SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlıkçılar dönüşmeli mi?

Yazının Giriş Tarihi: 05.08.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.08.2020 00:00

Gelişen bilişim teknolojileri ile birlikte her meslek grubunda olduğu gibi sağlık sektöründe de çalışanların dönüşümü kaçınılmaz hale geldi. Bunun en önemli kanıtı ise içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisidir.

Bu yıla kadar gerek bilmemekten gerekse bilgi teknolojileri konusunda eğitim almamaktan kaynaklanan dönüşüme ilişkin inkar polemikleri bir hayli sürdü. Ancak günlük hayatımızda kullandığımız akıllı cep telefonları ve sosyal medya ister istemez sağlık çalışanlarının bu konudaki kabullenmelerini ve adaptasyonlarını kolaylaştırdı.

Sağlık çalışanlarının işlerini yaparken kullandıkları standart davranış ve dil maalesef her çalışanın kendi aklını kullanarak bunu yapması sonucunda dönüşüm pek gerçekleşemedi. Kimi sağlıkçılar çok başarılı ve yetenekli nitelendirilirken maalesef bazıları da işe yaramaz olarak yaftalandı. Bir taraftan da sağlıkta kalite yönetim sistemi ve yalın sağlık bu aksaklıkların önüne geçmeye çalışsa da bu iki felsefe gereği yapılan denetim, öz değerlendirme ve sonu gelmeyen ve gelmeyecek olan sürekli iyileştirme projelerine mahkum olduk. Olan ise hasta ve hasta yakınlarına oldu. Sağlıkçılar da insan olduğuna göre onlar da birer hasta ve hasta yakını adayı. O halde konu cümle alem herkesi ilgilendiriyor.

Pandemide sağlıkçılar bilişim teknolojileri ile neler yaptılar?

Online hekim ile hasta ve hasta yakınları görüşmeleri

Hekim online görüşmelerle kontrol, tahlil konusu ve diğer soruları aydınlatma

Online randevu alma ve tahlil sonuçlarını öğrenme

Sosyal medya görsel ve canlı yayınlarla toplumu bilgilendirme

Hastane içinde yazılım programları ile süreçleri iyileştirme ve dolayısıyla hasta ve yakınlarının hizmet almalarında kolaylıklar

e-order, e-reçete, e-nabız, e- imza uygulamaları

Laboratuvar, radyoloji görüntülemeleri ve hastane içi pek çok tanı yöntemlerinin hastane yazılım programlarına entegrasyonu

Hastane içinde kullanılan birçok tıbbi cihazın hastane yazılım programına entegrasyonu

Başlangıç halinde olan bu dönüşümlerin pandemi vesilesi ile arttığı ve devam edeceği kaçınılmaz. O nedenle başta doktorlar olmak üzere tüm sağlıkçıların bilişim teknolojilerine protest bir bakış değil, dost olma yolunu seçip ilerlemeleri şart görünüyor. En azından çağa ve sisteme ayak uydurmak zorunda.

Korona öncesi ve sonrası diyerek sağlıkta dijitalleşme konusunun tartışmasılmasının geride bırakılma zamanı geldi. Sağlıkta dijitalleşme asla olamaz diyenlerden olmayıp bu konuda aksine kafa yorup sağlıkta dijitalleşmenin savunucusu olunmalıdır. Sağlık kurumlarının bilgi teknolojileri bölümünü güçlendirip iş süreçleri gözden geçirilmelidir. Dünyada ve hatta ülkemizde dijital sağlık ve sağlıkta yapay zeka kapsamında robot hekim, robot hemşire, robot evde bakım  çalışmaları başladı bile.

İçinde bulunduğumuz üniversite tercih döneminde öğrencilere özellikle sağlık konusunda tercih yapacaklara yazılım, kodlama, algoritma kurgu ve tasarım, yapay zeka vb. konularına yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Sağlık sektörünün bunlara ihtiyacı var.

Sağlık süreçlerinin yalın dönüşümünün bir yolu da sağlıkçıların dönüşümüdür...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.