SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın bakış ile 'alet işler, el övünür' mü?

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2021 01:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 01:00

'Alet işler, el övünür' atasözü; insan ne iş yaparsa yapsın, ne kadar usta olursa olsun, o iş için araç-gereç gerekiyorsa o araç-gereç olmadan başarı elde edemediğini ifade eder. Kaliteli iş, ancak iyi araç ve gereçlerle yapılabilir.

Bu atasözü için hastaneler ideal bir sahnedir. Hastanedeki yönetim, doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları ise ideal birer aktör!

Neden mi?

Sağlık hizmeti sunan doktor veya hemşire, hizmet sunarken kullandığı araç-gerecin sağlığı, hasta sağlığı açısından son derece önemlidir. Araç-gerecin talep edilişinden, kullanım dışı kalana kadar olan süreçte birbirinden kıymetli adımlar vardır:

Kullanıcı ya da yönetimin talebi ve şartları, satın alma kararı ve adımları, kabulü, kullanıcı eğitimi, envanteri, periyodik bakımı, kalibrasyonu, hata önleyici tedbirleri, onarım bilgileri gibi...

Bu adımların önemini hepimizin yakından tanıdığı bir tansiyon aleti üzerinden açıklamaya çalışayım:

Periyodik bakımı yapılmamış veya kalibre edilmemiş bir tansiyon aleti ile ölçülen kan basıncı değerine göre doktorun tedavi kararının ne derece doğru olabileceği ve tedavinin fayda verip veremeyeceği şüphesi, envantere girmemiş bir tansiyon aleti, arızalı tansiyon aletinin bir yerde unutulması veya terk edilmesi, tansiyon aletinin kurallara uygun kullanılmaması birer israf türüdür yalın sağlık açısından bakıldığında. Yani hem hasta, hem hastane hem de çalışan yönünden istenmeyen durumlar değil midir?

Yalın yaklaşım; kullanılan araç-gereçlerin verimliliğini gerektirir ve bunun için israflardan biri olan arızaları önleyerek araç-gereçlerin verimli kullanılmasının sağlanmasını ister. Toplam verimli bakım yalın sağlığın önemli başlıklarındandır.

O nedenle bir hastanede araç-gereçlerin verimliliğinden yönetim başta olmak üzere kullanıcılar sorumludur.

Sonuç olarak; yalın sağlık yönetim anlayışının olduğu sağlık kurumlarında 'Alet işler, el övünür' atasözünün önemi büyük. Doktor, hemşire ne iş yaparsa yapsın, ne kadar usta olursa olsun, o iş için sağlıklı çalışan gerekli araç-gereç olmadan başarı elde edemez. Kaliteli sağlık hizmeti, satın alınmasından kullanım dışı olmasına kadar olan her adımında titizlikle takip edilen iyi araç ve gereçlerle yapılabilir. Bu takip bir hastanenin Biyomedikal bölümü çalışanlarının sorumluluğunda olsa da sorumluluk yönetim ve çalışanlarındır aynı zamanda.

Güvenli araç-gereçlerle yalın sağlıklı günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.