SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yalın bakış'ta kalite göstergeleri neler kazandırıyor ?

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2019 00:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2019 00:44

Son yıllarda artan teknolojik gelişmeler ve küreselleşme ile birlikte hastaların aldığı hizmete olan bakış açılarında da değişiklikler gözlemlenmiştir. Hastalar daha kaliteli hizmet alma beklentisi içine girerek sağlık kurumlarını daha kaliteli hizmet sunma noktasına çekmişlerdir.

Sağlık hizmetlerinde kalite kavramının temel yapı taşlarından biri de süreçleri standartlaştırmaktır. Standartlaştırılan süreçleri ölçerek yönetmek noktasında karşımıza indikatörler çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre "gösterge" anlamına gelen "indikatör" "bir konunun sayısallaştırılması ve ölçülebilir hale getirilmesiyle o konuda iyileştirme faaliyeti yapılmasına katkı sağlayan bir araçtır" şeklinde tanımlanabilir.

Bu tanımdan yola çıkılarak "indikatör aslında bir ölçme aracıdır" diyebiliriz. Gösterge yönetimi ile birlikte amaçlanan hastanelerde ölçüm kültürünün yerleştirilmesi ve analitik düşünmenin ön plana çıkartılmasıdır. Süreçleri ölçerek kurumun nerede olduğunu tespit etmek, hedeflere ulaşmak için iyileştirmeler yapmak ve süreçleri sayısallaştırmak konusunda katkı sağlamaktadır. Hatta bu göstergelerin kamu ile paylaşılması istenir.

Kamu ile paylaştığımız göstergelerimiz:

  1. Konsultan hekimlerin acil servise ulaşma süreleri
  2. Acil tetkik verme süresine uyum oranı
  3. Cerrahi alan enfeksiyon oranı
  4. Hasta düşmeleri oranı
  5. Ayaktan/yatan hasta memnuniyet oranı
  6. Hastane enfeksiyon oranı
  7. İlaç güvenliğine uyum oranı
  8. Ortalama yatış süresi
  9. Personel memnuniyet oranı
  10. Tetkik verme sürelerine uyum oranı
  11. Yoğun bakım ünitesinde enfeksiyon oranı

Bu göstergeler her yıl aylık periyotlarla analiz edilmekte ve yıl bitiminde kurumun web sitesinde paylaşılmaktadır.

Göstergelerin web sitesine konulması ile kuruma kazanımlar olmuştur. Bu göstergeler, hastane tanıtım faaliyetlerinde, Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Kalite Standartları veya Joint International Commision denetimlerinde, kurum içerisinde hedef belirlemek ve hedefleri yükseltmekte kullanılmaktadır. Ayrıca hastalar açısından hizmet aldıkları kurumun kalite göstergelerini görerek güven hissi ve tercih önceliği yaratmak amacıyla, diğer paydaşlar ile kıyaslama (bencmark) yapabilmek amacıyla, Kalite ve Yalın Yönetim bakış açısıyla ölçülebileni yönetmek amacıyla göstergelerimize önem veriyoruz.

Aynı zamanda hizmet sektöründe son yıllarda yaygınlaşan Altı Sigma kapsamında süreç seviyelerinin her yıl tespit edilerek hangi sigma seviyesinde olduğunun takibinde önem kazanmaktadır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.