SON DAKİKA
Hava Durumu

Pandemi verilerinin yükselişinde 'Balık Kılçığı' analizi

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2020 00:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.12.2020 00:30

Ülke olarak 10'uncu ayı tamamladığımız pandemi sürecine dair turkuaz renkli tablo verilerimiz her akşam maalesef kaygı yaşatıyor. Problem hala devam ediyor. Devlet tarafında önlemlere karar veriliyor, uygulamalara geçiliyor; toplum tarafında ise maske, mesafe ve temizlik mesajları kulaklarda.

Peki yetiyor mu, yeterli mi?

Problem hala devam ettiğine göre yetmiyor.

Bu problemi yalın düşüncenin 'Balık Kılçığı' ile analiz etmek isterim.

Bu vesile ile daha önceki yazımda geçen 'Balık Kılçığı'nı bir kez daha izah etmemi isteyen okuyucularımın isteğini de yerine getirmiş olacağım.

'Balık Kılçığı' için düz bir çizgi çizilir. Çizgi, balığın ana kılçığıdır. Ana kılçığın sağ ucuna, yani balığın başına problem yazılır. Bu problemin olası nedenleri 5 ana başlık (metot, malzeme, insan, yönetim ve çevre) sola meyilli oklarla ana kılçığa eklenir.

Bu 5 neden başlığı ile ilgili 'Balık Kılçığı' analizine katılan katılımcılardan problemin olası nedenleriyle ilgili fikirleri alınır. Daha sonra nedenler önceliklendirilir ve gereken aksiyonlar, yani önlemler alınır, böylece problem çözülür veya süreç iyileştirilir.

Gelelim "Pandemi verilerinin yükselişi" problemine. Bu problemi 'Balık Kılçığı'nın ağzına yazalım ve  5 ana başlığı bu ana kılçığa ekleyerek problemin nedenlerini sıralayalım:

Metot ve malzeme nedenlerimiz yok. Çünkü metot olarak filyasyon yöntemi uygulanıyor. Malzeme olarak da maske ve dezenfektanlara ulaşım mümkün.

İnsan kaynaklı neden olarak maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymama gösterilebilir.,

Yönetim kaynaklı nedenlerin başında ise önlemlerin daha sıkı alınmaması, caydırıcılık veya ceza ile toplumun kurallara uyumunun sağlanmasında ve denetimlerde zayıflık akla gelmektedir.

Çevre kaynaklı neden olarak ise kapalı ve kalabalık ortamların (İş yerleri, alış veriş alanları, toplu taşıma) kapanmaması veya önlemlerin alınmamasıdır.

Bu analiz sonucunda insan, yönetim ve çevre kaynaklı nedenlere karşı daha etkin aksiyon planları alarak, yaptırım ve sürekliliğin sağlanması gereklidir.

Demem o ki; yönetim ile birlikte biz 83 milyonun sorumluluğu da değerli. Her şeyi devletten beklemek zihniyetini bir kenara bırakmak lazımdır. 'Balık Kılçığı' analizi bizlere de ödeviniz var diyor.

Turkuaz tablo o zaman bizleri ölüm kaygısı ile sindirmeyecek, yüzlerimize ferahlık sağlayacaktır.

Yalın sağlıklı günler hepimizin hakkı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.