SON DAKİKA
Hava Durumu

Uzaktan eğitimde Menderes'in idamı izletildi

Koronavirüs salgını nedeniyle uzak eğitim için yayın yapan EBA TV'de, ortaokul çocuklarına Adnan Menderes'in idam görüntülerinin yer aldığı animasyon izletildi, ilahiler dinletildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da "Bu anlayış virüsten daha tehlikeli" dedi. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, konuyu RTÜK gündemine taşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2020 18:22
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2020 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Uzaktan eğitimde Menderes'in idamı izletildi

Koronavirüs salgını nedeniyle okullara verilen aranın ardından başlayan uzaktan eğitimde ortaokul çocuklarına eski başbakanlardan Adnan Menderes'in idam sahnesinin de yer aldığı politik kısa animasyonlar ve ilahiler izletildi.

EBA TV'den yapılanyayında ders aralarınra öğrencilere "Kilometre Taşları - Adnan Menderes" adlı kısa animasyon izletildi. Filmde, çocuklara gösterilmemesi gereken idam sahnesi detaylı şekilde yer aldı. Filmde ayrıca Türkiye'nin Kore'ye asker göndermesi ve NATO'ya üye olunması anlatıldı. Ders aralarında çocuklara ilahi de dinletildi.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı'dan tepki

RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, uzaktan eğitim kapsamında TRT EbaTV'de yapılan programda, Adanan Menderes'in idam görüntülerinin yayınlanmasına tepki gösterdi. Taşcı, RTÜK Yasası'nın "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin zihinsel gelişimine zarar verebilecek türde" yayınların ekranlarda yer alamayacağı hükmünün ihlal ediliğini belirterek, yayının üst kurul gündemine alınmasını istedi.

İlhan Taşcı yaptığı açıklamada, bunun açıkça suç olduğunu vurguladı. Bu suçun TRT Genel Müdürü başta olmak üzere yayında sorumluluğu bulunan herkesi bağladığını belirten Taşcı, "TRT'nin çocukların sırf ders için ekran başına geçtiği ders yayını arasına propaganda iliştirilmesi, RTÜK Yasası'nın 8. Maddesinin 2. Fıkrasında tanımlanan suç ile de birebir örtüşmektedir. Bu yayının çocukların zihinsel gelişimine zarar vereceği açıktır" dedi.

RTÜK Yasası'nın "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin zihinsel gelişimine zarar verebilecek türde" yayınların ekranlarda yer alamayacağını hüküm altına aldığını kaydeden Taşcı, TRT'deki yayının yasanın bu hükmünü açıkça ihlal ettiğini ifade etti.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin 'in bir an bile duraksamaya yer vermeden bu yayınla ilgili İzleme Dairesi'nin değerlendirme raporu hazırlaması talimatını vermesini isteyen Taşcı, "RTÜK Başkanı, hazırlanacak bu raporu da yasanın kendisine verdiği yetkiyle Üst Kurul gündemine getirmelidir. Bu yayın nedeniyle TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başta olmak üzere ilgililer hukuken sorumlu, olağanüstü günler yaşadığımız şu günlerde vicdanen de sorunludurlar! Halkın parasıyla yayın yapabilen TRT'yi siyasi propaganda ekranına dönüştürenleri kamuoyunun dikkatine sunuyorum" dedi.

'Çocuklarımızı kirli siyasetlerine alet ediyorlar'

Uzaktan eğitimde Adanan Menderes'in idam görüntülerinin yayınlanmasına bir tepki de CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya'dan geldi. "Uzaktan eğitim uygulamasında, ders aralarında çocuklarımıza Adnan Menderes'in idamı izletilip, ilahiler dinletildi" diyen Kaya, "Çocuklarımıza idam sahnesinin animasyonla ayrıntılı olarak izletilmesi hangi ruh halinin ve zihniyetin ürünüdür. Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, siz bir eğitimcisiniz! İdam sahnesi animasyonunun, çocuklarımıza ders aralarında izlettirilmesindeki amacınızı velilerimize açıklayın. Uzaktan eğitim sistemini tam anlamıyla kuramayan, tüm çocuklarımıza uzaktan eğitim imkanı sunamayanlar çocuklarımızı kirli siyasetlerine alet ediyor. Çocuklarımıza korku salan, yüreklerine kin ve nefret tohumu ekmeye çalışan bu anlayış korona virüsten daha tehlikelidir. Adnan Menderes'in idamını çocuklarımıza izleterek siyasi rant devşirme acizliğine düşenleri kınıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Bakan Ziya Selçuk'un açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim etkinlik saatinde izletilen ve tepki çeken eski Başbakan Adnan Menderes'in idamına ilişkin görüntüler hakkında "Etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Twitter hesabından, TRT-EBA TV'de "Adnan Menderes"e ilişkin animasyondaki eski Başbakan Menderes'in idam edilmesine ilişkin görüntüler hakkında paylaşımda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir haftada üç yeni kanal kurup içeriklerini hazırlamak için kendisi ve ekibinin büyük bir gayretle çalıştığını belirtti.

Dersleri merkez alarak yüzlerce çekimin tamamını kontrol ettiklerini aktaran Selçuk, şunları kaydetti:

"Bu yoğun süreçte, üzülerek ifade ediyorum ki görev dağılımında kendilerine güvenerek denetleme ihtiyacı duymadığım ekibin hazırladığı etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum. Nasıl ki okullarımızdaki içeriklere hassasiyet gösteriyorsak, yayınlara da göstereceğiz. Hepimiz için yeni ve zorlu bir süreç. Bu konuda sizlerin de anlayışınızı rica ederim. Gözden kaçırdığım birkaç dakikalık bir görüntünün üzerine titrediğim sisteme verdiği zararı konuşuyor olmanın ne kadar rahatsız edici olduğunu anlatamam."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.