SON DAKİKA
Hava Durumu

AKP'nin alternatifi kim?

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2014 10:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2014 10:25

Ülke tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonu bakanlara, hatta Erdoğan'a kadar uzandı.

Böyle bir durum demokratik bir ülkede olsaydı, herhalde hükümet çoktan istifa etmiş, yeni bir hükümet kurulmuştu. Ancak AKP hala ayakta ve operasyona karşı hamle ile yanıt vererek "cemaat"e yönelik tasfiyeye başlamış vaziyette.

Yapılan araştırmalar vatandaşların büyük çoğunluğunun yolsuzluk iddialarına inandığını gösteriyor. Peki vatandaş iktidarın yolsuzluk yaptığına inanıyorsa, AKP nasıl iktidarda kalmaya devam edebiliyor?

Evet, vatandaşların büyük bölümünün AKP iktidarına olan güveni sarsıldı, ama bunun yanında devlet içinde "çete" oluşturmuş olan ve binlerce kişiyi usulsüz olarak dinleyen "cemaat" de vatandaştan büyük tepki gördü. Hatta cemaate yönelik tepki, AKP'ye yönelik tepkiden bile fazla. Özellikle de dindar kesim cemaatin yaptığını "ihanet" ve "dini istismar etmek" olarak görüyor.

Gelelim muhalefete, özellikle de ana muhalefet CHP'ye. CHP yıllardır devam ettirdiği muhalefet stratejisini aynı biçimde sürdürüyor, sadece dili daha sertleşmiş durumda. Yani yaptığı tek şey eleştirmek. 17 Aralık tarihinden bu yana CHP'nin, yolsuzluk iddialarını tekrar etmek dışında söylediği yeni bir şey yok.

Evet, vatandaşın AKP'ye olan güveni sarsıldı, alternatif arayışı var. Ancak alternatif bulamazsa, gönülsüz de olsa oyunu yine AKP'ye verebilir. CHP her gün AKP'nin yaptığı yolsuzlukları dile getiriyor, AKP ve Erdoğan'ı hırsızlıkla suçluyor diye, CHP'ye oy vermesini beklemek hiç gerçekçi değil. Vatandaş, ülkeyi AKP'den daha iyi yöneteceğine inandığı partiye oy verir, salt AKP'ye hırsız dediği için oy vermez.

Bugün CHP, yıllardır kızdığı, küfrettiği "cemaat" ile neredeyse kolkola seçime giriyor. Gerek seçimde gösterdiği adaylar, gerekse de söylemleri ile açık ya da gizli biçimde cemaate destek veriyor ya da onun desteğini talep ediyor. Böyle bir CHP'ye halk, özellikle de daha önce AKP'ye oy veren halk neden oy versin?

CHP'nin seçimlerde gösterdiği adayların bir bölümü MHP kökenli, ülkücü görüşlü, sağcı, ırkçı adaylar. CHP ve MHP arasında resmi olmayan bir anlaşma olduğu, seçimlerde AKP karşısında kazanmak için birbirlerinin adaylarına destek verecekleri söyleniyor. Ömrü boyunca faşizme karşı olmuş, ailesinde faşistler tarafından öldürülmüş bir yakını olan, Çorum'u, K.Maraş'ı, Sivas'ı yaşamış solcular, devrimciler, demokratlar , Aleviler CHP'ye neden oy versinler?

Ülkede bir yıldır, iyi ya da kötü süren bir "barış süreci" var. Bir yıldır evlere cenaze gelmiyor, Türk ve Kürt gençleri ölmüyor. AKP bu konuda çaba göstermese de Kürt tarafının çabasıyla süreç devam ediyor. İçerisinde Birgül Ayman Güler benzeri onlarca ırkçı milletvekili olan, sürece hiçbir biçimde destek vermemiş ve alternatif bir çözüm önerisi de getirmemiş, seçimi kazanırsa MHP ile koalisyon yapabileceği konuşulan CHP'ye sosyalistler, demokratlar, Kürtler, analar neden oy versinler?

Yerel seçimde kadın belediye başkan adayı AKP'de yüzde 1, MHP'de yüzde 3, CHP'de yüzde 4 iken, BDP ve HDP ise eşbaşkanlık sistemi ile her yerde kadın aday gösteriyor. Böyle bir durumda kadınlar neden CHP'ye oy versinler?

Yıllardır Alevileri istismar eden ancak Alevi hakları için somut hiçbirşey yapmayan, Genel Başkanı Alevi olduğu halde bunu bile söylemekten çekinen CHP'ye Aleviler neden oy versinler?

Nükleer santral konusunda resmi bir görüşü olmayan, bir kesimi karşı çıkarken bir kesimi onay veren bir CHP'ye çevreciler, doğa severler neden oy versinler?

Yazıyı uzatmak mümkün. Diğer mağdur kesimlerin gençlerin, emekçilerin, engellilerin, LGBTİ bireylerin, köylünün, esnafın, işsizlerin, Müslüman olmayan kesimlerin ve azınlıkların CHP'ye oy vermesi için bir neden var mı?

CHP'nin merkezi yönetim anlayışına karşı yerinden yönetimi savunan, yerel yönetimlerin yetkilerini arttırılmasını isteyen, yerel özerkliği tartışmaya açan bir projesini duydunuz mu?

Bugün ortaya çıkan yolsuzlukların, rüşvetin, hırsızlığın tek çaresi daha fazla demokrasi, özgürlük, şeffaflık ve adalettir. Katılımcı demokrasi yoluyla, yerel yönetimleri güçlendirerek, yetkilerini arttırarak hem demokratikleşmeyi sağlamak, hem de bu tür yolsuzlukları önlemek mümkün. Ne AKP, ne CHP ne de MHP bunları yapacak durumda değil, zaten bunları vaat de etmiyorlar.

AKP'ye güveni sarsılan seçmen alternatif arıyor.

Bu alternatifin CHP ve MHP gibi eski Türkiye'nin devlet partileri olamayacağı çok açık. Neyin olmayacağı belli de, neyin olacağı kesin değil. Ancak halkın değişim, demokrasi, eşitlik, özgürlük, adalet, barış, ekoloji taleplerine şu anda en yakın parti HDP.

Halka güven verebilir, halkı ikna edebilir mi?

Zaman gösterecek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.