SON DAKİKA
Hava Durumu

İmar rantı TOKİ'ler

Yazının Giriş Tarihi: 13.11.2016 04:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.11.2016 04:27

Sarfedilen bu kadar çok cümleyi takip ettiğimde enerjimin tükendiğini hissederken, "Her gün her konuşmada nasıl bu kadar enerjiyle dolu oluyorlar, el atacak neresi kaldı ki, bu sözcükler hiç bitmiyor mu?" diye düşünmeden edemiyorum.

Başbakan'ın aklına bu sefer Taksim Atatürk Kültür Merkezi ve Haydarpaşa Garı takılmış. Uzun süredir düşünüyor herhalde "Ne olacak buralar?" diye. " Ya onun ne özelliği var o binanın. Tamam, Atatürk'ün ismini taşıyor. Eyvallah. Ama çok daha güzel bir mimari yapı olabilir. 'Onu kaldıralım. O alanı genişletelim.' diyoruz." diyor Sayın Binali Yıldırım.

O öyle diyor, ben de merak ediyorum ne özelliği var diye. 1946'da temeli atılıyor Taksim AKM'nin. Ödenek yokluğu nedeniyle bir türlü tamamlanamıyor. 1953'te Bayındırlık Bakanlığı'na devrediliyor. 12 Nisan 1969'da tam 23 yıl sonra İstanbul Kültür Sarayı adıyla dünyanın 4. büyük sanat merkezi olarak hizmete giriyor.

1970'de Arthur Miller'in 'Cadı Kazanı' oynanırken nedeni tespit edilemeyen bir yangın çıkıyor. Topkapı Sarayı'ndan IV. Murad oyununun gösterimi için getirilmiş bir kısım tarihi eser eşya yangında zarar görüyor.

8 yıl sonra 1978'de ikinci kez açılıyor. 2005'e kadar hizmet vermeye devam ediyor. 2005'te ekonomik gerekçeler nedeniyle Kültür Bakanı Atilla Koç binanın yıkılmasını öneriyor. Halkın, sanat ve mimarlık platformlarının ve basının tepkisiyle yıkılması önleniyor.

2007'de 1. Grup kültür varlığı olarak tescil ediliyor. 2008'den itibaren yenileme projelerine, davalara, restore işlemlerine, Bakanlık engeline takılıyor sanat. Cumhuriyet Döneminin simge yapılarından biri olan Sanat Merkezi 2008'den itibaren tadilat nedeniyle kapalı duruyor.

Ne önemi var ki sanat yapılarının, heykellerin, bir ağacın bizim ülkemizde. Uzun uzun TOKİ'ler yapalım rant sağlayalım. İmar rantına yenik düşen geçmişimiz, medeniyetimiz TOKİ'lerle canlanacak.

Bursa'ya adım atan herkesin yolu geçer Tophane'den. Hem ecdada selam verirsiniz hem de tarih kokusunu içinize çekerek Bursa Ovasını seyrederdiniz. Ta ki Bursa'nın kara gölgeleri inşa edilene kadar.

Yapımı 18 aydan 70 aya çıkarılan, projede yapılan değişikliklerle ev sahiplerine borç yükü arttırılan Bursa Doğanbey TOKİ'leri, sadece ev sahiplerinin mağdur olmasına neden olmadı. Bursa'nın en işlek yerinde korku salan kara gölge TOKİ'ler Bursa'da yaşayan bütün insanların mağdur olmasına neden oldu.

Bursa'nın tarihi dokusunun hemen önünde şehrin göbeğine hançer gibi saplanan TOKİ konutları şehre nereden bakarsanız bakın karşınıza dikiliyor.

Evet, Başbakanım. Elele vererek şehirleri çirkinleştirdiğinizin farkındasınız. Peki, imar rantı sağlayarak Belediyelerinizin yaptığı bu TOKİ'lerin sonu ne olacak? Bu çirkinliğe nasıl son vereceğinizi hiç düşündünüz mü?

@pelinak08

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.