SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yerli ve milli' denilen anakart Çin malı mı?

Bursa'da yerli imkanlarla elektronik anakart üretmeyi başardığı ifade edilen ve buna ilişkin haberler birçok gazete ve internet sitesinde yer alan 18 yaşındaki Ferit Borku'nun ürettiği anakartın Çin malı olduğu ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2018 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2018 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Yerli ve milli' denilen anakart Çin malı mı?

Bursa'da yaşayan 18 yaşındaki 'genç girişimci' Ferit Borku'nun yaklaşık bir milyon liralık yatırım yaparak yerli imkanlarla elektronik anakart üretmeyi başardığına ilişkin haberler çeşitli ajanslar tarafından servis edilmesinin ardından birçok yayın organında yer almıştı.

"Yerli imkanlarla elektronik anakart üretti" başlıklı haberle gündeme gelen Borku, verdiği demeçte 'kendine kaynak oluşturup yaklaşık 2 yılda kurduğu ekibiyle anakart ürettiği' ve 'çalışmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gözetiminde gerçekleştiği' ifadelerine yer vermişti. Ancak Borku'nun 'milli ve yerli' diyerek lanse ettiği anakartın Çin malı olduğu iddia edildi.

Güneş Gazetesinde "Sahtekarlığa teşvik bekliyor" başlığıyla yayımlanan haberde, Borku'nun 'ilk yerli ve milli anakart' dediği ürünün Çin malı olduğu belirtildi.

Güneş'te yer alan haber şöyle:

"Tek bir parçasını bile üretmediği sahte projesiyle Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne girmeyi başaran Borku, kendisini deha olarak göstermenin yanı sıra utanmadan devletten hibe desteği istedi. Sözde AR-GE harcamaları için 436 bin TL'lik naylon fatura kestirdi. Hatta sözde özgün tasarımını, gözlemci akademik heyetten onay alarak "teknolojik ürün" şeklinde tescillettirmeyi bile başardı. Ancak söz konusu anakartın Çinli teknoloji devi Dianjitek firmasına ait olduğu tespit edildi. Firmanın 'ITX-K37X67 V1.4' model anakartını 3 yıl önce piyasaya sürdüğü belirlendi. Söz konusu ürün ve türevleri, Çin'in alışveriş sitesi Aliexpress'te satılıyor. Ferit Borku'nun 120 dolara temin ettiği anakart üzerinde yaptığı değişiklikler ise pleksiye kazınmış logoyla imzalar ve etrafına yerleştirdiği 5-10 liralık şerit led aydınlatması."

Konuya ilişkin olarak Facebook'taki sayfasından açıklamalarda bulunan Reyazılım şirketi sahibi Barbaros Koçanalı, "Anakart yaptığını söyleyen 18 yaşındaki aslan parçası haberlerini okumuşsunuzdur, okumadıysanız da aşağıya haberi girdim. Konu ile ilgili yapılan yorumların da ne yazık ki büyük çoğunluğu gazeteci nasıl aldanır üzerine kurgulandı. Oysa gazeteci bu işin teknik detaylarını bilmeyebilir. Ayrıca koca koca üniversitelerimizin hocaları, kurullar, Türkiye'nin en pahalı teknoparkı Ulutek Teknopark taki arkadaşlar, bütün haber ajanslarını kandırmayı başarmış bu arkadaş. Evet, arkadaşın elindeki anakartın üzerindeki yongalar, işlemci bla bla olay bizim açımızdan bakar bakmaz komik zaten. Devletimizin bu arkadaşa verdiği destekle trajikomik hale geliyor. Vah bize, vah ülkeme..." ifadelerini kullandı.

SAHTEKÂRLIĞA TEŞVİK BEKLİYOR

TAKLİT ÜRÜNÜ İKİNCİ DENEMEDE GEÇİRMİŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.