SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın, robotik cerrahinin neresinde?

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2020 00:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2020 00:53

Günümüz tıbbında cerrahi gelişmeler baş döndürüyor, çünkü hedef sıfır hata ile en iyi ve optimum olanaklarla mükemmel sonuçla yani yalın sağlık mantığı ile insanı sağlığına kavuşturmaktır.

Tıbbın her dalında olduğu gibi Ortopedi ve Travmatoloji'nin önemli ameliyatlarından olan kalça ve diz protezi ameliyatlarının günümüze kadar olan seyrindeki yalın iyileşmeleri bizzat ortopedi anestezisi ilgi alanım olması avantajımı kullanarak yıllara göre aktarmak isterim:

Anestezi ile tanıştığım 1990 yılının başında kalça ve diz protezi ameliyatları ortalama 4 saat sürerken, ortalama 4 ünite kan nakli ile gerçekleştirilirken, ortalama hastanede 1 hafta yatılırken, en erken yürüme ameliyat sonrası ikinci gün sağlanırken gelişen cerrahi ve anestezi teknikleri ile bu rakamlar 2000'li yıllarda şöyle yalın iyileşme gösterdi:

Ameliyatlar ortalama 2 saate, kan ihtiyacı 2 üniteye, ortalama hastanede yatış süresi 3-5 güne indi ve en erken yürüme ameliyat sonrası birinci gün sağlandı.

Yine devam eden anestezi ve cerrahi tekniklerinin gelişmesi ile bu rakamlar 2010'li yıllarda da yalın iyileşmelerin devam ettiğini gösterdi:

Ameliyatlar ortalama 1.5 saatte kan nakli yapılmadan gerçekleşir hale geldi ve hastalar ertesi gün taburcu olabildiler ve en erken yürüme ameliyat sonrası ikinci saatte sağlanabildi. Hatta son yıllarda ameliyat olunduğu gün hastalara taburcu olma şansı verildi. Anestezi teknikleri ve ameliyat sonrası ağrı tedavi teknikleri bu yalın iyileşmenin sırrı oldu.

Navigasyon sistemleri ile cerraha kesi yolları gösterilirken 2018 yılından sonra navigasyon sistemlerine ilave edilen robotik cerrahi teknolojisi sayesinde ameliyat öncesi teknolojik cerrahi planlama ile hatasız ve kemikte daha az kesi, ameliyat süresinde kısalma ve hasta memnuniyetinde artma gibi belli başlı kazanımlar elde edildi.

Sıfır hata ile en iyi olanaklarla mükemmel sonuçla yani yalın sağlık mantığı ile insanı sağlığına kavuşturma hedefi var olduğu müddetçe, bu değişim ve gelişmeler ister istemez ileride ameliyatların tamamen değişeceğini, ameliyatlarda biyoteknik vasıfta teknolojik fertlerin bu rolleri üstleneceğini düşündürüyor. Robotik cerrahi teknolojileri insanın hatasız ve hızlı sağlığına kavuşmasında çok etkili olacak. Yalın ise robotik cerrahinin yüreğinde sanki!

İnsanoğlu hep daha iyiyi arama peşinde oldukça ameliyatlar daha da değişecek.

Değişmeyen tek şey değişim gerçeği ile yalın yolculuk, bitmeyen yolculuk ve yalın iyileşme kaçınılmaz!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.