SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yalın Sağlık'ta Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2020 01:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2020 01:04

Yapay zeka teknolojileri sağlık hizmetlerinde artık hayat bulacak gibi görünüyor. Bu konuda çalışmalar başladı bile. Amaç sağlıkta insan hatalarını engellemek. Daha önceki yazılarımda çok değindim: Yalın sağlığın sekiz israfından biri hata, hatta önlenebilir tıbbi hata...

ABD'deki istatistiklere göre hastanelerde yılda 220 bin kişi önlenebilir tıbbi hatalardan hayatlarını kaybediyor. Konu önemli. Hataların önlenmesinde yeni teknolojiler çare olacak.

Çok yakında sağlıkta yeni gelişen teknolojilerin en az yüzde 80'inin yapay zeka teknolojilerinden besleneceği öngörülüyor. Beklentilerin büyüklüğü ve bu büyük etkinin muhtemel yakınlığı düşünüldüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği lisans programına bu yıl girecek 40 öğrenci, Türkiye'nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisleri olarak Türkiye ekonomisinin ve sektörlerinin şekillenmesine liderlik edecek. Sektörlerden sağlık sektörü de bunlardan nasibini alacak.

Bu yıl Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümüne giren 40 gencin içinden bazıları sayesinde sağlık sektöründe büyük verilerin toplanması, saklanması, yönetilmesi yapay zeka algoritmalarına uygun koşullara getirilmesi, veri analitiği ve veri akışlarının yönetilmesi gibi bütüncül bir bakış açısı ile sağlık hizmetinin çehresi değişecek.

Kendilerine şimdiden başarılar.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Hakkında Çarpıcı İstatistikler:

- Yapay zekanın 2030 yılında kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkı yaparak küresel gayri safi yurtiçi hasılayı yüzde 14 artırması bekleniyor. 

- Gartner'ın yayınladığı bir başka araştırmaya göre dünya genelindeki organizasyonların yüzde 37'si "bir çeşit yapay zeka" teknolojisi kullanıyor ve bu oran geçmiş 4 yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 270'lik bir artışa tekabül ediyor. 

- Dünya Entelektüel Mülk Organizasyonu'nun (WIPO) yayınladığı istatistiklere göre, yalnızca 2013 ile 2017 arasında alınan yapay zeka patentleri 19 binden 55 bine çıkarak yaklaşık üç katına ulaştı.

Sağlık sektörünün yetkililerine ve yöneticilerine sesleniyorum:

Yalın sağlık bakışı ile süreçlerin yalınlaşmasında Yapay Zeka ve Veri Mühendisleri önemli rol alacaklar.

Belki de sağlık ordusunun önemli ve gözde amiralleri olacaklar...

Neden olmasın ?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.