SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın yaklaşım ve e-nabız

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2019 07:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2019 07:37

Hastalarımızı muayene ederken özgeçmiş ve soygeçmiş sorgulaması ve ardından anamnez alınması yani hastanın o anki mevcut durum analizinin yapılması hekimin önemli görevlerindendir. Anamnez hekimin tanı, tetkik ve tedavide nasıl bir yol alacağına rehberlik edecek çok önemli bir safhadır. Ama ne yazık ki, hastanın verdiği eksik bilgiler ve o güne kadar yapılmış tetkiklere tam olarak ulaşılamaması hem hekimin işini zora sokmakta hem de sağlık maliyetini artırmaktadır.

Hastanın mevcut durum analizini sorgulamak için geçmiş verilerine ulaşmada bize destek verecek olan e-nabız sistemi ile sağlık ekonomisine katkı sunarken, hastalarımız için biz hekimler olarak alacağımız aksiyon planlarımız daha yararlı olacaktır.

e-nabız, sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm muayene, tetkik ve radyolojik görüntüleme sonuçları, reçeteler, ilaçlara ait yaşanmış yan etkiler ve ilaçların tüm detay bilgileri, alerji bilgileri, varsa geçmişe ait kişinin sisteme yüklediği sağlık bilgileri ve geçirilen operasyonlar gibi tüm sağlık kayıtlarına erişme imkanı sunuyor.

Sisteme kayıtlı kişiler, sağlık hizmeti aldığı kuruluşlarda kendilerine ait kayıtları görebilmekte, isterlerse kendi yakınları ile istedikleri kadarlık kısmını, istedikleri süre ile sınırlı olarak paylaşabilmektedirler. Kullanıcılar, internet erişiminin olduğu her yerden 7 gün 24 saat kayıtlarına erişebilmekte, elektronik ortamdaki kişisel sağlık dosyalarına kendileri de bilgi ekleyebilmektedirler. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında hastalara e-nabız kullanması için giriş yapıldığında sağlık verilerinin kimlerle paylaşılmasına izin vermeyi istediğini de soruyor, yani isterse hasta sağlık verilerini paylaşmayabilir de.

Teknoloji ve sağlığın iç içe olduğu e-nabız, vatandaşların günlük, saatlik hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin kaydedebildiği ve gerektiğinde doktoruna gösterebildiği bir özelliği de içermektedir. Tansiyon, nabız, şeker, boy, kilo, alerjik durum, ilaçlarının yan etkileri gibi bilgilerini hastalar isterlerse kendileri kaydedebiliyor, isterlerse kablosuz erişim özellikleri olan tansiyon, nabız, şeker ölçüm cihazları ve akıllı bileklikler aracılığıyla tek tuşla bu bilgilerini kendi elektronik dosyalarına aktarabiliyorlar.

Tablet bilgisayarlar ve cep telefonlarından da kolay ulaşılabilme özelliği bulunan e-nabız sayesinde vatandaşlar, kendilerine ait tüm sağlık bilgilerini yanında taşıyabilmektedirler. Diğer taraftan tekrarlanan tetkiklerin önüne de geçilmiş olunuyor.

e-nabız sistemiyle hastaya, hekime, kuruma değer katmayan israf olarak nitelendirdiğimiz gereksiz tetkikleri engellemesi ve güvenli bir sağlık verisi arşivi oluşturmasıyla aslında e-nabız tam bir yalın araç olmuş durumda.

Kullanılması dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.