SON DAKİKA
Hava Durumu

Sosyal mesafenin 'yalın' izahı

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2020 00:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2020 00:30

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde hem kendimizi hem de karşımızdakini korumanın yollarından biri sosyal mesafedir.

Peki koronavirüse karşı tedbirlerden biri olan sosyal mesafe nedir?

Bir kişinin kendisi ile karşısındaki kişi arasında 1 ile 2 metre arasında değişen uzaklığın sağlanmasıdır. Az tanınan veya yeni tanışılan kişi/kişilerle aramızda bu mesafeyi normal hayatımızda sağlarken pandemi gibi bir olay veya gereklilik durumunda bu mesafenin her türlü ortamda sağlanması gerekmektedir.

Bulaşıcı hastalıkların tedavisinde ilaçlar rol oynarken, sosyal mesafe bu hastalıkların yayılmasını önlemede önemli bir tedbirdir. Amaç, hasta kişilerin hastalığı bulaştırmasını, dolayısıyla buna bağlı ölümleri engellemektir.

Özetle hasta kişiler ile hasta olmayan kişiler arasındaki temas olasılığını azaltmaktır. Sosyal mesafe; öksürme ve hapşırmaya bağlı damlacıklar ile yani hava yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkin yollarından biridir.

Demek oluyor ki, yalın düşüncenin temelinde var olan proaktif davranmak yani riski önceden görüp korunma yollarını uygulamak en doğrusudur.

Bu arada sosyal mesafe nedeniyle insanlarda yalnızlık veya toplumsal durumlara ilişkin faydaların kaybı söz konusu olabilir. Ancak bu korunma önleminin pandemi sürecine bağlı olduğunu düşününce bunun hem kendimiz hem çevremiz açısından daha iyi olacağını kabul etmek gerekir.

Neticede hastalık bizler için, korunma ve tedavi yolları da bizim için.

O nedenle yalın düşünce ile hastalığın tedavi boyutuna gelmeden korunma yollarını tercih edip uygulamak en doğru yol değil mi?

Sağlık Bakanlığı rehberlerine ve kurumlardaki uyarılara uymak önemli bir gereklilik olarak hayatımızda yerini aldı.

Koronavirüs ile tanışmamızın 10'uncu ayında olmamıza rağmen  hâlâ enfekte olmuş kişilerin ne kadar virüs yayabildiğini ve bir kişinin hastalanması için ne miktarda virüs kapması gerektiğini bilmiyoruz.

Bildiğimiz tek konu bu virüsten korunabilmek ve önlemek. Yani yalın düşünüp proaktif olmak; Maske, mesafe ve hijyen...

Yalın sağlıklı günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.