SON DAKİKA
Hava Durumu

Seçime doğru adaylar

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2015 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2015 08:44

Mevcut siyaset yapısını gözlemlediğimizde farklı siyasal yapılarda olsa bile üç grup siyasetçi tarifi yapmak mümkün olabiliyor.

1.1.Bireysel beklenti-kişisel çıkar siyasetçileri:

Bu grup daha çok iktidar olan sağ siyasi partilerin siyasetçi ekibini oluşturmakta. Siyaseti bireysel beklentiler ve bireysel çıkarlar üzerinden algılayıp, bu davranışı meşru gören ve siyasetin tarifini de böyle yapan bir gruptur bu grup. Büyük çoğunluğu sağ siyasi partilerde toplanmaktadır. Sık parti değiştirirler. İktidar rüzgârları nereden esiyorsa kıblelerini o tarafa çevirirler. Ortak özellikleri siyasete başladıkları dönemle siyaseti sürdürdükleri ve sonlandırdıkları dönem arasında "mal varlıklarında" ciddi değişimler olmasıdır. Eğer siyasete bürokrasiden dâhil olmuşlarsa her daim değişik düzeylerde kamusal yönetici olarak tanırız onları.

1.5. Bireysel beklenti-toplumsal çıkar siyasetçileri:

Bu grup daha çok merkez sol siyaset çevresinde toplanmış, nadiren arasında sağ siyasetçilerin yer aldığı bir heyettir. Siyasetin popüler yanını önemseyen ancak siyaset kulvarını toplumsal beklentileri karşılamak için zorlayan bir gruptur. Bireysel çıkarları için uğraşmazlar, ancak kişisel pozisyonlarını riske etmeden, reel siyasetin izin verdiği ölçüler kadarıyla toplumsal beklentileri ifade etmeye çalışırlar. Bireysel beklentiler ile toplumsal çıkarların karşı karşıya geldiği durumlarda ve politik zeminlerde "bireysel beklentileri"ni öne geçirmekten kaçınmazlar.

9.9.Toplumsal beklenti-toplumsal çıkar siyasetçileri:

Daha çok baraj altı ve parlamentoda bulun(a)mayan partilerde siyaset yapan inatçı, sabırlı, ideolojik doğruları ve kırılmaları olan siyasetçilerdir. Toplumsal beklenti ve toplumsal çıkar denilince akla sol geldiği için çoğunluğu baraj altında kalan sol partilerde bulunmakla birlikte parlamenter sol partilerde de sıkça rastlamak mümkündür. Nadiren sağ partilerde de kendilerine yer bulabilirler ancak buradaki siyasi varlıkları uzun süreli olmaz. Bir şekilde çıkarları zarar görenler tarafından siyaset kulvarının dışına itilirler.

(Ara not: buradaki 1,1-1,5-9,9 sınıflaması hata sonucu yapılmamıştır. Sonuçta 1,1-1,2-1,3 olarak da yapılabilirdi. Ara formlar tarif etmek mümkündür.)

Ekonomik gücü olmayan-emekçi partililer bu durum karşısında moralini bozmaktadır. "Siyaset ekonomik bir güç gerektirir. Bu ekonomik güç kentin ekonomik ve siyasi elitlerinde toplanmıştır. Siyaset yapmaya bizim ekonomik gücümüz yetmez" türünden bir kaygı nedeniyle siyasetten uzak durma eğilimi yüksektir.

Siyaseti toplumsallaştırmak, toplumu siyasileştirmek her tür ekonomik grubun bu sürece müdahil olmasıyla mümkün olacaktır

Ama nasıl olacaktır ?

İşte bu sorunun yanıtı zor.

twitter.com/bulentaslanhan

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.