SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın bakış ve iletişim

Yazının Giriş Tarihi: 13.11.2019 06:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.11.2019 06:13

Bir kişiden diğer bir kişiye bilgi akışı sırasında yani iki insan arasındaki iletişimde 9 ayrı adımda hata ihtimali vardır:

1-Düşündüğümüz (Düşünürken hata olabilir)

2-Söylemek istediğimiz (Söyleyemek istediğimizde hata olabilir)

3-Söylediğimizi sandığımız (Söylediğimizi sandığımız hatalı olabilir)

4-Söylediğimiz (Söylediğimiz hatalı olabilir)

5-Karşımızdakinin duymak istediği (Duymak istediği hatalı olabilir)

6-Duyduğu (Duyduğu hatalı olabilir)

7-Anlamak istediği (Anlamak istediği hatalı olabilir)

8-Anladığını sandığı (Anladığını sandığı hatalı olabilir)

9-Anladığı (Anladığı hatalı olabilir)

Yani iki insanın arasında etkili ve doğru iletişim ve anlaşma olabilmesi için bu 9 adımın doğru olarak gerçekleşmesi gereklidir. Bu 9 adımdan birinde veya bir kaçında hata olduğunda iletişim hatası söz konusudur. Bu iletişim karşılıklı olduğu kadar telefon, elektronik posta, whatsapp vs. iletişim araçları ile de söz konusudur.

Sağlık sunucularının kendi aralarında, sağlık sunucuları ile hasta ve hasta yakınları arasında iletişimde bu 9 hata olasılığını düşündüğümüzde durum vahimdir.

Örneğin; doktorun reçete ettiği ilacın kullanımına dair hastasını bilgilendirmesinde işte bu 9 hata olasılığını düşünerek etkili iletişimin olup olmadığından da emin olmak gerekir.

Bir diğer örnek; 7/24 süreklilik gerektiren sağlık hizmetinde ise sağlık sunucularını görev devir teslimlerinde de bu 9 hata olasılığını düşünerek etkili iletişimin olup olmadığından da emin olmak gerekir. Aksi takdirde hasta tedavi ve bakımında önlenebilir tıbbi hatalara yol açılır.

O nedenle yalın bakış açısı ile düşünecek olursak sağlık süreçlerimizde yazılım programları bilgi akışında bizlerin imdadına yetişiyor.

Sağlıkta yazılım programlarının ne kadar kullanıcı dostu olursak o kadar  önlenebilir tıbbi hatalardan yani israflardan arınmış, yalın bir sağlık hizmet sunmuş oluruz.

Yalın sağlıklı günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.