SON DAKİKA
Hava Durumu

Uyanış Selçuklu dizisini eleştiren gazeteciye gözaltı

Van'da gazeteci Oktay Candemir, TRT'de yayınlanan 'Uyanış Selçuklu' adlı diziye ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı esprili paylaşım nedeniyle, 'kişinin hatırasına hakaret etmek' iddiasıyla evi basılarak gözaltına alındı. Candemir, çıkarıldığı adliyede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2020 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2020 20:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Uyanış Selçuklu dizisini eleştiren gazeteciye gözaltı

Hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartılan gazeteci Oktay Candemir, Van'da gözaltına alındı. Evinde arama yapılan Candemir'in gözaltına alınmasına, sosyal medya paylaşımları ve yazıları gerekçe gösterildi.

Van Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Oktay Candemir'in, TRT'de yayınlanan "Uyanış Selçuklu" dizisiyle ilgili yaptığı esprili eleştirel bir paylaşım üzerine Osmanlı padişahlarına hakaret iddiasıyla Türk Ceza Kanunun 130. maddesi kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi.

Gazeteci yargılamaları veritabanı olarak bilinen Press In Arrest, ilk kez bir gazetecinin bu iddia ile suçlandığını açıkladı.

Adli kontrol şartıyla serbest

Osmanlı padişahlarına hakaretle suçlanan gazeteci Oktay Candemir çıkarıldığı adliyede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Oktay Candemir "Bir dizi hakkında görüş yazamayacaksan düşünce özgürlüğü nerede kaldı? Ne diyeceğini şaşırıyor insan" dedi.

Gazeteci Oktay Candemir sosyal medya hesabından yaptığı "Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman'dan sonra şimdi de TRT'de Uyanış Selçuklu başlıyor. Sırada; Bayılış Yavuz, Ayılış Fatih, Yatış Kanuni, Kalkış 4.Murat, Sızlayış Abdülhamit, Yalvarış Vahdettin var" paylaşım nedeniyle dün gözaltına alınmıştı.

Adli kontrolle serbest bırakılan Oktay Candemir yaşadıklarını anlattı.

3 Eylül'de attığı tweet nedeniyle 4 gün sonra Emniyet'ten telefonla aranarak evinde arama kararı olduğu iletilen Candemir, "Hemen gelmezseniz kapıyı kıracağız dediler. Aracım olmadığını, yürüyerek geleceğimi söyledim ve 45 dakikada evde oldum. Evin her tarafı didik didik arandı. Bilgisayarım alındı. Akrepler ve çok sayıda polis geldi. Sadece evin içini 20 polis aradı. Dışarıda da bekleyen çok polis vardı. Ben propagandadan olduğunu düşündüm. Ya da 'Biri beni ihbar etti, gizli tanık ifadesi var' diye düşünüyordum. Diziye yönelik attığım tweet hiç aklıma gelmedi" dedi.

Polisin savcılığa beraat ettiği eski fezlekeleri de sunduğunu, hakkında kanaat oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Candemir şunları söyledi:

"Türkiye'de her gazeteci propagandadan alınıyor maalesef. Ama dizi eleştirisinden, 130. Madde'den alınma ilk defa oldu. Ayrıca bir kişinin 130. Madde'den yargılanması için o kişinin ailesinden birinin savcıya şikayet etmesi lazım. Bir şikayet de yok ortada. Yakında Kurtlar Vadisi'ni eleştiren olursa Polat Alemdar'ı karşısında bulacak gibi. Kenan Evren, zamanında, 'Düşünce özgürlüğüne karşı değilim, konuşmaya karşıyım' demiş. Şimdi düşünceye de karşılar."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.