SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yeşil yumurtada çok vitamin olduğu şehir efsanesi'

Pazar tezgahlarında tanesi 5 liradan satılan Güney Amerika kökenli "ameraucana" cinsi tavukların mavi ve yeşil tonlarındaki yumurtalarının daha çok vitamin ve mineral içerdiği düşüncesinin "şehir efsanesi" olduğu belirtiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Yeşil yumurtada çok vitamin olduğu şehir efsanesi'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, pazar tezgahlarında tanesi 5 liradan satılan Güney Amerika kökenli "ameraucana" cinsi tavukların mavi ve yeşil tonlarındaki yumurtalarının daha çok vitamin ve mineral içerdiği düşüncesinin "şehir efsanesi" olduğunu söyledi.

Kahverengi ve beyazların arasında görünüşleriyle dikkati çeken ve birçok vatandaşın özellikle sorduğu yeşil yumurtalar, doğal, hamile ve bebekler için daha yararlı, vitamin ve mineral içeriği bakımından zengin olduğu söylemleriyle tanesi 5 liradan satışa sunuluyor.

Pazarda yumurta tezgahı açan İbrahim Aygen, Türkiye şartlarına göre yeşil yumurtaların pahalı olduğunu dile getirdi. 

Bunların lezzetli yumurtalar olduğunu, bebekler ve hastalara iyi geldiğini ileri süren Aygen, şunları kaydetti:

"Yumurtanın farklılığı tavuğun cinsinden kaynaklanıyor. Satışı daha yeni, tezgahımıza yeni koyduk. Vatandaşlara biraz pahalı geliyor. Şu an bu yumurtanın tanesi 7,5 lira. Normal yumurta 50 kuruş ile 1 lira arasında. Böyle olunca vatandaşa biraz pahalı geliyor. Yeşil yumurta protein olarak zengin olduğu için genelde bebeklere, hamilelere, yaşlılara, hastalara ve sporculara tavsiye ediyoruz.''

Renginden başka farkı yok 

Yeşil ve mavi yumurtanın, Güney Amerika kökenli tavuk ırkının ürünü olduğunu belirten Tayar, yeşil ve mavi yumurtaların besleyicilik değeri açısından diğer yumurtalardan hiçbir farkı olmadığını ifade etti.

Tayar, bu yumurtaların tanesinin 10 liraya kadar satıldığı duyumunu aldıklarında şaşkınlık yaşadıklarını dile getirerek şöyle devam etti:

''Fiyatlarının çok yüksek olması, tüketicinin talebine bağlı olarak kaynaklanıyor. Diğerleriyle aralarında rengi dışında hiçbir fark yok. Diğer yumurta nasıl 50 kuruşa satılıyorsa yeşil ve mavi yumurtaların da aynı civarda satılması gerekir. Bu yumurtada daha çok vitamin ve mineral var gibi beklentiler tamamen bir şehir efsanesidir. Yumurtanın rengi sadece o yumurtayı yumurtlayan hayvanın ırkına bağlı genetik bir özellik. Bizim ülkemizde son yıllarda kahverengi yumurtanın daha sağlıklı daha besleyici olduğuna dair bir inanış hakim. O yüzden kahverengi yumurta beyaz yumurtadan daha pahalı satılıyor. Renk sadece tüketicilerin tercihidir ama yeşil yumurtaya 5 lira para veriyorsa parası çoksa bu tüketicinin tercihidir.'' 

Yumurtanın hem ucuz hem de kaliteli bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan Tayar, "Sabah akşam günde bir yumurta her yaş için olmazsa olmazdır." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.