SON DAKİKA
Hava Durumu

Ünlü markaların sularında plastik bulundu

Dünyanın önde gelen markalarına ait şişelenmiş sularda yapılan testlerde ürünlerin hemen hepsinde plastik içeriğine rastlandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2018 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2018 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Ünlü markaların sularında plastik bulundu

BBC'de yer alan habere göre, Orb Media adlı araştırmacı gazetecilik kuruluşunun New York Eyalet Üniversitesinin desteğiyle yürüttüğü araştırmada, dünyanın önde gelen şişelenmiş su markalarının raflarda satılan ürünlerinde yapılan testlerde, suların hemen hepsinin plastik kalıntıları içerdiği tespit edildi.

Araştırmada 9 ülkeden 250'den fazla şişe suyu örneği test edildi. Dünya çapında satışı yapılan 5 uluslararası markanın yanı sıra Almanya, Brezilya, Meksika, Çin, Hindistan ve Endonezya'da piyasa lideri olan 6 ulusal marka da araştırmaya dahil edildi.

Test edilen markalara ait numunelerde her biri insan saç telinin çapından daha büyük olan ortalama 10 plastik parçası bulunduğu bildirildi. Test edilen 259 şişe suyundan yalnızca 17'sinde plastik izine rastlanmadı.

Araştırmanın bulgularına dair görüşü sorulan şirketler, ürünlerinin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olduğunu belirtti. Şirketler ayrıca mikro-plastik içeriği konusunda yasaklayıcı düzenlemelerin ve bunu tespit edecek standart bir test yönteminin bulunmamasına dikkati çekti.

"Her markada plastiğe rastladık"

Araştırmaya önderlik eden New York Eyalet Üniversitesinden kimya profesörü Sherri Mason, "Test ettiğimiz her markada, her şişede plastiğe rastladık. Burada niyetimiz o veya bu markayı suçlamak değil ama şu gerçek apaçık ortaya çıkıyor ki, plastik günümüzde tüm hayatımızı işgal eden bir madde haline geldi. Artık su gibi en temel düzeyde tükettiğimiz ürünlerde dahi onun izine rastlıyoruz." dedi.

Prof. Mason, geçen sene musluk suyunda plastik parçalar bulurken diğer araştırmacılar da, deniz ürünlerinde, birada, deniz tuzunda, hatta havada bile plastik maddelere rastlandığını duyurmuştu.

11 küresel ve ulusal su markası test edildi

Araştırmada 11 farklı küresel ve ulusal şişe su markası test edildi. Bu şişeler, nüfus olarak yüksek ve şişe su tüketiminin de nispeten fazla olduğu ülkelerden alındı.

Uluslararası markalar:

Aquafina

Dasani

Evian

Nestle Pure Life

San Pellegrino

Önde gelen ulusal markalar:

Aqua (Endonezya)

Bisleri (Hindistan)

Epura (Meksika)

Gerolsteiner (Almanya)

Minalba (Brezilya)

Wahaha (Çin)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.