SON DAKİKA
Hava Durumu

Umut tacirlerinin kök hücre oyununa dikkat

Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunmayan ALS, umut tacirlerinin yeni oyun alanı haline geliyor. Uzmanlar, özellikle kök hücre tedavisi önerenler konusunda ALS hastalarını ve yakınlarını uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2019 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Umut tacirlerinin kök hücre oyununa dikkat

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, "Bugün için ALS'de kök hücre tedavisi hiçbir şekilde uygulanmıyor. Sağlık Bakanlığımız da bunu tamamen yasakladı. ALS hastaları nasıl sonuçlanacağı bilinmeyen bu uygulamadan uzak durmalı" dedi.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking'in hastalığı olarak tanınan ve vücudumuzdaki istemli kas hareketlerinin yapılmasını sağlayan beyin ve omurilik hücrelerinin, yani motor nöronların işlev kaybı ve ölümüyle ortaya çıkan ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz), hem nedenlerinin tam olarak bilinmemesi hem de tedavisinin olmaması nedeniyle çağımızın en zorlu hastalıklarından biri. Bu durum, ALS hasta ve yakınlarının yaşadığı çaresizlikten yararlanmak isteyen kötü niyetli kişilerin de ortaya çıkmasına neden oluyor.  Özellikle son dönemde ALS'yi kök hücre uygulamalarıyla tedavi ettiğin öne süren kişilerin ortaya çıkması dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, ALS'nin tedavisinin olmamasının hasta ve hasta yakınlarını tamamlayıcı tıp, bitkisel kür ve kök hücre uygulamaları gibi yöntemlere ittiğini belirtti. "Ancak hastalarımızın mutlaka bilmesi gereken şey şu; bugün için ALS'de kök hücre tedavisinin yeri yok. Hiçbir şekilde uygulanmıyor. Kök hücre tedavisi henüz deneysel aşamada ve bu aşamada bile etkinliği henüz gösterilemedi" diyen Prof. Dr. Necdet Karlı, ülkemizde de Sağlık Bakanlığı'nın uygulamayı kesinlikle yasakladığını vurguladı.

Bazı kötü niyetli kişilerin hastaların içinde bulunduğu çaresiz durumdan yararlanarak kök hücre tedavisi yaptıklarını belirttiklerini ifade eden Prof. Dr. Karlı, "Üstelik bu işlemler karşılığında çok yüksek miktarlarda ücret alıyorlar. Neyi, nasıl yaptıklarını da kimse bilmiyor. Tamamen ticari ve hastalarımızın çaresiz durumunu sömürme amaçlı bu uygulamalardan hastalarımızın ve hasta yakınlarının uzak durmasını tavsiye ediyorum. Kök hücre uygulamaları, hastalığın hızlanmasına, ek başka hastalıklar gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle çok dikkat edilmeli" dedi.

ALS'de şimdilik tedavi imkânlarının kısıtlı olduğuna dikkat çeken Karlı, ancak umutsuz olmamak gerektiğinin de altını çizdi. "Şu an için tedavi imkânımız olmasa da bilimsel çalışmalar bir çok yeni madde ile devam ediyor. Son olarak kullanmaya başladığımız edravone etken maddeli ilaç beklentilerimizi karşılamasa da seçenek oluşturuyor. Zaman içerisinde ALS ile ilgili daha etkin tedaviler bulunacağından hiç şüphem yok" diyen Prof. Dr. Karlı, beslenme ve solunum desteği, fizik tedavi, psikolojik destek, bazı yaralarının önlenmesi gibi çok önemli destek tedavilerin hasta açısından son derece iyi sonuçlar doğurabildiğini hatırlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.