SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkyılmaz: Yangın hiç masum görünmüyor

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya'da geçtiğimiz hafta 20 hektara yakın ormanlık alanın kül olduğu yangının masum gözükmediğini ileri sürerek, birkaç noktada birden başlayan yangının çıkış nedeni konusunda ilk anda sigara izmariti şüphesinin ortaya atılmasının kendilerini şüpheye düşürdüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2018 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2018 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkyılmaz: Yangın hiç masum görünmüyor

ZAFER OPSAR/BURSAPORT

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Çağrışan, Göynüklü ve Mademli bölgelerinde 11 Ağustos'ta 20 hektara yakın ormanlık alanın kül olduğu yangının sigara izmaritinden çıktığına ihtimal vermediğini söyledi. Yangının birkaç noktada birden çıkmasının tesadüf olmadığını ifade eden Türkyılmaz, yangının 2015 yılında yangın çıkan bölgede olmasının şüphelerini artırdığını belirterek, "Bu konuda tavrımızı göstereceğiz ve yanan alanların betonlaşmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz." dedi.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, Tarımdan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Doğa Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın ile birlikte yangında zarar gören köylere ziyarette bulundular. Çağrışan Köyü'nde basın toplantısı düzenleyen CHP heyeti yanan alanın imara açılarak betonlaşmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiler.

Belediye olarak yanan alanlara ilişkin teknik çalışmaları tamamladıklarını belirten Hayri Türkyılmaz, 2015 yılında yine Ağustos ayında aynı bölgede çıkan orman yangınını hatırlatarak, "Ne tesadüf ki aynı bölgede 3 yıl sonra yine yangın oldu. İlk anda sigara izmaritinden çıktığı şüphesi ortaya atılan yangın hiç masumane görünmüyor. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Dik duruşumuzu göstererek, yanan alanların betonlaşmasına izin vermeyeceğiz. Bu alanlar yeniden ağaçlandırılacak." diye konuştu.

Göynüklü Mahallesi'nde 2015'te yanan arazinin 20 dönümünün Mudanya sınırları içinde olduğunu kaydeden Türkyılmaz, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde bu alana 'Çocuk ve Meyve Ormanı' yapacağız. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Bölgede 11 Ağustos'ta çıkan ve 220 dönümde etkili olan yangından sonra belediyeye ait alanlarda kesinlikle ranta izin vermeyeceğiz. Yanan yerler eskisinden daha iyi şekilde ağaçlandırılacaktır ve kesinlikle betonlaştırmaya açılmayacaktır. Yangından zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum."

'Sadece kendilerini üst düzeyde koruyorlar'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Türkiye'de doğanın, orman alanlarının korunmadığını ifade ederek, "Kendilerini en üst düzeyde koruyanlar ekosistemi, doğayı, çevreyi korumuyorlar. Doğal çevre dualara, kadere bırakılmış durumda." dedi.

Üç yıl önce aynı bölgede çıkan yangına rağmen, koruyucu önlemlerin alınmadığını, yangın yollarının yapılmadığını söyleyen Sarıbal, 2015 yılındaki yangından önce bölgeyi gezdiğini hatırlatarak, "O zaman bu bölgede orman kesimi işlemi vardı, kozalak ve iğne yapraklar öylece bırakılmıştı. Halbuki bunların bir şekilde oradan alınması gerekiyordu." diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da, yok edilen ormanların beraberinde betonlaşma ile diğer felaketleri getirdiğini söyledi. 2015 yılında aynı bölgede meydana gelen yangından sonra ağaçlandırma yapılarak betonlaşmanın önünün alındığına dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, iktidarın 'İmar Barışı' adıyla çıkardığı yasanın doğal çevrenin tahribatında rol oynadığını söyledi. Biçer Karaca, şunları söyledi:

"Barış kelimesini talanın yerine getirdiler, boşalan hazineyi doldurmak için. 'İmar Barışı' için en fazla başvuru sel felaketinin yaşandığı Ordu Ünye'de yapılmış. Yeşil deyince akıllarına sadece doların yeşili gelen bir anlayışla karşı karşıyayız. Ranta değil, doğayı korumaya odaklı bir anlayışa ihtiyacımız var."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.