SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlıkta veri güvenliği

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2020 00:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2020 00:50

Güvenlik konuları insan yaşamının vazgeçilmez ihtiyaçları oldu. Bu güvenlik konularından biri de veri güvenliğidir.

Kişisel olarak kendi verilerimizin güvenliğinden sorumlu olmak günümüzün konusudur. Diğer yandan kurumlar işleyiş sırasında sistemlerine yüklenen dijital veya fiziki verilerin güvenliğinden sorumlu hale gelmişlerdir. Hatta Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile bu verilerin güvence altına alınması yaptırımı ile kurumlar bu konuda çalışmalara başlamışlardır.

Bu bağlamda hastaneler de veri güvenliğini sağlamak amacıyla çalışmalara başladılar. Çünkü hastanelerde hem çalışanlara, hem kuruma, hem hastalara hem de hasta yakınlarına (ziyaretçi, refakatçi gibi) ait verilerin dijital veya fiziki olarak alınması, verilerin güvenliği sorumluluğunu da beraberinde getirmektedir.

Hastanelerde bu sürecin yönetilmesi önemlidir. Çünkü hastaneler ciddi organizasyon yapılarıdır. Veri sızıntısı ve veri ihlali riski ihtimali söz konusudur ve önlenmesi şarttır. Çünkü bu veri sızıntısı ve ihlali hastanelere zarar verecek durumlardır. Verilen sağlık hizmetinin güvensizlik yaratmasının yanı sıra hastanenin imajını olumsuz etkiler.

Hastanelerde Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Hizmetleri esasına göre Güvenlik Raporlama süreci işletilmektedir.

Nedir Güvenlik Raporlama Sistemi?

Hastada, hasta yakınında, çalışanda, tesiste veya sistemde ramak kala hasarların veya gerçekleşmiş hasarların alan sorumlusu tarafından kalite bölümüne bildirilmesi ve sorun ile ilgili düzeltici, önleyici faaliyetlerin oluşturulmasıdır.

Aynı şekilde hasta, hasta yakını, çalışan, tesis veya sistemden veri sızıntısı veya veri ihlalinin de güvenlik raporlaması yapılmalıdır. Yapılmalıdır ki sorun ile ilgili düzeltici, önleyici faaliyet oluşturulsun ve aynı problem bir daha yaşanmasın.

Veri güvenliğinin uygulanması, varsa aksayan ve sorunlu yönlerin geliştirilmesi ve düzeltilmesi sağlık hizmetlerine kalite ve yalın boyutunda katkı verecektir.

Sağlıkta kalite ve yalın yaklaşımla güvenli olarak verilerin işlendiği ve veri ihlalinin önlendiği bir sağlık hizmeti zaruridir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.