikle İstanbul, Adana, Mersin, Antalya gibi illerin CHP'li adaylar tarafından kazanılmasında HDP'nin bu davranışı çok etkili oldu. Bu illerde HDP tarafından aday çıkartılması durumunda, CHP adaylarının kazanamayacağı hemen herkes tarafından kabul edilmektedir.

Bugünlerde yapılan anket çalışmalarında da "Cumhur İttifakı"nı oluşturan partiler yüzde 45 dolayında bir oy potansiyeline sahipken, "Millet İttifakı" partilerinin ise yaklaşık yüzde 35 dolayında bir oy potansiyeli var. Bu durumda, yapılacak bir seçimde AKP-MHP ittifakının yeniden kazanması en muhtemel sonuç olarak görülmektedir. Millet İttifakı'nın kazanabilmesi için, yüzde 12-13 dolayında oy potansiyeline sahip olan HDP ile, yaklaşık yüzde 4-5 oy potansiyeli olan DEVA ve Gelecek partilerinin de desteğini alması gerektiği açıktır. HDP ile yeni kurulan partilerin "Millet İttifakı" ile birlikte hareket etmesi durumunda "Cumhur İttifakı"nın seçim kazanması neredeyse olanaksızdır.

Tehlikenin farkında olan Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta bu birlikteliği önlemeye, parçalamaya çaba göstermektedir. Bunun için de özellikle HDP'yi kriminalize etmeye, onu "terörist, terör destekçisi" olarak göstermeye çalışarak diğer partilerle arasını açma gayreti içindedir. HDP yaklaşık altı milyon seçmenin oyunu almış, yasal bir siyasi partidir. Türkler, Kürtler ve diğer kimliklerin bir arada siyaset yaparak, bir arada yaşamı geliştirmeyi, korumayı amaçlamaktadır. "Ortak vatan" söylemini her fırsatta tekrarlamaktadır. Ancak 7 Haziran 2015 Seçimlerinden bu yana, her seçimde barajı aşarak AKP'nin tek başına seçim kazanmasını önleyen HDP'nin AKP tarafından hedefe konulması da şaşırtıcı değildir.

Şaşırtıcı olan, kendisine "muhalefet partisi" diyen, "parlamenter sistem"den yana olduğunu söyleyen İYİ Parti'nin muhalefeti bölen, AKP'nin ekmeğine yağ süren tavırlarıdır. Yerel seçimlerde HDP'nin "Millet İttifakı" adaylarını destekleyeceğini söylemesi karşısında sessiz kalan İYİ Parti ve lideri Akşener'in şimdi HDP'ye yönelik yakışıksız söylemlerini anlamak zordur. Sağcı, milliyetçi partiler bu tür söylemlerle tabanını bir arada tutuyor, oylarını arttırabiliyor olabilir ama bu söylemlerle muhalefete zarar vermeleri de kabul edilemez.

Muhalefet partilerinin tümü tek adam rejimine karşı olduklarını ve "parlamenter sisteme" dönmek istediklerini söylüyorlar. Tüm muhalefet partileri, eğer samimi iseler, bu ortak amaç doğrultusunda bir işbirliği, ittifak yapmak durumundadırlar. HDP de uzun süredir bir "demokrasi ittifakı"ndan söz etmektedir. İttifak yapmak için her konuda aynı düşünmek gerekmez. Zaten her konuda aynı düşünenler aynı partide toplanırlar. İttifak farklı görüşte olanların, ortak çıkarlar ve belirli bir amaç doğrultusunda bir araya gelmesidir.

Kuşku yok ki, normal koşullarda HDP de İYİ Parti ile bir araya gelmek istemeyecektir. HDP ne kadar çoğulcu, eşitlikçi ise İYİ Parti de o kadar çoğunlukçu, ayrımcıdır. Ancak dönemin koşulları gereği farklılıkları geri planda bırakarak ortak noktalarda bir araya gelmek kaçınılmaz görünmektedir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.