SON DAKİKA
Hava Durumu

Yıldırım Belediyesi'nden 'kentsel dönüşümde' geri adım

Yıldırım Belediyesi, ilçedeki 7 mahalleyi ilgilendiren 50 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinde geri adım atmak zorunda kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2012 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2012 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yıldırım Belediyesi'nden 'kentsel dönüşümde' geri adım

Ankara yolunun altında kalan, Arabayatağı, Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler mahallerini kapsayan bölgeyi yetkisi olmamasına rağmen "kentsel dönüşüm alanı" olarak ilan eden Yıldırım Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası'nın girişimleri üzerine 7 mahallenin kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesine dair başvuru dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geri çekmek zorunda kaldı. İMO Başkanı Necati Şahin, "İMO sayesinde Bursa'da büyük bir yanlıştan daha dönüldü. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, dönüşüme değil, tribüne oynamaktadır" dedi.

Ankara Yolu kuzeyi 2. bölge uygulama imar planında kalan 7 mahalledeki 499 hektar alanı

"Kentsel Dönüşüm Alanı" ilan eden, ardından Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de benzeri bir karar çıkarılmasını sağlayan Yıldırım Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak, 7 mahallenin kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesine ilişkin talebinden vazgeçtiğini bildirdi.

İMO'NUN HAKLILIĞI ORTAYA ÇIKTI

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, "En başından bu yana söylüyoruz, yeni yasaya göre kentsel dönüşüm alanı yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önerisi üzerine Bakanlar Kurulu'na aittir. Ancak bu durum ısrarla göz ardı edilerek, hem Yıldırım Belediyesi'nden, hem de Büyükşehir Belediyesi'nden Meclis kararı çıkarıldı. Biz de yanlıştan dönüşmesi için Valilik nezdinden girişimde bulunduk. Yıldırım Belediyesi'ne bu konudaki dosyasını geri çektirilmesi haklılığımızın göstergesidir" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bursa Valiliği'ne gönderilen yazıda, Yıldırım Belediyesi'nin 8 Ekim 2012 tarihindeki müracaatı ile "kentsel dönüşüm alanı" ile ilgili talebini geri çektiğinin anlaşıldığını ifade eden İMO Başkanı Şahin, Oda olarak kentsel dönüşüm yasasını önemsediklerini, ancak kentsel dönüşümde yanlışlıkların daha baştan yapıldığını savundu.

ŞARTNAMEYİ HAZIRLAYAN DA İHALEYİ ALAN DA AYNI

Yıldırım Belediyesi'nin, yetkisi olmamasına rağmen bu konuda bir bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan ettiğini ve kentsel dönüşüm ile ilgili olarak 4.1 milyon TL bedel ile Jeoloji, Jeofizik ve Şehir Planlama Bölümleri bulunmayan Okan Üniversitesi'ne kentsel dönüşüm ihalesinin verildiğini bildiren Şahin, "Okan Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Enver Ülger, bir yıla yakın bir süre Yıldırım Belediyesi'nde kentsel dönüşüm konusunda danışman olarak çalışmıştır. Yıldırım ilçemizin 7 mahallesi için kentsel dönüşüm ile ilgili ihale şartnamesi de Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Ülger tarafından hazırlanmıştır. Ne kadar ilginçtir ki, yedi mahalle ile ilgili kentsel dönüşüm değerlendirme çalışmaları için yapılan ihaleyi 4.1 milyon TL bedel ile Okan Üniversitesi almıştır. Şimdi bu 4.1 milyon TL'nin hesabını kim verecektir ? Yıldırım Belediyesi'nce, kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilemeyen ve gerek Yıldırım, gerek Büyükşehir Meclislerinin aldığı kentsel dönüşüm kararları açığa çıkan bir bölgenin kentsel dönüşüm proje ihalesinin derhal iptal edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ İBRETLİK

Bursa'daki kentsel dönüşüm örneklerinin ibret verici olduğuna dikkati çeken Şahin, Yıldırım Belediyesi'nin yasaya aykırı kararların belediye meclislerinden geçirildiğini kaydetti. Yıldırım'da kentsel dönüşümün magazinleştirilerek hukuki ve teknik altyapısı olmayan bir şekilde hayata geçirilmeye çalışıldığına işaret eden Necati Şahin, şunları söyledi :

"Yıldırım ilçemizin 67 mahallesi de yapı güvenliği riski taşıyor olmasına karşın neden 7 mahallesi için kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanmıştır ? Öncelik tanınan bu 7 mahalle için kriterlerin ne olduğu anlaşılamamaktadır.

Yeni çıkan 6306 sayılı, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa', 5393 sayılı Belediye Yasası'nın 73. Maddesinde düzenleme getirmektedir. Yıldırım Belediyesi bu bölgedeki kentsel dönüşümü 5393 sayılı Yasası'nın 73. Maddesine göre yaptığını ifade etmekte ise de, yeni yasal düzenleme bu olanağı belediyelerden alarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önerisi üzerine Bakanlar Kurulu kararına bağlamıştır. Buna göre ilçe belediyesinin tek başına bir bölgeyi kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etme yetkisi bulunmamaktadır.

Böyle yanlış kararlarla 7 mahalledeki 10 binlerce vatandaşımız ciddi şekilde tedirgin edilmiş, maliklerin 2/3'ünün muvafakatı gerekirken tek bir muvafakat alınmadan, balık adamların önündeki kentsel dönüşüm şovları ile, bu bölgede ticaret, alışveriş dahil ciddi bir sosyal travmaya neden olmanın ötesine geçilememiştir." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.