SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Türkiye'nin 'en yaşanabilir' kenti mi?

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2017 02:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2017 02:18

Şaşırdım çünkü, özellikle son yıllarda Bursa iyice "yaşanamaz" bir hale geldi. Havası kirli, su ile ilgili sorunları var; trafik desen tam bir felaket!

Üstüne bir de Belediye Başkanlarının kenti betonlaştıran, yeşile hasret ve neredeyse bir ucube haline getiren imar planı değişiklikleri eklenince, Bursa'nın en yaşanabilir kent olarak duyurulması gerçekten de çok şaşırtıcı.

Konuyu incelemeye karar verdim. Bulgularımı sizlerle paylaşmak isterim. İlk olarak Bursa'yı en yaşanabilir kent olarak gösteren "Numbeo" adlı kaynağa göz attım.

"www.numbeo.com" adresinden konuya ilişkin verileri incelemek isteyince iki özellik dikkatimi çekti: İlki, Numbeo herkesin veri girebildiği bir web sayfası koleksiyonu. Sitede yer alan veriler bilimsel ölçümlere dayanmıyor... Web sayfasında bu durum "Numbeo, mümkün olan en güvenilir bilgiyi elde etmek için kalabalığın bilgeliğini kullanır." biçiminde açıklanıyor.

İkinci olarak da Bursa ile ilgili veri girenlerin sayısı çok az; her ne kadar Adana'ya göre daha fazla olsa da 19 ile 57 kişinin değerlendirmesine göre endeksler hesaplanmış. Yani kalabalığın bilgeliği, Bursa için geçerli değil.

Ardından Bursa'nın en yaşanabilir ilan edildiği yaşam kalitesini oluşturan endekslerden birine daha ayrıntılı bakmak istedim ve "Hava Kirliliği" endeksini seçtim. Endeksin başlangıcında, "Bu Web Sitesindeki Kirlilik Endeksleri Hakkında: Bu bölüm, bu web sitesinin ziyaretçileri tarafından yapılan anketlere dayanmaktadır. " biçiminde bir açıklama yer alıyor.

Güldüm, siz hiç web sayfasını ziyaret edene göre belirlenebilen bir hava kirliliği endeksi duymuş muydunuz? Ben duymamıştım. Ancak etkili bir yöntem olduğu anlaşılıyor; 19 kişi tarafından yapılan değerlendirmeye göre Bursa'da hava kalitesi "yüksek" bulunmuş!...

Ben de veri gireyim, Bursa'ya bir katkım olsun diye düşündüm ve başladım veri girmeye. Ancak daha ilk sorularda 0,5 litre yerli fıçı biranın fiyatında takıldım. Oysa takılmaya hiç gerek yok, istediğiniz fiyatı belirleyebiliyorsunuz. Anket bittiğinde verilerin gözden geçirildikten sonra veritabanına ekleneceği belirtilse de bunun neye göre yapılacağı konusunda her hangi bir yöntem açıklanmıyor.

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanına kötü bir haberim var; Bursa ile ilgili hava kirliliği verilerini ben 20. kişi olarak girince; daha önce 19 kişiyle "yüksek" görünen hava kalitesi endeksi hemen "orta" görünümüne geçiverdi. Bu durumda aman dikkat; klavye başına oturanlar kısa sürede en yaşanabilir kenti, en yaşanamaz duruma getirebilirler...

Dolayısıyla bir web sitesindeki bilimsel olmayan veriler üzerinden Bursa'yı en yaşanabilir kent ilan etmenin doğru olmadığı ortaya çıkmış oldu.

Gerçi, dünyanın yuvarlak olmadığının bile iddia edilebildiği bu günlerde, Bursa'nın en yaşanabilir kent olarak ilan edilmesi, üzerinde çok durulacak bir konu olmayabilir.

Ancak ben yine de Sayın Büyükşehir Belediye Başkanına Türkiye'nin dördüncü büyük kenti ile ilgili duyuruları yayınlarken, bilim insanlarına danışmasını öneririm.

@KAYIHANPALA

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.