SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'ye dokunmayın!

Yazının Giriş Tarihi: 25.08.2015 11:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.08.2015 11:57

Yapılan tahrikler sonucu seçim sürecinde HDP binalarına ve mitinglerine yönelik pek çok fiziksel saldırı da yaşanmıştı. Seçim sonrasında ise HDP'yi hedef alan ağır eleştiri ve suçlamalar daha da yoğunlaştı. AKP ve MHP çevrelerinden hemen her gün, HDP'yi PKK ile özdeşleştiren, terörist ve bölücü olarak niteleyen suçlamalar yöneltilmeye başlandı.

HDP (Halkların Demokratik Partisi) 15 Ekim 2012 tarihinde çok sayıda siyasi parti ve grubun bir araya gelmesi ile kuruldu. Amacı ülkedeki tüm ezilen, sömürülen, ayrıma uğrayan yani tüm mağdur kesimlerin siyasi temsilcisi olmak. En büyük bileşeni Kürt siyasi hareketi olmakla birlikte, çeşitli sosyalist, çevreci, kadın hakları, LGBTİ hakları temsilcilerini ve farklı kimlik ve inanç grupları ile bağımsız bireyleri de içermekte.

1990'lı yıllarda Kürt siyasi hareketi ayrı devlet talebinden vazgeçmiş, ortak vatan üzerinde demokratik hakların genişletilmesi, eşit yurttaşlık ve özerk yerel yönetimi savunmaya başlamıştı. Birlikte yaşama isteğine bağlı olarak, birlikte siyaset yapma amacıyla kurulan HDP kısa sürede toplumda güç kazandı ve 2015 yılı Haziran ayında yapılan genel seçimde yüzde 13 oy alarak 80 milletvekili ile Meclis'e girdi.

HDP'nin seçim sürecine damga vuran sloganı "Seni Başkan Yaptırmayacağız!" idi. HDP barajı aşarak 80 milletvekili çıkarınca Erdoğan başkanlık şansını yitirdiği gibi, AKP'de tek başına iktidar olamadı. On üç yıl sonra ilk kez bir seçim kaybeden AKP ve Erdoğan bunun sorumlusu olarak HDP'yi gördü. Seçim sürecinde yapılmak istenen tüm provakasyonları boşa çıkaran HDP'nin başarısı AKP'yi telaşlandırdı. İktidarı yitirmek istemeyen AKP yeni arayışlara girdi .

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yanında Başbakanlık görevini de "fahri" olarak üstelenerek seçim sonrası sürecini yönetti. Yeniden tek başına iktidar ve hatta başkanlık şansını zorlamak için kaos ortamının yaratılması hedeflendi. Çözüm sürecini başlatan Erdoğan bu kez süreci bitirdi, otuz beş yılda kırk binden fazla gencin yaşamına mal olan kirli savaşın yeniden başlamasına ortam hazırlandı. PKK'nin saldırılarının HDP'ye oy kaybettireceği ve gelen şehit cenazelerinin de milliyetçi oyları arttıracağı hesaplandı .

Tek başına AKP iktidarının ve başkanlık hayalinin HDP'nin baraj altında kalmasına bağlı olduğu bilinciyle HDP hedefe koyuldu. Günde beş vakit HDP'ye yönelik suçlamalarla HDP kriminalize edilmeye çalışıldı. Hatta HDP'yi kapatmaktan, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından söz edilmeye başlandı. Ancak HDP seçimden sonra izlediği tutarlı siyaset ile seçim öncesi verdiği sözlerin sonuna kadar arkasında olduğunu gösterdi, kendine oy veren seçmenlerin güvenini pekiştirdiği gibi, kuşku ile bakanların da güvenini kazandı. Öte yandan her türlü şiddeti, hem devlet şiddetini hem de PKK saldırılarını amasız, fakatsız eleştirerek barışı savundu, kendisine yönelik oyunları boşa çıkardı.

Son günlerde yapılan seçim araştırmalarında HDP'nin oyunun azalmak bir yana arttığı görülmekte. Bunun nedeni mevcut oylarını korumasının yanında, hem AKP'ye oy veren az sayıda Kürt seçmenden bir bölümünün daha oyunu alması, hem de laik-demokrat Türk seçmenin giderek daha fazla bölümünün AKP'yi durdurabilecek tek gücün HDP olduğuna inanmasıdır.

HDP'ye yönelik suçlama ve saldırıların giderek artmasının bir nedeni de ilk kez Türk, Kürt, Ermeni, Çerkes, Alevi, Sünni, Dindar, çevreci, işçi, kadın, genç, LGBTİ yani tüm mağdur kesimlerin bir araya gelerek sisteme karşı ortak mücadele vermeleri ve yüzde 13 gibi önemli bir oy oranına ulaşmalarıydı. Egemen çevreler tüm mağdur kesimlerin birleşmesini kendileri ve sistem için tehlike olarak gördüklerinden, bu oluşumu daha fazla büyümeden yok etme çabasındalar.

"Terörün siyasi uzantısı" ve "bölücü" olarak suçlanan HDP aslında bir arada yaşama, yani ülkenin birlik ve bütünlüğüne katkı yapmaktadır. Kürtler ve diğer farklılıklar HDP sayesinde siyasal sisteme dahil olmaktadır. Bu kesimlerin siyasetten dışlanmasının onları siyaset dışı yollara teşvik edeceği açıktır.

HDP barışın, kardeşliğin, bir arada yaşamın teminatıdır. HDP'ye dokunmayın!

@aserdaresen
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.