SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın bakış ve stetoskop

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2020 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2020 00:15

Stetoskop hekimlerin hastalarını muayene sırasında kullandıkları önemli bir tıbbi alettir. Hekimler bu aletin tamburunu hastalarının göğüs kafesinin ve kalbinin bazı anatomik yerlerine koyarak, tambur ile bağlantılı olan kordonun kulaklığı ile solunum seslerini ve kalp seslerini dinlerler. Dinledikleri ya normal solunum ve kalp sesidir ya da hastalıklı solunum veya kalp sesidir. Bu ses çeşitliliklerinin tanımı ise tıp fakültesi eğitiminden edinilen önemli hekimlik yetkinliklerindendir.

Her tıp fakültesi öğrencisinin rüyasıdır o stetoskopu boynuna takmak ya da cebinde taşımak. Dahası stetoskop o hekimin anne ve babasının da övünç kaynağı olmuştur yıllarca. Hatta başarı kaydetmiş olan öğrencilere başta hocaları ve okul yöneticilerinin de önemli bir ödül sembolüdür.

Yıl 2020 olunca ve hele ki ileri teknolojinin tıp dünyasını sarıp sarmaladığı bu yıllarda stetoskopun pabucu dama mı atıldı ne?

Tıpta özellikle radyoloji başta olmak üzere görüntüleme alanlarında teknoloji olmazsa olmazlardandır. Kullanılan tüm cihazların karakteristikleri ileri teknoloji ile sınanıyor.

Radyolojiden örnek verecek olursak kullanılan ultrasonlarda da ileri teknolojik özellikler söz konusudur. Örneğin odalarda devasa büyüklükteki ultrason cihazları mobil ve diz üstü bilgisayar büyüklüğünde üretildi ve ardından cebe girecek kadar ufaldı. Televizyon, radyo, bilgisayarlar gibi ultrasonlar da ileri teknolojiden nasibini aldı.

Hekimin cebine  giren ultrasonlar sadece solunum ve kalp sesi dinlemekle kalmayıp, görsel olarak hastalık tanısı koymaya yardımcı oluyor. Dolayısıyla hastasını ileri görüntülemelere gerek kalmadan tedavisini erkenden planlayıp uygulamasını sağlıyor.

Hal böyle iken bu yeni teknolojinin sağladığı avantajları hem hekim hem hasta yönünden yalın bakış ile irdelemek yerinde olur.

Erken tanı konulmasıyla  hasta ve doktorun gereksiz zaman harcamasını, hastanın ileri görüntüleme için radyolojiye gereksiz gitmesini ve taşınmasını engellemiş, ileri görüntüleme yapmayarak, maliyet, insan gücünden tasarruf yapmış, gereksiz iş ve işlemden kaçınmış olacaktır. Bunlar ise yalın bakışın temelinde var olan israflardır. Bu israfları ayıklamak ile yalın sağlık süreci sağlayarak sağlık ekonomisine katkı vermek yanı sıra hasta ve hekim memnuniyetini artırmak hiç de hayal değil...

İleri teknoloji sistemleri ile yalın sağlıklı günlere...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.