SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkoğlu'ndan forkliftle 600 milyon TL protestosu

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Emek'ten Bursa Şehir Hastanesi'ne yapılacak metro hattı için diğer şehirlerdeki emsal örneklere göre, 600 milyon TL daha fazla ödeme yapılacağını ileri sürdü. Bursa aracılığı ile rant devşirildiğini iddia eden Türkoğlu, sembolik destelerden oluşan dev para paketlerini, forklift ile kent merkezine getirerek, protestoda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2021 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2021 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkoğlu'ndan forkliftle 600 milyon TL protestosu

İzmir Narlıdere ve Kocaeli Darıca metro hattının kilometre başına maliyet örneklerini veren İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, "Bursa'daki metroya kilometre başına en az 12 bin 500 milyon dolar arasında fazladan para ödenecek. Bu da 6.1 kilometre için 600 milyon TL fazla ödeme demek. Eğer bütün amaç iktidar yanlısı şirketleri ihya etmekse, haram zıkkım olsun" dedi.

Hastane hattının maliyetiyle, her biri 750 yataklı 2 büyük hastane yapılabileceğine vurgu yapan Türkoğlu, "Bunun da akılla, mantıkla izahı mümkün değil. Önce 600 milyon dedikleri maliyet, iptal edilen ilk ihalede 1 milyon 600 milyara, aynı usulsüzlükle yapılan ikinci ihalede 1 milyon 952 milyar TL'ye çıkıyor. Kime ya da kimlere ikram ediliyor bu ihale?" diye sordu. 

İhalenin Söğüt İnşaat şirketi ile Taşyapı İnşaat şirketi ortaklığına verildiğini hatırlatan Türkoğlu, "Neden adrese teslim açık ihale yapılıyor, niçin rekabete dayalı kapalı zarf usulü ihale yöntemi tercih edilmiyor diye? Hukukla ve milletle resmen alay edip meydan okumaya daha ne kadar devam edeceksiniz? Geçen gün Sayın Cumhurbaşkanı 650 TL'lik öğrenci burslarını eleştirenler için ne demişti hatırladınız mı? 'Gözünüze dilinize dursun' demişti! O zaman biz de diyoruz ki; Bu ihaleyle milletin parası eğer yandaş şirkete altın tepside sunulacaksa, haram zıkkım olsun!" diye konuştu.

Emek - Şehir Hastanesi hattının kamuoyunda ilk gündeme geldiğinde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yaklaşık maliyetin 600 milyon TL olacağını ifade ettiğini hatırlatan Türkoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Daha sonra gerçekleştirilen ihale ile 6,1 km'lik bu hattın anahtar teslim ihalesi bir anda 1,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Hukukun dur dediği aynı ihale yıldırım hızıyla ve üstelik aynı yöntemle yapılarak, maliyet 1 milyar 952 milyona çıkarıldı. Nasıl bir rant devşirilmesiyle karşı karşıya bulunduğumuzu anlamak için öncelikle bir kıyaslama yapmak gerekiyor.
İzmir'de ihalesi yapılarak imalatı devam eden Narlıdere-F.Altay hattını incelediğimizde toplam 7,2 kilometre ve 7 istasyon olduğunu görüyoruz. Bu hattın komple delme tünel olarak inşa edileceğini biliyoruz. Bursa hattı da aç-kapa tünel olarak imal edilecek. İzmir hattının delme tünel olması, maliyetleri yüzde 40 arttıran bir unsur olarak değerlendiriliyor. Üstelik Bursa hattına göre 1,1 km daha uzun ve istasyon sayısı acısından değerlendirildiğinde 7 istasyon imalatı ile Bursa'ya göre 3 istasyon da fazlası var. Bu hat toplam 1 Milyar 27 Milyon TL'ye ihale ediliyor."

"İktidar yanlısı şirketlerin elinde tek umut Bursa kaldı"

Kocaeli Belediyesi tarafından, 2020 yılında 15,5 km uzunluğunda ve 12 istasyonu bulunan, delme tünel ve aç-kapa yöntemi ile imalatı yapılacak olan Kocaeli-Gebze-Darıca raylı sistem hattının kilometre maliyetinin 21,5 milyon dolar olduğunu ve toplam 2.5 milyara tamamlanacağını aktaran Türkoğlu, "Bursa Şehir Hastanesi raylı sistem hattıyla, Kocaeli'deki ihale ile arasındaki fark, kilometre başına 12,5 milyon dolar daha pahalıya geliyor. 1 milyar 952 milyon TL bugün itibarı ile 233 milyon 772 bin dolara denk düşüyor. Bu da Bursa'daki projenin kilometre başına maliyetinin yaklaşık 38 milyon doları bulduğu anlamına geliyor. Bursa Metrosu'nun her bir kilometresi için diğer şehirlerdeki örneklere göre  fazladan en az 12.500 milyon dolar arasında bir rakamın ödeneceği demek oluyor." şeklinde konuştu.

Türkoğlu, konuşmasını, "İktidar yanlısı şirketlerin İstanbul ve Ankara'dan nemalanmaları herhalde kesildi ki, geriye kala kala tek umut olarak Bursa kaldı" sözleriyle tamamladı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.