SON DAKİKA
Hava Durumu

Pandemi sonrası sağlıkçı ve hastaların alışkanlıkları değişecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2020 05:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2020 05:13

Günlük yaşam içinde hayatımızı sürdürürken tutum ve davranışlarımızı düşünmeye gerek kalmaz. Beynimizi bu konulara yormamız gerekirken çok yormayız ve bu konuda da çok fazla enerji sarfetmeyiz.

Ama öyle bir an gelir ki , COVID-19 gibi yeni ve farklı bir ortam olduğunda o zaman mevcut alışkanlıklarımızla reflekslerimizin zayıf olduğunu hissederiz. Yeni olayı öğrenmeye, ona karşı nasıl ve hangi refleksleri göstereceğimize karar vermeye çabalarız. Hele ki önceden hastanenin mevcut Hastane Afet ve Acil durum Planı yazılmamış, üzerinde çalışılmamış, eğitim, tatbikat ve düzenleme planları yapılmamışsa durum daha da vahimdir. Geç de olsa düşünmeye başlarız ve hamlemizde gecikiriz. Ki bu "Yalın Düşünce"nin önemli israflarından biri olan zaman israfıdır. Yalın Düşünce bunu kabul etmez.

Pandemi döneminde ise hastane yöneticileri oturup sorgulaması gereken bir konu ile karşı karşıyadır. Bu da sağlık hizmetinin veriliş modelinin değişeceğidir. Çünkü hasta ve hasta yakınlarının istek ve alışkanlıkları değişecektir.

Bunların başında dijital uygulamaların sağlık hizmetinde daha çok yer bulacağıdır. Bu döneme hazırlık için hastane yönetimlerinin İnsan Kaynakları ile Bilgi İşlem Bölümleri'ne kaynak ayırıp bu yönde hizmetin sunulması kaçınılmazdır.

Bu konu, dönüşmek isteyen hastane yönetimlerinin ele alması gereken kritik bir konudur.

Pandemi dönemi ve sonrasında hastalar mevcut alışkanlıklarını sorgulayacaktır. Hastaların gelirlerinin düşeceğini ve beklentilerinin artacağını düşünecek olursak, bu "geleneksel normalden sapma" hali veya diğer bir deyişle "yeni normalleşme", hastaların ve hasta yakınlarının yeni bir refleks geliştirmesini gerektirebilir.

O halde, her hastanenin, yeni dönemde "mevcut hastaları ve potansiyel hastaları" için "değer"in nasıl değişeceğini tekrar ele alması faydalı olur.

Bu da yetmeyebilir!

Tüm bunları başarırken maliyetleri artırmadan verimi nasıl yakalayabileceğiz? İşte tam bu noktada da yalın eğitim almış sağlık çalışanlarının yalın çözümler üreten rolleri üstlenmeleri gerekir. Tabii ki yalın yönetime inanmış hastane yöneticilerinin liderliği ile...

Bu dönemden geçerken ve hemen sonrasında, mevcut hastalarımız ya da yeni hastalardan gelen talebi istenen kalite, süre ve maliyette hazır edebilmek çok önemlidir.

e-reçete, e-nabız, e-order, e-imza, online hekim-hasta görüşmeleri, e-görüntüleme, e-laboratuvar, HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Yazılım Sistemi) gibi var olan pek çok elektronik sistemler pandemi döneminde hız kazandı, kullanılır oldu.

Sağlıkçılar dijital sistemlerinin kullanıcı dostu oldular bile...

Hastanelerde alışkanlıkları değiştirmek ve zoru kolay başarabilmek için uygun bir dönemdeyiz.

Öyle değil mi?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.