SON DAKİKA
Hava Durumu

Kağıtsız kalemsiz yalın hayat

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2020 00:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2020 00:45

Günümüz bilişim teknolojileri hayatımızı kolaylaştırırken birçok süreçlerimizi de önemli ölçüde kağıtsız kalemsiz bir formata büründürdü.

Böylelikle gereksiz iş, işlem, bekleme, taşıma, depolama,stoklama gibi hayatımızı israflardan temizlemiş, yani yalın düşüncenin sekiz israfını hayatımızdan ayıklamış oluyoruz. Hastane çalışanları, hasta ve hasta yakınları için de aynısı söz konusudur, ama alışkanlıkları yıkmak zor.

Somut bir şekilde belgeyi ele almak ve hissetmek, görmek, alıp götürmek ve sonra da saklama alışkanlığından vazgeçemiyor insanoğlu bir türlü. Bu konuda ısrarlarla karşılaşmıyor değiliz. Ancak bu belgeler daha sonraki  bir zaman diliminde ne derece güvenilir oluyor, ne derece hızla o belgeye ulaşılabiliyor, acaba belgenin lazım olduğu zamanlar oluyor mu? Meçhul.

Şahsen ben en az yılda bir kere yaptığım israfları eleme aktivasyonunda bunu bizzat gözlüyorum.

Bilişim teknolojilerini kullanarak hayatınızı kolaylaştırmak, hem de verimli bir şekilde mümkün, tavsiye ederim. Çünkü elektronik ortamdaki belgelerin fiziki alana ihtiyaç duyulmadan güvenli ve korunaklı saklanması avantaj sayılmaz mı?

Her zaman herkes "yerim dar !" diye haykırmıyor mu? İşte çözüm yollarından biri de budur. Sağlıkta sağlıkçılar her gün veri giriyorlar ve bazı verileri ise hastaları ile paylaşıyorlar. En önemlisi ise tahlil sonuçları. Bu konuda da ısrarla hastalarımızın fiziki olarak kağıda basılı olarak tahlillerini istedikleri oluyor. Oysa online hastane mobil uygulamaları ile tahlil sonuçlarına ulaşmak mümkün. En önemlisi e-Nabız ile her hasta tahlil sonuçlarına istedikleri zaman ulaşabiliyorlar günümüzde.

Bu durum cep telefonları ile nasıl barışık isek, sağlıkta da bilişim teknolojilerini ve hastalara sunulan olanakları göz ardı etmemek lazımdır.

Neden mi?

Pek çok nedenleri var.

Bu nedenlerin arasında beni en çok yaralayanı doğaya ihanetimizdir. Doğa ile ilgili olanı yazmak isterim:

Yapılan bir araştırmada bir ağaçtan 8 bin 300 adet A4 kağıdı üretildiği hesaplanmış. Ortalama 500 poliklinik hastası muayene edilen bir hastanede her bir hasta için tahlil amacıyla 2 adet A4 kağıdı kullanılsa 1000 adet sadece tetkik için kağıt harcanacaktır.

Bu rakama, klinikte yatan hastalar için harcanan kağıt adedi, hastaların resmi ve diğer işlemler için harcanan kağıt adedi dahil değildir. Dahil olduğunu düşünecek olursa binlerce kağıt israfına sebep olduğumuz acı bir gerçek!

Hastanede bilişim teknolojilerinin dostu olup, kağıt kullanmaktan kendimizi alıkoyarak her gün doğada 1 ağacı dahi korursak; süreçlerimizde yalınlaşma sağlarken  gelecek nesillerimize en güzel armağanı sunmuş oluruz.

Yalın sağlıklı günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.