SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye Avrupa'nın çöplüğüne dönüyor!

Greenpeace tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, geçen yıl İngiltere'deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'ye ihraç edildi ve yasa dışı yollarla toplanıp yakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2021 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkiye Avrupa'nın çöplüğüne dönüyor!

Greenpeace tarafından yayımlanan raporda, İngiltere'nin 2020 yılında Türkiye'ye ihraç ettiği plastik atıkların 210 bin ton civarında olduğu söylenirken araştırmacılar, atıkların Türkiye'de geri dönüştürülmek yerine, bir kısmının yollara, tarlalara ve su kaynaklarına atıldığını ve buralarda yakıldığını tespit etti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Araştırmacılar rapor için Adana'daki 10 çöp sahasını inceledi ve İngiltere'de faaliyet gösteren Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Sainsbury's, Lidl ve Marks & Spencer gibi süpermarketlere ait plastik poşetler ve onlara ait ürünler buldu.

Rapora göre Akdeniz kıyılarında da, İngiliz markası tuvalet kağıdı ambalajları da dahil olmak üzere, sahil boyunca daha fazla İngiltere'den ithal edilmiş plastik bulundu.

Atıkların bir yıldan daha eski olamayacağının bir göstergesi olarak çöp sahalarında İngiltere'de yapılmış bir koronavirüs antikor testi de bulundu.

Raporda Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük plastik atık çöp ithalatçısı olabileceği yönünde uyarıda bulunuldu.

'Avrupa'nın en büyük plastik atık çöplüğü olmaya devam ediyoruz'

Rapor Türkiye'nin 2016 yılında İngiltere'den 12 bin tonluk plastik atık ithal ettiğini aktarırken 2020 yılına gelindiği ise bu miktarın 18 kat artarak, İngiltere'nin toplam plastik atığının yüzde 40'ına denk düştüğünü gösterdi.

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri de geçtiğimiz yıl 2016'ya kıyasla Türkiye'ye 20 kat daha fazla plastik atık gönderdi.

Türkiye merkezli Greenpeace Akdeniz'in biyoçeşitlilik projesi sorumlusu Nihan Temiz, Avrupa'dan Türkiye'ye her gün 241 kamyon dolusu plastik atık geldiğini söyledi ve "Bu bizi mahvediyor" dedi.

Temiz şöyle devam etti:

"Verilerden ve sahadan görebildiğimiz kadarıyla, Avrupa'nın en büyük plastik atık çöplüğü olmaya devam ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.