SON DAKİKA
Hava Durumu

Vergi Kanunları Tasarısı 'torba'yla geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda "Torba Tasarı" olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde CHP milletvekilleri salonu terk etti. Tartışmalardan sonra tasarı kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2018 01:07
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2018 01:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Vergi Kanunları Tasarısı 'torba'yla geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda "Torba Tasarı" olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapan ve ihracatçıların ödediği aidatı düşüren düzenlemenin görüşmelerinde tartışma çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel'in, "birliklerin ne yararının olduğu, yapılan çalışmaların ihracatçıya yararının ne olduğunu" sorması ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da "O zaman CHP'nin millete faydası ne, TOBB'un millete faydası ne? Bunların hepsi kanunlarla kurulmuş." sözleri tartışmaya neden oldu.

Ağbal, "toplanan aidatlar boşa gidiyor" yaklaşımının da doğru olmadığını ifade etti.

Temizel, Ağbal'ın bu sözlerini eleştirerek komisyondan ayrıldı.

"Dilinden zehir aktığını görmek bizi kırıyor"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Ağbal'ın tavrının doğru olmadığını ve kınadığını" söyledi. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da "2015'ten sonra siyasete girmesinin ardından ağzından bal damlayan Ağbal'ın, dilinden zehir aktığını görmenin kendilerini kırdığını" söyledi.

"CHP'yi aşağılayan bir cümle kullanmasını, tanıdığı Ağbal'a yakıştıramadığını" söyleyen Çam, Temizel'in tekrar komisyona katılmasının sağlanmasını istedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da Bakan Ağbal'ın özür dilemesi gerektiğini savundu.

AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, yanlış anlaşılma olduğunu, Temizel'in salondan çıkmasının, kendisini ve grubunu üzdüğünü ifade etti. Öztürk, uyum içindeki çalışmaların sonuna kadar devam etmesi, Temizel'in tekrar komisyona dönmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Tartışmalar üzerine Maliye Bakanı Ağbal, Temizel'in kendisini yanlış anladığını belirtti.

En ufak bir tartışmaya gerek olmayan bir düzenlemenin bulunduğunu ifade eden Ağbal, ihracatçıların lehine, ödediği aidatları düşüren bir düzenleme yaptıklarını bildirdi.

Tasarının başından bu yana çok farklı noktalarda, bütün milletvekillerinden gelen haklı eleştiriler, yapılan katkı ve değerlendirmeler bulunduğuna işaret eden Ağbal, bunları dikkatlice dinlediklerini, değişiklikler yaptıklarını, zaman zaman da görüş ayrılıklarına düştüklerini söyledi.

Ağbal, "komisyonun gelenek, adet ve üslubunu en az Bekaroğlu kadar bildiğini, 11 yıldır komisyonda bulunduğunu, insan olarak hiç kimseyi şahsen kırmak noktasında özel bir amacının bulunmadığını" kaydetti.

Konuşmalarda kimsenin şansına dönük, alçaltıcı, küçültücü bir şey söylemediğini ifade eden Ağbal, Temizel'i asla üzmek istemediğini belirtti.

"Siz kırsanız ben kırmam"

Siyasetçi olarak siyasi polemik ve mülahazalara bu şekilde yanıt vereceğini dile getiren Ağbal, "Ruhsuz, bilinçsiz, siyasi şuuru olmayan teknik bir insan gibi mi konuşayım. Ben de politika, siyaset yapıyorum. Kendinizi bilge insan konumuna koyarak, benim yaşam, yaşım, tecrübemden hareketle bana racon kesmeyin. Siz tanımazken ben Temizel'in yanında çalışmış biriyim, siz kırsanız, ben kırmam. Asla ve asla CHP'nin kişiliğine, varlığına, birikimine, ülkeye yaptıklarına saygısızlık etmek düşüncesiyle söylemedim." diye konuştu.

Daha sonra toplantıya ara verildi.

CHP Milletvekilleri toplantıyı terk etti

Aranın ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Zekeriya Temizel'in komisyona gelmesinin sağlanmadığını, Temizel'in incindiğini, alındığını söyledi. Çam, Temizel'in, Ağbal tarafından aranıp yanlış anlaşıldığını söylemesi gerektiğini ifade ederek, bundan imtina edildiğini belirtti.

Temizel'e nezaketsiz davranıldığını savunan Çam, CHP'li milletvekilleri olarak komisyonu terk edeceklerini söyledi. Çam, "Bir telefon açmak çok zor değil. " diyerek tepki gösterdi.

Çam'ın konuşmasının ardından CHP'li milletvekilleri toplantıyı terk etti.

Tasarı kabul edildi

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarının 72. maddesine göre, mevcut düzenlemede yer alan "nispi ödemenin, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin asgari onbinde ikisi ile azami binde biri arasında tahsil edileceğine" yönelik hüküm değiştiriliyor. Maddeyle nispi ödemenin, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin binde birine kadar tahsil edilebilmesi öngörülüyor.

Hizmet ihracatında nispi ödeme tahsil edilmeyecek. Hizmet sektörü için giriş aidatı ve yıllık aidat, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarı ile bu tutarın beş katı arasında belirlenen tutarda tahsil edilecek.

Vergi Kanun tasarısı ile terör eylemlerinde yaşamını yitirenlerin yakınlarına ikinci istihdam hakkı verilecek.Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin, yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayisinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019'a kadar KDV istisnası getirilecek.

Maden Kanunu'nda da değişiklik yapılıyor. İki defa ihaleye çıkılan bir sahaya müracaat olmaması halinde, söz konusu sahanın aramalara açık hale geldiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce ilan edilecek.

Kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alanlarına destek olunmasını amaçlayan konut hesabı sisteminde de düzenleme yapılacak.

Amatör kulüplere destek verilecek. Bu kapsamda, sistemin daha etkin hale getirilmesi için yüzde 20 olan devlet katkısı yüzde 25'e çıkarılacak.

Elektrikli araçlar, Motorlu Taşıt Vergisi Kanunu kapsamına alınıyor ve yüzde 25 oranında vergilendiriliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.