SON DAKİKA
Hava Durumu

Uğur Mumcu Bursa'da ÇGD öncülüğünde anıldı

Araştırmacı gazeteci- yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 28. yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi öncülüğünde Heykel'de yürüyüş ve basın açıklaması ile anıldı. ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, "Biz her yıl, unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı haykırıyoruz. İnsanlara can güvenliği sağlayamamış bir düzene hukuk devleti denilemez" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2021 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2021 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Uğur Mumcu Bursa'da ÇGD öncülüğünde anıldı

24 Ocak 1993'te Ankara'da uğradığı bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci - yazar Uğur Mumcu katledilişinin 28. yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi öncülüğünde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Setbaşı Mahfel önünde yürüyüşle başlayan Mumcu'yu anma etkinliğine CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun ve baro yönetim kurulu üyeleri, Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ve sendika üyeleri, TMMOB'a bağlı akademik odaların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, açıklamasında şunları söyledi:

"Derneğimizin üyesi, Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'nun katledilişinin 28. yılında yine bir aradayız. Özgür basının en önemli kalemlerinden, yalnızca gazeteciliği ile değil hayat mücadelesi ile her birimize örnek, bir Cumhuriyet değerini aldılar bizden tam 28 yıl önce. Ankara'da, karlı sokakta. Biz her yıl, unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı haykırıyoruz. İnsanlara can güvenliği sağlayamamış bir düzene hukuk devleti denilemez diyoruz.

Devrimcilerin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği bir düzene demokrasi denilemez diyoruz. Halkını insan gibi yaşatmayan devlet, ne millidir, ne demokratik, ne de sosyal devlettir. Sadece bir sömürünün adı ve aracıdır diyoruz. Ahmet Taner Kışlalı'dan Bahriye Üçok'a Çetin Emeç'ten Hrant Dink'e, Abdi İpekçi'den Metin Göktepe'ye... Katledilen aydınlarımızın hepsi bulundukları topluluklar içinde aydınlıkçı düşünceyi en korkusuz biçimde savunanlardı. En ön safta gidenler, bozuk düzenin kahpe kurşunlarına hedef olanlardı. Ama önemli olan, insanın böyle bir toplumda 'mezar taşı' gibi susmamasıydı. Uğur Mumcu'nun da söylediği gibi: Baskıya boyun eğmeyen, gelen geçen yönetimlere maşalık etmeyen, içinde insanlık onurunu bir değişilmez hazine gibi saklayan insanlardır çağlarına ve toplumlarına yakışanlar. Bizler, onun ardındakiler...

Bir kişiye yapılan haksızlığı yüreğimizde duyuyoruz bütün ağırlığınca. Biliyoruz; Bu sorumluluk bilinci kurulmamışsa her yeni haksızlık bir 'Kader' gibi benimsenir bütün toplumda. Bunları birer birer saptayıp toplumun önünde haykırmak gerekiyor. Haykırıyoruz. Haykıracağız. Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin, Atatürk ilkelerinin ve çağdaş değerlerin korunması kavgasının öncülerinden Uğur Mumcu ve yitirdiğimiz aydınlarımızın bu inadı, azmi ve kararlılığı, ölümünden sonra da, onların izinden giden meslektaşları eliyle sürüyor, sürecek"

Basın açıklamasının ardından anma etkinliği Setbaşı Mahfel'in önünden Heykel'deki Atatürk Anıtı'na kadar süren yürüyüşle devam etti. Yürüyüş sırasında gazeteciler ekiplerin müdahalesiyle karşılaşırken, "Özgür Basın Susturulamaz" sloganları eşliğinde yürüyüş Atatürk Anıtı'na kadar sürdü. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na Uğur Mumcu ve tüm basın şehitleri adına çelenk sunuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.