SON DAKİKA
Hava Durumu

Yörükler'in zorlu göçü Göç Tarihi Müzesinde

Bursa Göç Tarihi Müzesi'nde Yörüklerin göç hikayesi anlatıldı. Anadolu ve Balkan Yörükleri'nin zorlu göçü, açılan fotoğraf sergisi ile de izlenime açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2018 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2018 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yörükler'in zorlu göçü Göç Tarihi Müzesinde

Bursa Göç Tarihi Müzesi, Yörüklerin göç hikâyesinin anlatıldığı, akademik araştırmalara da konu olan önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı, Müzeler Şube Müdürlüğü bünyesinde ziyaretçilerini ağırlayan Göç Tarihi Müzesi'nde, Bursa Teknik Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin katkılarıyla Yörüklerin göç hikâyesinin anlatıldığı bir konferans düzenlendi. Balkanlar, Kırım ve Kafkaslar'dan Bursa'ya göçün anlatıldığı video gösterimi ile başlayan konferans, yoğun ilgi gördü. 

Önemli bir akademik çalışmaya da ışık tutan konferansa Kültür Sanat Daire Başkanı Aziz Elbas,  Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Arif Karademir, İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Gedik,  Bursa Teknik Üniversitesi Dekanı Prof Dr. Ahmet Zeki Ünal ile Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, Sosyal İşler ve Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Karaman ile Hüdavendigar Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fahrettin Beşli de katıldı. Bursa Sosyal Bilimler Lisesi ve Bursa Teknik Üniversitesi öğretmen ve öğrencileri de konferansı ilgiyle takip etti.

Yoğun ilgi gören konferansın başında söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zehra Sönmez,  Bursa Göç Tarihi Müzesi'nin 8 bin 500 yıllık göç tarihinin ayrıntılı şekilde anlatıldığı çok önemli bir birikiminin ortaya çıkartıldığı faklı bir müze konseptine sahip olduğunu ifade etti. Sönmez,  müzede ayrıca, göçlerin Bursa'ya etkilerinin de görülebileceğini anlattı. 'Yörükler-Anadolu'da Kalanlar ve Anadolu'dan Göçenler'  konferans ve sergisinin kentin kültürel birikimine katkı koyacak önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Sönmez, "Yapılan çalışma ile Anadolu'da yaşayan ve göçer kültürüne sahip Yörüklerin öz kültürlerini nasıl koruduklarına belgeleri ile şahit olduk. Bu önemli çalışmaya emek veren ve Yörük kültürünün tanıtılmasına katkı koyan Dr Selda Adiloğlu ve Dr Hilal Tuztaş Horzumlu'yu tebrik ediyorum" diye konuştu.

Konargöçer Sarıkeçili Yörükleri

Konferansta ilk sözü alan Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. A. Hilal Tuztaş Horzumlu ise Mersin ve Konya arasında göçer hayatı sürdüren Sarıkeçili Yörüklerini anlattı. Sarıkeçili Yörüklerinin ydokyılda iki kez 40 ile 60 gün süren göç yollarına düştüklerini ifade eden Antropolog Horzumlu, topluluğun zorlu yaşam koşullarına dikkat çekti. Bursa Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Selda Adiloğlu ise Balkanlardaki Yörüklerin gündelik yaşantılarından kesitler sundu. 6 aylık alan araştırmasını anlatan Dr. Adiloğlu,  "Osmanlı Devletinin iskân politikası ile Anadolu'dan giden Yörükler, Balkanların farklı bölgelerine göçenlerdir. Makedonya Yörükleri, Radoviş-İştip-Ustrumca kentlerinde yaşayan yerleşik Yörüklerdendir ve bu Yörükler, halen Makedonya'nın muhtelif şehir ve köylerinde Anadolu kültürünü, örf ve âdetlerini sürdürmektedirler" diye konuştu. 

Konferansa türkülü final

Konferansın ardından Yörüklere yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştiren akademisyenlere,  birer teşekkür belgesi verildi. 

Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Halk Müziği Sanatçısı Emel Örgün'ün Yörük türkülerinden oluşan mini konseri ile sona eren konferansın finalinde Dr. Selda Adiloğlu ve Dr. A. Hilal Tuztaş Horzumlu'nun alan çalışmalarında objektiflerine yansıyan fotoğraflardan oluşan "Yörükler-Anadolu'da Kalanlar ve Anadolu'dan Göçenler" sergisi izlenime açıldı.  

Bursa Göç Tarihi Müzesi'ndeki fotoğraf sergisi,  15 Kasım 2018'e kadar görülebilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.