SON DAKİKA
Hava Durumu

Yunuseli Havaalanı için 'ekolojik alan' çağrısı

Yunuseli Havalanı'nın konut alanına dönüştürülmesi konusunda birtakım girişimler sürerken, havaalanının yeşil alan olarak korunması konusunda da çabalar artıyor. Akademik odalar ve sivil toplum örgütleri adına TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'ndan yapılan açıklamada, bölgenin bir 'ekolojik alan' olarak değerlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2020 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2020 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yunuseli Havaalanı için 'ekolojik alan' çağrısı

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun Yunuseli Eski Havaalanı'nın dönüşümüne ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "Yunuseli Havaalanı Dönüşüm Projesinde, kamusal alanları, yaya aksları, barınma alanları içinde toplum hareketlerini yönlendiren peyzaj alanlarıyla bütünleştirilmiş bir 'ekolojik alan' konsepti önemlidir" denildi.

Bursa kenti için stratejik öneme sahip Yunuseli Havaalanı'nın gelecekte nasıl kullanılacağı ile ilgili TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu adına TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Yörüklü yaptı.

Yaklaşık 1400 dönüm büyüklüğe sahip olan ve çevresinde yoğun yapılaşmanın bulunduğu Yunuseli Eski Havaalanı'nın gelecekte doğru kullanıldığında kent için önemli katkıları olacağına değinen Yörüklü, "Ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlandığı, toplumun sosyal refahına daha fazla katkıda bulunacak şekilde bir rekreasyon alanı olarak kente kazandırılmalıdır. Konumu itibariyle Bursa'nın çok önemli bir merkezinde yer alan Yunuseli Havaalanı için yapılacak planlamanın, sürdürülebilirliğe odaklı, enerji verimliliği, iklim eylemi, akıllı büyüme, yenilenebilir enerji, su verimliliği, atık ve ulaşım yönetimi, eğitim, eğlence, araştırma ve geliştirme olanaklı olması gerekmektedir. Söz konusu alanın, eko turizm gibi çok katmanlı ve çok disiplinli bir çalışmayla Küresel Çevre Koruma türünün sergilenebileceği bir yerleşim bölgesi haline getirilmesini önemsiyoruz." dedi.

Alanın mekansal potansiyelini değerlendirecek, havaalanı bölgelerinin işlevsel kentsel peyzajlara dönüşmesi üzerine dünyadan örnekler olduğunu belirten Yörüklü, Uluslararası Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım yarışmaları aracılığıyla kentsel parklara dönüştürülen havaalanlarına örnekleri şöyle sıraladı:

1. Yarışma sonucu kentsel parka dönüşmüş olan Riem Havaalanı, Münih; (1995)

2. Havaalanı yapısı "mülteci merkezi" olarak da kullanılan, kentsel park örneklerinden bir diğeri Tempeholf eld, Berlin; (2012)

3. Güneş enerjisi tarlası olarak kullanılan Oldenburg Havaalanı

4. İzlanda'daki Reykjavik Havaalanı (2013)

5. Venezuela'daki Caracas Havaalanı (2012)

6. Fas'taki Casablanca Havaalanı (2007)

7. Çin'deki Taichung Havaalanı (2011) 

"Mevcut pistler afet toplanma alanı olarak kullanılabilir"

Bursa'da son yıllarda mekânsal dönüşümler ve değişimler yapılmaya çalışıldığını söyleyen Yörüklü, açıklamasına şöyle devam etti:

"Yaşanan sonuçları itibariyle kötü planlamalar, tarım alanlarının sanayi alanlarına dönüşümü, uygulanan birçok kentsel dönüşümün sonuçlarının tartışılıyor olması, kentsel açık ve yeşil alanların korunması ve iklim değişikliğinin olası etkilerine karşı önlem alınması konularında yeterli bir gelişme gösteremediğini net söyleyebiliriz.

İklim değişikliği önlemlerinin yanı sıra, doğal afet durumunda toplanma alanları oluşturulması, doğal ve tarihi alanların korunması gibi geç kalınmış girişimler için stratejik peyzaj altyapısı sistemine ve kentsel planlama ve uygulamasına da acil olarak ihtiyaç var."

Yörüklü, var olan bina ve uçuş pistlerinin yeniden işlevlendirilerek alanın farklı kullanımlara açılmasını sağlayacak bir kentsel stratejik kararın havaalanı arazisini eğitim, üretim ve iklim değişikliğinin yerel ve küresel etkilerine adaptasyon merkezi haline getirebileceğini ifade etti. Mevcut pistlerin afet durumlarında toplanma alanı olarak kullanılmasının da düşünülmesi gerektiğini belirten Yörüklü, "Şehirlerin ekolojik olarak analiz edilmesi, iklim değişikliği, afetler gibi dinamik etkilerin azaltılmasına hizmet etmesi, bilimsel temeller doğrultusunda planlanması şarttır." diye konuştu.

"Tasarım sürecinin toplumun tüm katmanlarıyla yapılması gerekir"

"Yunuseli Havaalanının özellikle parkların temiz hava için bırakılmış boşluklar değil, kentli vatandaşlarımızın kullanımı için peyzaj çalışmasıyla oluşturulmuş kentli haklarının ve yaşam haklarının savunulduğu özgürlük alanları olduğunu keşfetmeleri için bir fırsat yaratması gerekir." diyen Yörüklü, "Yunuseli Havaalanı Dönüşüm Projesinde, kamusal alanları, yaya aksları, barınma alanları içinde toplum hareketlerini yönlendiren peyzaj alanlarıyla bütünleştirilmiş bir 'ekolojik alan' konsepti önemlidir. Tüm alışkanlık ve yaşam şeklimizi yeniden gözden geçirdiğimiz bu günlerde; doğal, kültürel ve tarihi kentsel alanlar hakkında karar alınırken, tasarım sürecinin toplumun tüm katmanlarıyla yapılması ve dayatmacı olmayan nitelikte planlanması gerekmektedir. Konunun doğrudan muhatabı ve kamu kurumu niteliğinde tek kuruluşu olan TMMOB'nin ve beraberinde birçok meslek disiplininin, akademik kuruluşların, STK'ların, halkın görüş ve talepleri göz ardı edilmeyerek, yaşanan ve yaşanabilecek sıkıntıların daha da derinleşip içerisinden çıkılmaz bir hal almasına izin verilmemelidir." ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.