SON DAKİKA
Hava Durumu

'Türkiye kendi kendini yiyen ülke haline getirildi'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, buğday alımında gümrük vergisinin sıfırlanmasına ilişkin, iktidarın kendi eliyle yarattığı krizin faturasını çiftçilere çıkarttığını söyledi. Sarıbal, "Türkiye, kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken bu iktidar krizin faturasını köylüye yükleyerek ülkemizi dünyada kendi kendini yiyen ülke haline getirdi" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2018 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2018 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Türkiye kendi kendini yiyen ülke haline getirildi'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, buğday alımında gümrük vergisinin sıfırlanması sonrası yaptığı açıklamada, iktidarın kendi eliyle yarattığı krizin faturasını çiftçilere çıkarttığını söyledi.

Sarıbal, "Türkiye TUİK verilerine göre 2016 yılında 20.6 milyon ton, 2017 yılında ise 21.5 milyon ton buğday üretti. Aynı yıllarda sırası ile 4.2 milyon ton ve 4.991 milyon ton buğday ithal etti. 2018 yılının ilk yarısında ise 2.9 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Kararı ile TMO'ya sıfır gümrük ile 750 bin ton buğday ithal etme yetkisi veriliyor. Yani buğday, arpa ve mısır ithal edilsin diye gümrüğü sıfırladılar. Türkiye, kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken bu iktidar krizin faturasını köylüye yükleyerek ülkemizi Dünyada kendi kendini yiyen ülke haline getirdi" ifadelerini kullandı.

'Tasarrufa köylüden değil, saraydan başlamak gerek'

Sarıbal, Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle, buğday ve mahlut için 750 bin ton, arpa ve mısır için 700'er bin ton ve pirinç için ise 100 bin ton olmak üzere toplam 2 milyon 250 ton ürün için gümrük vergisiz olarak kontenjan açılmasına sert tepki göstererek, "Saray iktidarı üreticiyi, köylüyü ve çiftçiyi değil; birkaç ithalatçıyı ve tüccarı zengin etme peşinde. Krizin faturası yine köylüye çıkartılıyor. Bu krizin sorumlusu köylü değil bizzati iktidardır. Buradan soruyorum, yıllık 2 milyar lira yiyen saray bütçesinde tasarruf yapıldı mı? Hayır! O zaman tasarrufa köylüden değil, saraydan başlamak gerek" dedi.

CHP'li Sarıbal, buğday ithalatının 5 milyon tonu geçtiğini belirterek, "Rusya, Litvanya ve Ukrayna'dan buğday ithal eden Türkiye'de, buğday tüketimi artarken, ekmek gramajları düşürülürken, yani en temel besin maddesi olan ekmeğe zam yapılırken; kişi başına buğday üretimi 250 kiloya kadar düşürüldü. Uluslararası Tahıl Konseyi'nin raporuna göre 181 milyon ton olan dünya buğday ve un ihracatının 30 milyon tonunu ABD tek başına gerçekleştirdi. ABD'yi 27,8 milyon tonla Rusya takip ediyor. Şimdi birileri sözde ABD karşıtlığı yapıyor ama kendi üreticisini uluslararası sermayeye ezdirmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'10 yıldır yerinde sayan destekler arttırılmalıdır'

İktidarın üretim yerine ithalatı teşvik eden bir tarım politikası uyguladığını belirten Orhan Sarıbal, "Türkiye'ye tarım ürünleri satan başka ülkelerin çiftçilerini desteklemektedir. AKP döneminde buğday çiftçisinin eline geçen fiyatlar temel girdilerin (tohumluk, gübre, tarım ilacı, mazot) fiyatlarının altında kalmıştır. Açıklanan alım fiyatları tüccar ve sanayiciyi korumaktan başka bir işe yaramamaktadır. Buradan tekrar uyarıyoruz. Acilen; Çiftçi tarafından boş bırakılan arazilerin yeniden üretime kazandırılması için gerekli tedbirler alınmalıdır,  Kuru tarımda uygulanması gereken yetiştirme tekniklerine önem verilmeli, sulama imkanlarını artırmak için yatırımlar hızlandırılmalıdır, neredeyse 10 yıldır yerinde sayan destekler arttırılmalıdır ve Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı, diğer girdilerdeki vergi yükü azaltılmalıdır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.