SON DAKİKA
Hava Durumu

Tüm yurtta kadın eli: Tek başına olmaz, hayır!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere tüm yurtta düzenlenen etkinliklerle kutlandı. "Tek başına olmaz, hayır. Kadınlar birlikte güçlü" diyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde sokağa çıkan binlerce kadın, 15. Feminist Gece Yürüyüşü için İstiklal Caddesi'nde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2017 00:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2017 00:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Tüm yurtta kadın eli: Tek başına olmaz, hayır!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere tüm yurtta düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

İstanbul'da 15. Feminist Gece Yürüyüşü, Beyoğlu'ndaki Fransız Kültür Merkezi'nin önünden, saat 19.30'da başladı.

"Tek başına olmaz, hayır. Kadınlar birlikte güçlü" diyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde sokağa çıkan binlerce kadın, 15. Feminist Gece Yürüyüşü için İstiklal Caddesi'nde bir araya geldi. 

Yürüyüş, 8 Mart uluslararası kadın greviyle dayanışma metni okunarak başladı. Mor dövizler, pankartlar, önlükler ve fularlar takan kadınların dövizlerinde; erkek egemenliğine, şiddete, cinsiyetçiliğe meydan okuyan sloganlar yer aldı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüş boyunca slogan atan ve Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyleyen grup, Taksim Tünel Meydanı'na geldi.

Ankara'da kadın yürüyüşüne müdahale

İlerihaber'de yer alan habere göre, Ankara'da yüzlerce kadın sloganlar ve ellerinde pankartlar ile Yüksel Caddesi'nde yürüdü.

Ankara sokakları "Hayır! Geceler, sokaklar, bu hayat bizim!" diyen kadınların sloganlarıyla yankılandı. Eylemin bitmesinin ardından kadınların dağıldığı sırada polis müdahalesi gerçekleşti.Çevik kuvvet polislerinin 4 kişiyi darp ederek gözaltına aldığı bildirildi.

Antalya'da kadın yürüyüşüne polis müdahalesi

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Antalya'da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş yapmak isteyen bir grup kadın, tarihi Hadrianus Kapısı (Üçkapılar) önünde bir araya geldi. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi çevrede güvenlik önlemi alırken Toplumsal Olaylara Müdahale Araç'ları (TOMA) hazır bekletildi. Buradan Kalekapısı Meydanı'ndaki Attalos Heykeli'ne kadar yürümek isteyen kadınlara izin verilmeyen polis, dağılmaları uyarısında bulundu. Kadınlar, Üçkapılar'da bidondan yaptıkları davulları çalarak halay çekerken, grup temsilcileri ile polis müdürleri arasında yürüyüş konusunda uzun süre görüşme yapıldı. Görüşme sonunda grubun yürüyüş yapmadan basın açıklaması yapmasına izin verildi.

Grup adına basın açıklaması yapan Suzan Yazıcı, iç savaş tehdidiyle barış umudunu çalanlara karşı duracaklarını kaydetti. Yazıcı, "Yalanı tehdide katarak rızaya ve kendine mecbur eden babalar, kocalar, sevgililer patronlar, devlet büyükleri, sizlere kocaman bir 'hayır' diyoruz. Liselerde üstü kapatılan taciz ve tecavüze, üniversitelerde ayrımcılık ve flört şiddetine, akademisyenin, öğretmenin cinsiyetçi muamelelerine karşı susmayacağız" dedi.

Polis ekipleri, basın açıklamasından sonra kadınlardan slogan atmadan dağılmalarını istedi. Gruptan birkaç kadın şarkı söyleyip slogan atınca çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. TOMA'dan da kısa su sıkılmasıyla kadınlar kaçışarak farklı yönlere dağıldı. Polis ekipleri, dağılan kadınları uzun süre takip etti.

İzmit'te de müdahale: 40 kişi gözaltına alındı

İzmit'te, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar, Yürüyüş Yolu'nda bir araya geldi. Geniş güvenlik önlemi alan polis, izin alınmadığı gerekçesiyle Yürüyüş Yolu'nda yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildirdi. Polis, uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahalede bulundu, 40 kadını gözaltına aldı.

Eskişehir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaklaşık 500 kadın yürüyüş yaptı. Eskişehir Kadın Platformu üyesi kadınlar akşam saatlerinde Üniversite Caddesi Espark Alışveriş Merkezi önünde toplandı. 'Kadınlar haykırıyor, başkanlığa hayır diyor' yazılı pankart açan kadınlar çeşitli sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sağanak yağmura rağmen coşkuyla devam etti.

Manisa'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Manisa Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, besteledikleri şarkılarla 16 Nisan'da oylanacak yeni anayasaya 'hayır' dedi.

Balıkesir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Alihikmetpaşa Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, harmandalı oynayıp, eğlendi. Balıkesir Kadın Platformu'nun düzenlediği yürüyüş ve kutlama, kadınların saat 17.00'de, Yeşilli Meydanı'nda toplanmasıyla başladı. Etkinliğe katılanlar, Atalar Caddesi'ni izleyerek, Alihikmetpaşa Meydanı'na yürüdü. 'Külkedisi değil, ev işçisiyiz', 'Öldüren sevgi istemiyoruz', 'OHAL'e de bu hale de karşıyız' 'Kadın cinayetleri politiktir' yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, 'Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa', 'Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması', 'Her gün 8 Mart, her gün mücadele' sloganları attı. 

Zonguldak'ta, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaklaşık 150 kadın, 'Kadına karşı şiddete hayır' sloganları atarak yürüdü. Zonguldak Kadın Platformu'nun düzenlediği yürüyüş için kadınlar, İstasyon Caddesi'nde toplandı. Kadınlar, 'Cinsiyet eşitsizliğine, erkek egemenliğine, tek adam rejimine, karanlığa hayır', '8 Mart tatil olsun', Tecavüze hayır', 'Tecavüz insanlık suçudur sessiz kalma' yazılı dövizler taşıyıp, kadına karşı şiddete hayır sloganları atarak Madenci Anıtı'na kadar yürüdü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.