SON DAKİKA
Hava Durumu

'Üretim düştü, tüccar ürünü stokladı, fiyatlar arttı'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, soğan ve patateste fiyat artışına, girdi maliyetlerinin artması, üretimin düşmesi ile fiyat artışı beklentisi içinde olan bir kısım tüccarın ürünü stoklamasının neden olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2018 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2018 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Üretim düştü, tüccar ürünü stokladı, fiyatlar arttı'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, soğan ve patates fiyatlarındaki anormal artışın ekim alanlarının azalması ile tüccarın ürünü piyasaya vermeyerek stoklamasından kaynaklandığını ileri sürdü.

Ekonomi Bakanı'nın patates ve soğanın fiyatını düşürmek için ithalat yoluna gidileceğini açıkladığını hatırlatan Sarıbal, "Oysa önceki yılın ilk dört ayı ile 2018'in ilk dört ayını karşılaştırdığımızda kuru soğanda ihracat yüzde 25, patateste ise yüzde 33 oranında geriledi. Üstelik ihraç fiyatları kilo başına 43-44 kuruş civarında." dedi.

Patates ve soğan hasadının yeni başladığını, şuan piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar ürün bulunmadığına dikkat çeken Sarıbal, şunları söyledi:

"Bu nedenle piyasada kuru soğanın kilosu 5 liraya, patatesin ise 6 liraya dayandı. Üretici geçen yıl beklediği fiyatı bulamayınca ekim alanını azalttı, bir kısmı da tarlasını kiraya verdi. Ayrıca sağanak yağışlar üretimi olumsuz yönde etkiledi. Öte yandan bir yılda mazotun fiyatı yüzde 30, gübrenin (DAP) fiyatı yüzde 39 arttı. Tüm bu faktörler ürün maliyetlerini artırdı.

Üstelik fiyat artışı beklentisi içinde olan bir kısım tüccar ürünü piyasaya sürmedi. Hasat yeni başladı, piyasada yeterli soğan bulunmuyor. Bu nedenle fiyatlar 5 liraya dayandı.

Patateste de hasat dönemini fırsat bilen ve fiyatın artacağı  beklentisi içinde olan tüccarın ürünü stoklaması sonucu fiyatlar 6 liraya kadar yükseldi. Yeni ürün piyasaya girinceye kadar fiyatlar böyle devam edecek.

Hem üreticinin kazanması hem de tüketicinin ucuz gıdaya ulaşabilmesi, için örgütlenmeleri şart. Ancak iktidarın girdi fiyatlarını düşürmek için tedbir alması, çiftçiyi yeterince desteklemesi, ayrıca üretim, tüketim ve ihracat gibi verilerin yanı sıra toprak ve iklim koşullarının da dikkate alınarak üretimin planlanması gerekir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.