SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaz aylarında migrene dikkat!

Yaz aylarının keyfini sürerken bazı hastalıkların bu keyfi kaçırdığını belirten uzmanlar bunlardan birinin de migren olduğuna dikkat çekerek migren ataklarına karşı hastaları önlem almaları için uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2018 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2018 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yaz aylarında migrene dikkat!

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, yaz aylarında migren hastalarını güneşten ve sıcaktan kaçınmaları, uyku düzenlerine dikkat etmeleri, yolculuklarda da sık sık mola vermeleri gerektiğini söyledi.

"Yaz" deyince hepimizin aklına, güneş, açık hava, tatil, sabah uykuları, kısaca tüm yılın yorgunluğunu üzerimizden atacağımız, hayatımızın rutin akışından farklı şeyler yapılacak zamanların geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Necdet Karlı, "Ne var ki, yaşam kalitesini en fazla etkileyen hastalıkların başında gelen migrenden mustarip hastalar için durum pek de böyle değil. Çünkü yaz ayları migren hastaları için atakların artmasına neden olan bazı ek risk faktörleri barındırıyor." dedi.

Yaz döneminde hemen hemen herkesin yaşamında az ya da çok değişiklikler olduğuna dikkat çeken Karlı, bu değişikliklerin migren ataklarını tetikleyebildiklerine dikkat çekti. "Tatil dönemlerinde çeşitli nedenlerle gece geç yatma veya sabah geç kalkma gibi uyku düzeni değişiklikleri olabilir. Gerek uykusuzluk gerekse de fazla uyuma gibi uyku düzeni değişiklikleri migren ataklarını tetikleyebilir. Yine parlak güneş ve sıcak migrenlilerin bir bölümünde atakları başlatabilir" diyen Prof. Dr. Necdet Karlı, aynı şekilde uzun yolculukların ve dağlık yerlerde geçirilen tatillerin de baş ağrılarını artırabileceğini vurguladı.

Alınacak basit önlemlerle bu risklerin azaltılacağını belirten Prof. Karlı, bunları şöyle özetledi:

"Mümkün olduğunca belli bir uyku düzeni tutturmak migren ataklarının tetiklenmesini engeller. Bu nedenle hastaların kendilerine uygun bir uyku düzeni belirlemesi ve buna uyması atakların önlenmesinde önemli. Migren hastaları özellikle gündüz 12 ile akşam saat 5 arasında mümkün mertebe dışarıda kalmamalı, güneşten ve sıcaktan kaçınmalılar. Uzun süre dışarıda kalmak zorunda kalındığında da şapka ve güneş gözlüğü takmaları iyi birer önlem olabilir. Denize girmek migrende bir değişikliğe neden olmaz. Ancak havuz, temizlik için kullanılan kimyasallar nedeni ile ağrıları tetikleyebilir. Yolculuklara da dikkat etmek gerekir. Hastalarımız kendi araçları ile seyahat ediyorsa kısa aralıklarla mola vermeliler, uzun otobüs yolculuklarında ise mümkün olduğunca uyumalı, molalarda mutlaka temiz hava almalı ve bir şeyler yemelidirler. Özellikle taşıt tutması migrenli hastalarda sık görülür. Taşıt tutmasına karşı ilaçların migren ağrısına iyi gelme özellikleri de olduğundan hastalarımız için bunlar da epey faydalı olabilir. Tatil için yüksek yerleri (dağ, yayla vb.) seçen hastalarımız da dikkatli olmalı. Çünkü yüksek yerlerde oksijen azlığı nedeni ile migren atakları tetiklenebilir."

En önemli noktanın ise hastanın kendini tanıyarak hangi faktörlerin ağrısını tetikleyebildiğini bilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Necdet Karlı, bazı hastalarda bütün bu risk faktörlerinin ağrıyı tetiklemezken bazı hastalarda da tüm bu nedenlerin tetikleyici olabildiğini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.