SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeşil Sol Parti'den Alinur Aktaş'a 'su' çağrısı

Dünya Su Günü nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapan Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü, Başkan Alinur Aktaş'a, tüm canlıların su hakkı çerçevesinde bir dizi çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2018 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2018 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yeşil Sol Parti'den Alinur Aktaş'a 'su' çağrısı

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yurdun çeşitli illerinde etkinlikler düzenlenerek hayatın kaynağı olan suyun kaynaklarının korunması, halkın hakkı olan suyun vatandaşa sağlıklı şekilde ve düşük fiyata ulaştırılması istendi. Dünya Su Günü nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapan Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü, Büyükşehir Belediye Başkan Alinur Aktaş'a, bir dizi çağrıda bulundu.

Tüm canlıların su hakkının savunulduğu, suyun ticarileştirilmesine karşı çıkılan bildiride, Bursa Büyükşehir Belediyesi su şişeleme tesisinin kapatılması, Belediyenin tüm konutlara içilebilir nitelikte suyu 1. kademe için ücretsiz ya da sembolik bir fiyatla vermesi istendi.

22 Mart'ın, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlandığı belirtilen açıklamada, suyun gezegenimizdeki yaşamın temel varlıklarından biri ve tüm canlılara ait olduğu, temiz ve sağlıklı suya erişimin tüm canlılar için bir hak ve bu suyu sağlamanın da kamunun görevi olduğu hatırlatıldı.

Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü'nün açıklaması şöyle:

Su şehri olarak bilinen Bursa, içme suyu kaynaklarının ticarileştirilmesi, şişelenerek satılması sonucu "su fakiri" bir kent durumuna dönüşmektedir. Bursa'da 2016 yılı rakamlarına göre kişi başına tüketilen su miktarı günde 1,63 litredir. Aynı dönemde Türkiye ortalaması günde 2,00 litrenin üzerindedir. Bursa, en az su tüketen iller sıralamasında son on il arasındadır. Dünya Sağlık Örgütünün de, kişi başına günde en az 2,00 litre su tüketimi önerdiği düşünülürse Bursa ili "su fakiri" olarak adlandırılabilir. Bursa'ya 1640 yılında gelen Evliya Çelebi'nin "Velhasıl, Bursa sudan ibarettir" sözü şimdi sadece acı bir anıdan ibaret.

'Uludağ'ın su kaynakları peşkeş çekildi'

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da doğal kaynaklar talan edilmeye devam ediyor. Bursa ve Uludağ'ın kaynak suları, çevreci ve duyarlı kesimlerin tüm karşı çıkmalarına rağmen, yıllardır özel sektöre peşkeş çekildi. Onlarca firma bizim sularımızı şişeleyerek satıyor. Bu yetmezmiş gibi, Bursa Büyükşehir Belediyesi de sularımız üzerinden rant yaratma peşinde. Kestel'in Gözede bölgesinde kurulan 19 bin metrekarelik su şişeleme tesisinde 2018 yılı başı itibarı ile üretime geçildi. Tesiste başlangıç olarak günde 80 tır üretim yapılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediye eski Başkanı Recep Altepe basına verdiği demeçte "Uludağ'ın suyundan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin daha fazla kazanması için bu tesisi kurduk" demişti. Bursa halkı susuz iken, pahalı ve kalitesiz su tüketmek zorunda iken halka hizmet etmekle yükümlü Bursa Büyükşehir Belediyesi bizim suyumuzdan rant elde etme peşinde. Bursa halkına sormadan, halkın görüşü alınmadan böyle bir tesisin yapılması ve suyumuzun satılması kabul edilemez.

Yeşil Sol Parti olarak tüm canlılar için su hakkının tanınmasını ve anayasal güvenceye kavuşturulmasını, suyla ilgili kararların toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile, doğanın ve gelecek kuşakların haklarını gözeterek alınmasını talep ediyoruz. Suyun ticarileştirilmesi değil, halkın serbestçe erişimine açılması en temel haklarımız arasındadır. Suyumuzun, geleceğimizin satılmasına hayır diyoruz!

Bursa Büyükşehir Belediyesi su şişeleme tesisini hemen kapatmalıdır. Belediyelerin görevi suyu şişeleyerek satmak değil, kent merkezinden en ücra yerleşim yerlerine kadar, sağlıklı ve içilebilir kalitede suyu halka sağlamaktır. Bursa Büyükşehir Belediyesini, yıllar önce verdiği "Bursa'da su çeşmeden içilir" sözünün arkasında durmaya, çeşme suyunun kalitesini düzelterek, 1. kademe su fiyatını konutlar için sıfırlamaya, ya da en azından sembolik bir düzeye çekmeye çağırıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın "DOSAB Termik Santralı" konusundaki halktan ve yaşamdan yana tutumunun, halkın en temel haklarından biri olan su konusunda da sürmesini bekliyoruz!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.