SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yalın'a iş düştü !

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2018 00:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2018 00:41

Günümüzde ekonomik dalgalanmalar ülke, kurum ve aile olarak bizleri tasarruf tedbirleri almaya yöneltti. Bu tedbirlere gerek kalmadan riski görerek önceden tasarruf tedbirleri almak gerekirdi ki bunun yolunun yalın yaklaşımdan geçeceğini söylemek isterim. Ama madem gün tasarruf tedbirleri alma günü, o zaman bunun yolunun da yalın yaklaşımdan geçmesi gerektiğini iddia ediyorum.

Kurum olarak hastane isek, sağlık süreçlerinde ezelden var olan israfları elimine etmek, iyileştirmek yalın sağlığın temelidir. Gereksiz hareketler, taşımalar, işlemler, işler, beklemeler, stoklar ve hatalar yalın sağlığın sevmediği israflardandır. Sağlık yöneticileri için iş süreçlerini izleyip bu gereksizlikleri ayıklamanın zamanı neredeyse geçmektedir. Daha fazla geç kalınmamalıdır.

Ülkemizde bir kamu hastanesi yöneticisinin sağlık çalışanlarına yaptığı tasarruf tedbirlerini alma yönündeki uyarısı geç kalınmış olsa da, üzücüdür ve bir o kadar da düşündürücüdür. Bu israfları biz kriz yaşamadan risk analizleri yaparak başımıza gelmeden görüp çözümleyebilmeliydik. Sağlık süreçlerimizdeki gereksiz hareketler, taşımalar, işlemler, işler, beklemeler, stoklar ve hataları görüp ayıklayabilmeliydik.

Geçte olsa kolları sıvamanın zamanıdır. Yalın yaklaşımla tüm sağlıkçılara "israfı gör, yapma" uyarısı yapılmalıdır ve tüm sağlıkçılar israfı görüp, ayıklamalı ve israf  yapmamalıdırlar. 

Ama bu tasarruf tedbirleri sırasında hasta sağılığını güncel ve kanıta dayalı tıbbi doğrular doğrultusunda hareket etmeyi unutmasınlar.

'Yalın'a günümüzde çok ihtiyaç var.

Çünkü 'yalın'a çok iş düştü!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.