SON DAKİKA
Hava Durumu

Maske kullanımının yalın anlatımı

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2020 01:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 01:05

İçinde bulunduğumuz ve ne zaman sona ereceğini bilemediğimiz pandemiden korunmanın yollarının maske, mesafe ve hijyen olduğunu öğrendik. Ama 83 milyonun tamamı öğrendi mi veya öğrendiğini doğru uyguluyor mu?

Bu üç kuralı üç ayrı yazımda yalın düşünce ile izah edeceğim.

Yalın düşüncede bir sorunu çözmek onun kök sebebine inmekle olur. Pandemi ise mikrobun ülke sınırlarını tanımaksızın dünyadaki tüm insanlara bulaşması veya bulaşma olasılığının olmasıdır ki; içinde yaşadığımız süreç tam budur. Mikrobun bulaşması insandan insana ise sebep insan kaynaklıdır. O halde insalar korunma yollarını öğrenecekler, en önemlisi doğru uygulayacaklardır.

Maske ile başlayalım...

Maske benim hayatıma öğrencilik hayatımda ameliyathanedeki staj dönemlerinde girdi. Amaç hastalarımızı korumaktı. Anestezideki hayatımla bu böyle devam etti. Kullandığımız maske cerrahi maske idi. Pandemi vesilesi ile 2 tip maske ile daha tanıştık: N-95 maske ve kumaş maske.

Bu üç tip maske ile biraz kafalar karışmadı değil. Şöyle açıklayayım:

- Kumaş maske ne takanı ne karşıdakini korur.

- Cerrahi maske hem takanı hem karşıdakini korur.

- N-95 maske ise sadece takanı korur.

O halde pandemi sürecinde hem kendimizden hem karşımızdakinden sorumlu olduğumuza göre cerrahi maske kullanımı doğru olanıdır.

Bununla da yetinmiyoruz. Kullanacağımız cerrahi maskeyi doğru kullanmalıyız. Nemlendiği anda değiştirmeli, ellerimizi maskeye değmemeliyiz. Çıkartırken lastiklerinden tutup direk çöpe atmalıyız. Burun üstüne denk gelecek olan tel burun şeklini almalı, maskenin yanlarında açıklık kalmamalıdır. Maske çene altı, kol, cep, çanta gibi yerlere takılmamalı, konmamalıdır.

Cerrahi maskenin 3 katlı olmasına, ortadaki katın mikrobu filtre edecek özellikte kumaş olmasına dikkat edilmeli, iki ve iki kişiden fazla ortamlarda 2 yaş üstü herkes mutlaka maske takmalıdır.

Maske konusunda dikkat edilecek tüm bu ipuçları hasta olmamızı engelleyecektir. Dolayısıyla yalın düşüncenin israf olarak nitelendirdiği sürece değer katmayan basamaklar en önemlisi hatalar ortadan kalkacaktır.

Yalın sağlıklı günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.