SON DAKİKA
Hava Durumu

Kan nakli ve yalın

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2019 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2019 07:32

Kan nakli günümüze kadar hayati tıbbi bir işlem olarak süregelmiştir. Ancak kan bulmada yaşanan zorluklar, herkesin kan vermeye istekli olmaması, kan alınırken ve nakilde uygun koşulların sağlanması, kanın muhafazasındaki güçlükler, kan naklinin gerekli olup olmadığına dair bilgi eksikliği, nakil sonrası olası erken ve geç komplikasyonlar gibi pek çok nedenler artık kan nakli işlemini optimum seviyeye taşımıştır.

Yani gereksiz yere kan verme politikası gündemimize gelmiş oturmuştur artık...

Yalın felsefede ise gereksizliklere yer yoktur. Gereksiz işler, gereksiz işlemler, gereksiz stok, gereksiz taşıma, gereksiz hareket, hatalar, gereksiz bekleme, insan potansiyeli olmak üzere 8 israfı yalın felsefe kabul etmez. Konumuz kan nakli ise ve bu girişim için hastamız için eğer uygun bir gereklilik nedenimiz yok ise gereksiz iş, gereksiz işlem, gereksiz stok, gereksiz taşıma, gereksiz hareket, hatalar, gereksiz bekleme, insan potansiyeli söz konusu olabilir.

Ayrıca maliyeti de günden güne artan kan ve kan ürünleri sağlık giderlerinin önemli bir kalemini tutmaktadır.

Kanıta dayalı güncel araştırmalara da bakacak olursak kan naklinin gereklilikleri de oldukça minimum seviyelere indirilmiştir. Diğer taraftan özellikle ameliyatlarda hastayı kanatmama üzerine başta anestezi ve cerrahi tekniklerde gelişmeler vardır. Hekimlerin tüm bu güncel bilgilerle donanması ile hastalarımızda kanamanın minimuma indirilmesi ve dolayısıyla kan vermeme mümkündür.

Dahası; artık "optimum kan yönetimi " konulu yurt iç ve yurt dışı pek çok bilimsel etkinlikler düzenlenmektedir. Çünkü bu konu bugün tıpta önemsenen bir konu haline gelmiştir.

Hekimlere bu konuda önemli bir görev düşüyor. Yalın felsefeyi içimize sindirelim, gereksiz işler, gereksiz işlemler, gereksiz stok, gereksiz taşıma, gereksiz hareket, hatalar, gereksiz bekleme, insan potansiyeli olmak üzere 8 israfı aklımızdan çıkarmayalım ve bu israflardan sakınalım.

Tüm bu nedenlerden dolayı yalın felsefeyi rehber edinerek kan nakli işlemleri gibi pek çok tıbbi işlemleri optimum seviyeye indirmek bir gereklilik olmuştur.

Biz hekimler "Hastaya kan takın" talebinde bulunmadan bir düşünelim! "Gerekli mi ?"

Biz hastalar "Kan gerekli mi ?" hekimimize soralım.

Yalın felsefe ile kalmanız dileği ile....

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.