SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın sağlık alanı tasarımı

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2019 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2019 00:05

Çalışanların verimliliğini artırmada çalışma alanlarının tasarımının önemi büyüktür. Tasarıma önem verilmeyen geleneksel yaklaşımlarla oluşturulan çalışma alanlarında çalışanların verimsizliği kaçınılmazdır.

Peki ne yapılmalı?

Elbette ki çözüm, yalın !

Alanımız hastane ise sağlık çalışanının verimliliğini, hasta ile hasta yakınının memnuniyetini artırmanın bir yolu da yalın tasarlanmış sağlık çalışma alanları yaratmaktır.

Peki ne yapacağız?

Sağlık liderlerinin geleneksel anlayıştan arınmış, yalın anlayışa sahip bir lider olması gerekir. Çünkü geleneksel çalışma alanları artık işlevlerini yitirmiştir.

Sağlık çalışanlarının yalın sağlık anlayışını içselleştirip, yalın araçlarla çözüm yollarını uygulayabilmeleri için eğitim almaları gereklidir.

Sağlık çalışma alanlarında yalın tasarım için başta '5S' ve 'Kanban' olmak üzere pek çok araçtan yararlanabiliriz.

Ayrıca tasarımda göz önünde bulundurabileceğimiz unsurlar ise maliyet azaltma, iletişim hatalarını en aza indirme, adım atılan mesafeleri azaltma ve görselliği artırmaktır. Böylece çalışma alanı daha verimli kullanılır ve dolayısıyla çalışanın verimliliği artar. Diğer yandan bu unsurlar dikkate alınarak tasarlanmış alanları ile sağlık çalışanlarının yanısıra hasta ve hasta yakınlarının memnuniyeti de artar.

Gerek sağlık gerekse sağlık dışı alanlarda birbirleriyle ilişkili çalışma olanağı ve hatasız iletişim imkanı sağlayan şeffaf yerleşim planı gerçekleştirilmelidir. Sağlık alanlarında hasta mahremiyetine özellikle dikkat edilmelidir. Sağlık yöneticileri ve liderler kapalı odalarından çıkıp ekipleri ile daha yakın planda ve sahada çalışmalıdırlar. Bu tarz, yalın sağlık çalışma anlayışının en önemli özelliğidir.

Çalışma alanlarında olabildiğince gün ışığı ve temiz havadan yararlanmak, sosyal alanlar yaratmak, sağlık süreçlerinde verimliliği artıracağından tasarım sırasında göz önünde bulundurulması gereken unsurlardır.

Görülüyor ki ülkemizde maalesef sağlık çalışma alanlarında gün ışığına, temiz havaya ve sosyal alanlara yeterli önem verilmiyor, hatta unutuluyor.

Ayrıca; sağlık alanları tasarım sürecinde ilk akla gelen mimar değil, o alanda çalışacak olan doktor, hemşire, sekreter, temizlik görevlisi, güvenlik vs. her kimse hatta o alana gelecek bir hasta ve hasta yakınını da bu tasarım sürecine dahil ederek gereksinimler konusunda fikirleri alınmalı, taslak veya maket hazırlandıktan sonra mimarlar tarafından planlar çizilmelidir.

Yalın sağlık çalışma tasarımları ile gerçekleştirilmiş alanlardan alınan sağlık hizmeti konusunda hasta ve hasta yakını memnuniyetinin böylelikle ne kadar yüksek olacağını tahmin edemezsiniz.

Memnuniyetinizin yüksek olduğu yalın tasarımla yapılanmış sağlık alanlarından hizmet almanız dileği ile....

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.