SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkyılmaz: Mudanya'da herkese yer var ancak...

Mudanya sahillerinde Suriyeliler'e yönelik denetim ve 'yasak' iddiaları ile Türkiye gündemine oturan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya sahillerinden herkesin yararlanma hakkı olduğunu ancak, rastgele derme çatma çadırlar kurarak ve uygunsuz davranışlarla başkalarının rahatsız edilmesine karşı olduklarını söyledi. Türkyılmaz, "Birlikte yaşam kurallarına uyduktan sonra etnik kökeni, dini inancı farketmez, barışın ve kardeşliğin, özgürlüklerin kenti Mudanya'da herkese yer var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2019 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2019 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkyılmaz: Mudanya'da herkese yer var ancak...

ZAFER OPSAR/BURSAPORT

Mudanya Belediyesi zabıta ekiplerinin bayram tatilinde ilçe sahillerinde Suriyeliler'e yönelik denetimleri ile son günlerde tartışmaların odağında yer alan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı ile konuya ilişkin açıklamalarda bulundu, hakkındaki eleştirilere yanıt verdi.

CHP Bursa Miletvekili Yüksel Özkan, CHP ve İYİ Parti Mudanya ilçe başkanları ve partililerin katıldığı toplantıda Mudanya'da göreve gelirken verdiği sözleri hatırlatan Hayri Türkyılmaz, mutlu, yaşanabilir bir kent hedefiyle yola çıktıklarını söyledi. Halka ait olan yerlerin halka ait olacağını söylediklerini ifade eden Türkyılmaz, "Mudanya'da, Mudanya'nın sahillerinde herkese yer var ancak hiç kimsenin başkasını rahatsız etmeye, başkasının özgürlüğünü engellemeye hakkı yok. 55 kilometrelik bir sahilimiz var, burasını kontrol altına almaya çalışıyor. Yani bunun illa Suriyeli olması gerekmiyor, o davranışı gösteren bir başkası da olsa izin verilmiyor. Misafirperverlik de bizim önemli özelliklerimizden biridir ancak burada Suriyeliler ile birlikte yaşayacaksak kurallara da uyacağız." dedi.

Ramazan Bayramı tatili süresince çok sayıda Suriyelinin ilçeye günübirlik geldiğini belirten Türkyılmaz, "Denizimiz, sahilimiz var ama buralarda eğer birlikte yaşayacaksak, kurallara, yasalara uymak zorundayız. Orayı gelip işgal edip, olmayacak davranışlarda bulunup, oraya gelmek isteyen insanları ötekileştirmek, onların gelmesini engellemek davranışlarla böyle bir şey olabilir mi? Çok net söyledim ama bazıları sanıyorum bunu anlamakta zorlanıyor: Özgürlük benim karakterim ama benim özgürlüğümün hiçbir yurttaşımın özgürlüğünü engelleme hakkı veremez bana." diye konuştu.

Türkyılmaz, Mudanya Belediye Başkanı olarak ilçenin çok önemli gördüğü bu sorununu çözmek gibi bir görevi olduğunu, bunu da yerine getirdiğini anlattı.

Görevini yürütürken kimseyi dışlamadığını, ötekileştirmediğini dile getiren Türkyılmaz, şöyle devam etti:

"Dedik ki 'Bu kent bizim, sizler de hoş geldiniz ama bu kentin de denizine nasıl girilir, kumsalında nasıl oturulur, nasıl davranılır, yolunda nasıl yürünür', bunları hatırlatmaya çalıştık. 55 kilometrelik bir sahilimiz var. Bursa'nın 110 kilometrelik sahilinin 55 kilometresi Mudanya'da. Bu sahillerde geçtiğimiz günlerde olağanüstü bir çaba sarf eden zabıta birimimiz, bu konuda insanlarımızın rahat etmesi için hem bir taraftan işgaller var işportacı gibi hem de Suriyelilerle ilgili davranış yanlışlarını düzeltmekle ilgili çalışmaları oldu. Artık ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi, Suriyeli sorunudur. Bunu da çözmek sosyal demokratlar olarak bizim görevimiz. 82 milyon yurttaşıma sesleniyorum, hiç kimse provokasyona gelmesin, hiç kimse tahriklere kapılmasın."

Sahil denetimiyle ilgili gelen tepkilere değinen Türkyılmaz, "Bu süreç içinde çok görüşme şansım olmadı ancak sadece parti genel merkezinden ve kamuoyundan değil, bütün Türkiye'den hatta dünyanın çeşitli yerlerinden, çeşitli illerinden bu konuyla ilgili övgü dolu sözler geldi, telefonların şarjları yetişmedi. Sadece Mudanya'nın değil ülkemizde yaşayan 82 milyonun düşüncelerine tercüman olmuşum." ifadelerini kullandı.

"Suriyelilere sahilleri yasakladınız mı?" sorusu üzerine Türkyılmaz, "Tabii ki kural dışı davranışlarından dolayı, affedersiniz develerle, atlarla ve diğer canlılarla gelip orada denize girmelerini, çadır kurmalarını derme çatma, işte oradaki yaşananlara izin vermedim, vermeyeceğiz de. Bütün zabıtamız, belediyemizin ilgili birimleri, 55 kilometrelik bir sahilimiz var, burasını kontrol altına almaya çalışıyor. Yani bunun illa Suriyeli olması gerekmiyor, o davranışı gösteren bir başkası da olsa izin verilmiyor." yanıtını verdi.

Sahillerde düzenin sağlanması ve denetim işinin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ilçe belediyesine ait olduğunu ancak Büyükşehir'in bu konuda üstüne düşeni yapmadığını ileri süren Mudanya Belediye Başkanı, bu konuda kendi inisiyatiflerini kullanarak denetim yaptıklarını dile getirdi. Suriyeliler üzerinden kendilerine yöneltilen "ırkçı", "faşist" suçlamalarını reddettiğini ifade eden Türkyılmaz, "Bunları, söyleyenlere iade ediyorum. Bizim belediyecilik anlayışımızda, kimseyi inancından, düşüncesinden, etnik kökeninden dolayı ötekileştirmek yok. Temiz, dürüst, ahlaklı bir belediyecilik yapıyoruz." diye konuştu.

Mudanya'da sahillerin Suriyeli göçmenlere yasak olduğuna dair haberlerin, kasıtlı ve kamuoyunu bilinçli olarak yanlış bilgilendirmeye yönelik olduğunu söyleyen Türkyılmaz, hakkındaki eleştirilere konusunda şunları söyledi:

"Özgürlüklerin, Atatürk ilke ve devrimlerinin, Cumhuriyet değerlerinin özgürce yaşandığı kent olan Mudanya'da herkese saygımız var. Biz misafirperveriz. Kapılarımız herkese açık. Benim yaşam inancımda ayrımcılık yapmak, ötekileştirmek yok. Bizim kültürümüz, geleneğimiz var. Tüm dünya insanlarının kardeşliğini savunan bir insan olarak Mudanyamızın kapılarının herkese açık olduğunu söylüyorum. Ancak birlikte yaşayacaksak bunun kuralları olmalıdır. Bunu farklı alanlara taşımak isteyenlere, hakkımda bu değerlendirmeyi yapanlara aynen iade ediyorum. Kendilerine baksınlar ve ne kadar ırkçı ve faşist olduklarını görsünler. Birlikte yaşam kurallarına uyduktan sonra etnik kökeni, dini inancı farketmez, barışın ve kardeşliğin, özgürlüklerin kenti Mudanya'da herkese yer var."

Mudanya'nın sahillerinde görüntü kirliliği yaratan tüm unsurların ortadan kaldırılması için çalışma yapıldığına vurgu yapan Başkan Türkyılmaz, şöyle devam etti:

"Sahillerimizde mangal yakmak, çadır kurmak, deve, at gibi hayvanları sokmak, nargile içmek, iç çamaşırları ile denize girmek gibi vatandaşlarımızı rahatsız eden eylemlere zabıtamızca müdahale edilmiş, kimsenin kamusal bir alana ulaşımı engellenmemiştir. Belediye Başkanı da olsam benim özgürlüğüm bir başkasınınkini engelleyemez. Mudanya Bursa'nın nefes aldığı bir kent.  Bayram günü Bursalıların da Mudanya'ya akın etmesiyle birlikte nüfus yoğunluğumuz artıyor. Sahilde gezip nefes almak isteyen hemşehrilerimizden gelen şikayetler üzerine zabıtamız, aslında Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken sorumluluğunda bulunan sahillerden bu tür kötü görüntüleri ve işporta tezgahlarını, atları, develeri toplamışlardır. Bunun yanı sıra yine Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda bulunan temizlik çalışmasını da yine belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri yapmıştır. Biz yerel yöneticiler olarak hemşehrilerimizin bu şikayetlerine çözüm bulmak durumundayız. Mudanyamızda yaz boyunca nereden geldiğine ne, ve kim olduğuna bakılmaksızın, bu tür görüntülere müdahale ederek, hemşehrilerimizin huzurlu bir şekilde sahilleri kullanmasını sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Mudanya'da yapılan uygulamanın partisi CHP'nin bu konudaki yaklaşımlarına aykırı olmadığını ifade eden Hayri Türkyılmaz, her kesimden çok sayıda destek aldığını, telefonlarının susmak bilmediğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.