SON DAKİKA
Hava Durumu

Pandemide hastaneler risk mi, kriz mi yönetti?

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2020 01:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 01:00

Öncelikle risk nedir, kriz nedir? Bu iki kelimeye bir açıklık getirelim. Çünkü bu iki kelime yanlışlıkla birbirinin yerine kullanılabilmektedir.

Risk, bir olayın olası meydana gelmesiyle zarara uğrama tehlikesidir. Yani olay olmadan önlem almak ve bu konuda hazırlık yapmak gerekir.

Kriz ise hiç beklenmeyen bir anda ortaya çıkan ve genelde önlem alınmakta geç kalınan olumsuz bir olay ve durumdur. Kriz olumsuz bir kelime olmasına rağmen bazı sektörler ve şirketler için yarattığı fırsatlar açısından olumlu olarak da değerlendirilebilir.

O halde tehlikenin üzerimizde yaratacağı zararları yaşamamak için tehlike gelmeden riski, tehlike olduğunda krizi yöneteceğiz.

Deprem, sel gibi afetleri; yangını, terörü, nükleer, kimyasal, biyolojik, radyoaktif saldırıları veya içinde bulunduğumuz pandemi gibi tehlikeli durumları yaşamadan sözü edilen olası olayların riskini; olaylar olduğunda tehlikelerden korunmak, daha az zarar görmek veya zararsız çıkmak için krizi yönetmek hastane yöneticilerinin ve sağlık çalışanlarının özümsemeleri gereken bir konudur.

Bu konular için Sağlık Bakanlığı Hizmette Kalite Standartları ve Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği kapsamında hastane yöneticileri ve çalışanların ne yapacakları konusunda gereklilikler zaten ortaya konmuştur. Hatta bu standartlara yönelik hastaneler denetlenmektedir.

Hastaneler pandemi riskini nasıl yönetti?

Tüm çalışanlara pandemiye neden olan COVID-19 tanıtım eğitimleri verildi. Olası pandemi durumunda hastanın hastaneye müracaatı, tanı için testin yapılışı, klinik veya yoğun bakıma nakli, tedavisi ve taburculuğu sürecinin tasarımının yanı sıra, pandemi oda ve kliniklerinin düzenlenmesi, gerekli olacak adet ve nitelikte kişisel koruyucu ekipmanların listesi, ateş polikliniği planlaması yapıldı. En önemlisi de COVID-19 hastasının hastane aciline başvurusu senaryosu yazılıp, bu sürecin ilgili kişilerle tatbikatı yapıldı.

Pandemi başladığında ve hasta başvurusu olduğunda hastanede krizi yönetecek bir pandemi kurulu kurulup tüm karar ve uygulamalara günlük yapılan pandemi kurul kararı ile yön verildi.

Yani pandemide riskin iyi yönetilmesi sayesinde krizi yönetmekte aksaklık olmayacağı aşikar.

Tüm olası olaylara karşı hastane yöneticilerinin ve sağlık çalışanlarının alacakları aksiyonlardaki başarıları bu risk ve krizi yönetmeye bağlıdır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.